hazard Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 27 minutes ago, Arkadija said: Jesu one odvojene, tako ti ubacujes selektovano djzbre. Poenta je da kada se prazne, sve sto je tako lepo odvojeno , radnik sipa u JEDNU kantu, onu koju ti ulicni cistači guraju sa sobom, malo malo stanu pociste poneki pikavac ili papiric. Lično sam to videla, više puta. Nisi me shvatila. Ta jedna kanta u koju radnici prazne, ona takođe ima unutra pregrade za različite vrste đubreta. Video sliku.
Arkadija Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 3 minutes ago, hazard said: Nisi me shvatila. Ta jedna kanta u koju radnici prazne, ona takođe ima unutra pregrade za različite vrste đubreta. Video sliku. Nije, To je obična zelena kanta na točkovima koju vuku ulični čistači. Koliko juče sam to videla na Slaviji. Najobičnija kanta bez pregrada. To što su slikali je verovatno služilo samo za tu jednu priliku. Da li ti misliš da naši ulični đubretari imaju posebne odrede za reciklirani otpad? Koji kruže centralnim ulicama i samo prazne te posebne kante za đubre?
hazard Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 33 minutes ago, renne said: ta od devet dinara je do 31.12 bila dva dinara, u maksiju 5, sada je 9 ona od 15 je sada 20 i to je cela priča Ja mislim da tih od 5 više nema (onih običnih). Jedino ako su biozgradive, pa su zato dozvoljene, jer je i na običnim plastičnim kesama u Maxiju i Shopngou pisalo već duže vreme da su biorazgradive. U Aromi, Univerexportu, Idei više nema onih starih, standardnih, tankih plastičnih kesa, ima da se kupe one veće i deblje. U dm-u nema nikakvih plastičnih kesa uopšte, samo papirne.
renne Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Ma iste kese, samo drugi natpis, piše za više upotreba, video danas svojim očimaA u dm-u od oktobra nema plastičnih
gone fishing Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 pa nigde nije ni bilo rečeno da se ukidaju sve plastične kese, već samo one najtanje Quote Plastične kese su podeljene na one do 15 mikrona (veoma lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (plastične za više upotreba). Lagane kese se zabranjuju za upotrebu.
hazard Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Just now, Arkadija said: Nije, To je obična zelena kanta na točkovima koju vuku ulični čistači. Koliko juče sam to videla na Slaviji. Najobičnija kanta bez pregrada. To što su slikali je verovatno služilo samo za tu jednu priliku. Da li ti misliš da naši ulični đubretari imaju posebne odrede za reciklirani otpad? Koji kruže centralnim ulicama i samo prazne te posebne kante za đubre? Aman. U toj običnoj zelenoj kanti na točkovima postoje pregrade. Nisu ,,fabričke", umetnute su. Okačili ljudi sliku na fb. Si ti zavirila u kantu, pa znaš da je bez pregrada? ,,Tu jednu priliku" - radilo se o članu fb grupe koji je zaustavio đubretara na ulici baš da mu se žali zašto sve stavlja u istu kantu, pa mu radnik pokazao. Bar je tako rečeno, jebiga ako je neko napravio montažu da bi je kačio na grupu zero waste serbia na fb, ja ne znam. Ja ti prenosim informaciju, a ti mi veruj ili ne veruj, ne zanima me. I to mi deluje posve logično, da li misliš da će radnik čistoće za sobom da vuče 3 kante? Te nove ulične kante imaju tri vrste otpada, papir, metal i plastiku, i ostalo tj ,,obično đubre". Dakle postoji u toj zelenoj kanti na točkovima pregrada za obično đubre, te isti radnik onda može da pokupi i pikavac i šta još već sa ulice i ubaci. Đubretari imaju posebne odrede za reciklirani otpad, imaš one kamiončiće što skupljaju zelene eko-kese sa reciklažom, i naravno velike kamione koji prazne one velike reciklažne kontejnere. Ovi ulični imaju pregrađene kante, kao što rekoh. Đubretari nisu savršeni i umeju da pogreše. U mojoj ulici nema kontejnera, izbacuje se đubre petkom ujutru. A ja sam jedno vreme imao te eko-kese, i njih je trebalo da izbaciš petkom uveče. Pa ja izbacim sve ujutru i odem. I onda sam jedanput video kako ovi obični đubretari prazne moju kantu, a onda uzimaju i kese s reciklažom i bacaju sve na istu gomilu u kamion. Ispizdeo potpuno, napisao mejl Čistoći. Izvinjavali se, rekli ti obični đubretari ne znaju, ostavite uveče pored najbližeg kontejnera u susednoj ulici i tu će pokupiti reciklažne ekipe. I stvarno je tako bilo, video sam ih. Veruj mi da su od đubretara mnogo veći problem ljudi koji ne gledaju šta gde bacaju, i pitanje je koliko je đubreta u tim novim kantama zapravo i sortirano. Na moje oči je jedanput izašla radnica iz Hleb & Kifle i providnu kesetinu punu raznoraznog đubreta (čaše od jogurta, polupojedenog i bajatog peciva, uprljanih salveta) ubacila u onaj veliki plavi kontejner na kome velikim slovima piše ,,papir i karton". Ako je išta od toga kontaminiralo sadržaj tog kontejnera, verovatno je sve moglo samo da ode na deponiju. Inače ja sam frik koji sortira đubre u kući i onda ga nosi tramvajem do najbližih kontejnera za reciklažu, zanimam se za ovakve stvari i stalo mi je.
Arkadija Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Jao, jbt. Ali čoveče, da li ti razumeš da sam ja svojim očima pogledala tu zelenu kantu, Nema nikakvih pregrada. I da li znaš da ulučni čistači svoje zelene kante samo isprazne u ove velike kontejnere za đubre. Silom prilika to znam jer mi je 5 kontejnera pod prozorom. Nema reciklaže na tom nivou. i ne nisam mislila da će da vuku tri kante za sobom. I da znam da imaju kamiončiće za skupljanje zelenih kesa.
hazard Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 1 hour ago, Jimmy Kowalski said: Treba im izgovor za naplacivanje kesa, pa su pronasli satro u ekologiji. I jeste skandal, godinama su kese bile besplatne kao sto je i normalno, i ne pricamo samo o samouslugama, kupis nesto u pekari/mesari/apoteci stavi ti robu u kesu, kupis patike/jaknu u butiku dobijes kesu. Sve te kese imaju logo prodavnice, naplacivanje je vrhunski bezobrazluk. Svejedno da li su plasticne, papirne ili kakve vec.. A vec je ranije receno, nista se nece sustinski promeniti dokle god je vecina ambalaze plasticna, tako da cela ova akcija nece imati efekat, ali ce doneti necijem bratu/kumu lepe pare.. Ne znam odakle ideja da su besplatne kese a priori normalne i da je naplaćivanje istih a priori bezobrazluk. To što smo mi jedno duže vreme navikli da je tako, ne znači da tako mora biti. Kese su mogli da naplaćuju i bez zakona. A koji god da je motiv u pitanju i nije bitno, jer činjenica da se kese naplaćuju smanjuje upotrebu istih. Sto puta video babu do sada koja nije htela da kupi kesu za 5 din, jer joj je skupo (još uz komentare tipa ,,2 dinara je bilo ok, ali 5..."). Takođe, ranije nisi mogao da se odbraniš od toga da ti uvale kesu na kasi. Ja sam se trudio da ne uzimam kese, da nosim ceger itd, ali često su pakovali u kese da ne pitaju, ili ja kažem ,,ne treba kesa" a oni me iskuliraju...najgori je bio Lily, oni kao da su imali neku direktivu da ti daju kesu, valjda im je to kao bio marketing da ljudi nose one njihove šarene kese, morao si maltene da podvikneš na kasirku da ti ne da kesu. Kada je uvedeno naplaćivanje to je prestalo, uvek su pitali i nisu samo davali po automatizmu, i ja sam primetio kako se u mojoj kući broj plastičnih kesa prepolovio... I kese se naplaćuju širom razvijenog sveta, upravo da bi se destimulisala upotreba istih. Nije nikakav domaći izum. Tako da, efekat zakona će biti manja potrošnja plastičnih kesa, što je mnogo bitnije od toga koliko će marketi zaraditi na njihovoj prodaji. Nije ovo rešenje za sve probleme naravno, ali je korak u dobrom pravcu.
Jimmy Kowalski Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Ma kako da ne. Umesto te 1 kese na kasi, babe i slicni ce da uzmu 4-5 kesa za voce i hleb i napunice ih sa robom. To se vec uveliko radi.
Hamlet Strašni Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Kod nas je duže vreme bilo zabranjeno naplaćivati kese sa logoom prodavca. Bila je svojevremeno frka da li c market sme da naplaćuje one kese na kojima su bila raštrkana slova. Oni tvrdili da to nije logo, a neko (inspekcija?) da je u pitanju njihova reklama...
sherman Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 (edited) ja sam potpuno nesnadjen u ovom novom okruzenju bez kesa. pre neki dan u skroz onako pekari su mi sve stavili u papirnu kesu bez rucki, tu sam vec bio u zbunu, a onda sam krenuo da kupim pljuge, pa nisam mogao da izvadim pare jer su mi sve ruke bile zauzete drzanjem papirnih kesa, pa mi je zazvonio telefon, pa sam krenuo bez ruku da ga vadim, pa mi je prvo ispao fon na beton, a ja se sagao da ga pokupim, kad pridje neki dzukac u fazonu da njusi ovo iz papirne kese, posto je sve strcalo vani, ja kao mrs dzukelo, on kao pusi ga seljacino iz borce, a telefon zvoni li zvoni, a ker vec jede prvi zu zu koji je najvise strcao, ja zubima pokusavam da podignem telefon, a zu zu ispada li ispada, a ovom keru vec dolazi ekipa iza maksija kao neki ljakse deli zu zu, ja vec ne znam gde cu pre u fazonu jebes zu zu ovi kerovi ce mi odneti i fon, kad eto ti ga ciga prilazi i nudi mi old skul kese na prodaju, ja bi mu dao ali nemam vise nijednu raspolozivu ruku, reko kolko kesa, on kao 100 din, ja reko to je pljacka, on kao ne nego si ti smotan, reko daj, on mi dade, ja sve potrpam u staru dobru kesu, dadoh mu pare, kad eto ti neke gerijatrije sa informerom ispod miske, kao sram te bilo vucic zabranio kese, zvacemo komunalnu, pridruzise im se i kerovi, kao u fazonu av av av, i ja sta cu polutrcecim korakom se spasih od linca ili hapsenja u boljem slucaju. i kad dodjoh kuci zovem babu da vidim jel jos ima onaj jebeni pleteni ceger, kad ona kao u fazonu, nemam sine a i nismo u 19. veku, kao menjala prosle godine ceger za 10000 odlicnih plasticnih kesa. reko baba, koliko ti planiras da zivis jbt... Edited January 4, 2020 by sherman
Goranz Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 Da li je iko realno nastavio da čita nakon "ja sam"?
villiem Posted January 4, 2020 Posted January 4, 2020 ja tu vidim pare, nije to za nerviranje bonus je eliminisanje takozvanih nabavki zbog kojih ne odgledas fulam do kraja, razlomis na komade u toku nedelje i kupujes mleko s 2.8
Recommended Posts