makaronee Posted December 5 Posted December 5 @Gojko & Stojko da se oduzim jednim kino-putovanjem sa nespokojnim saputnikom. navijao sam Ludog Bobu, pa iskrsnu poljak na humoreskama. ko veli, aj' da pustim - nije mi poznat od ranije, usput se nacrtao i ceo bioskop.
makaronee Posted December 5 Posted December 5 ..Elem, Piotr sa sve velikim crnim stenvejomsasinovima se ukrcava na voz i kontemplativno vrluda po zasneženoj Poljskoj, vodi babu na pijacu u Budimpešti, svira Šimanovskog sa sestrom u Zakopanima, maše samostalno 1. koncert LvB - šteta što tu ne solira na nekom poletnom bluthneru.. nadahnuto pevuši solfeđo na teme iz čarobne svirale, lamentira s drugom na zimskoj plaži o predratnoj Varšavi, možda malo previše sentimentalno.. čak ni staljinski ampir u skajlajnu nekako ne štrči preterano u izmaglici nad ledenom Vislom, ali ресентиман je razumljiv.
Gojko & Stojko Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago On 13. 11. 2024. at 20:07, makaronee said: @Gojko & Stojko hvala za tip! Za sada je slab potok na kiosku, ali nadamo se protoku i navijamo. Nego, skoro skroz nevezano - Selindžer, što beše i prva asocijacija na uvod. Šteta što je batalio* - redak je autor, koji me odmah uvuče u pripovedanje, bez obzira gde, kada i kako sam odložio štivo. E sad, može da se iskonstruiše da je ta opšta selindžerovska fragmentacija ključ. ______ * To je očigledno sasvim subjektivna ocena, da je ceo opus JDS "nezavršen" i iscepkan, pa rasut po raznim radovima. Verovatno ti odgovara jer je direktan, govorio je da mu pre nego što počne da piše treba bar sat vremena skidanja maski pre nego što ostane sam sa samim (pravim) sobom. U po meni najboljem dokumentarcu o čitanju ikad snimljenom se govori dosta o piscima koji su imali blok nakon prve sjajne knjige koji neki nikada nisu ni prevazišli (kao pisac za kojim se autor filma dao u poteru), pa je tu negde bilo dosta priče i o Selindžeru, opet garantujem uživanje uz gledanje (i dodatnu preporuku za dodatke na drugom disku, a eventualna kupovina i čitanje knjige o kojoj je film podiže ugođaj na sledeći nivo): Share & Enjoy (hvala za preporuku za film o poljskom pijanisti, zasadsa nisam usppeo da ga nađem ali imam kolegu Poljaka kome je otac bio pijanista, uzdam se da kad ga vidim sledeće godine nekako da ga iskopa)
makaronee Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Piotr Anderszewski / Voyageur intranquille, 2009. Spoiler https://vkvideo.ru/video-202346699_456242998?ref_domain=yastatic.net
Gojko & Stojko Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 38 minutes ago, makaronee said: Piotr Anderszewski / Voyageur intranquille, 2009. Hide contents https://vkvideo.ru/video-202346699_456242998?ref_domain=yastatic.net Živ bio, hvala puno, gledaću za vikend pa se javljam sa utiskom. SaE
Recommended Posts