Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted

Слажем се. Тед је у праву, овде је порез кључан. 

Posted (edited)

Pa bilo bi čudno da država ima na umu bilo šta drugo, osim da namakne pare u kasu. Zabole ih baš i za stanare i za zakupodavce.

Edited by bejzbolka
Posted

Pitanje o nasleđivanju, pa ako se neko bavi time.

Nasleđuje se stric koji nije imao dece ali jeste dva brata i sestru.

Ta braća i sestra nisu živi ali njihova deca jesu, koje su imali x,y,z.

Da li se imovina deli na trećine pa svaka trećina na x,y,z ili se odmah deli na (x+y+z) ?

Posted

Deli se na trećine pa se svaka trećina deli na decu brata/sestre. 

• Hvala 1
Posted (edited)

https://n1info.rs/biznis/nece-svaka-prijateljska-pozajmica-morati-da-se-overava-kod-notara-koliki-iznos-ce-i-dalje-moci-da-se-zajmi-na-rec/

Svaka "prijateljska" pozajmica, veća od 10.000 evra, moraće da bude overena kod notara, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu, čiji je predlog u četvrtak usvojila Vlada Srbije. Granica je stavljena baš na ovaj iznos, pošto je 10.000 evra limit za gotovinske transakcije prema Zakonu o sprečavanju pranja novca - sve uplate preko toga, moraju da idu preko računa u banci. 

Stvarno bih zamolio da mi neko već jednom pokaže tu odredbu u Zakonu o sprečavanju pranja novca, na koju se pozivaju i notari prilikom overe i Vlada prilikom donošenja zakona, a takva odredba ne postoji.

Postoji samo ovo:

Član 46

Lice koje se bavi prodajom robe i nepokretnosti ili vršenjem usluga u Republici Srbiji ne sme od stranke ili trećeg lica da primi gotov novac za njihovo plaćanje u iznosu od 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti.

Ograničenje iz stava 1. ovog člana važi i u slučaju ako se plaćanje robe i usluge vrši u više međusobno povezanih gotovinskih transakcija u ukupnom iznosu od 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti.

Dakle, iz priloženog je jasno da se ova odredba odnosi na lica koja se bave prodajom robe i nepokretnosti ili vršenjem usluga, što znači pravna lica i preduzetnici.

Oni tumače da se ovo odnosi i na fizička lica što nije tačno. Problem nastaje u praksi, meni su notari već tri puta odbili da urade prostu overu potpisa na pozajmicama između fizičkih lica i na jednoj kapari između fizičkih lica. Kad pokušaš da polemišeš sa njima, nema šanse, samo ti kažu da ideš kod drugog notara.

Edited by bejzbolka
  • +1 2
Posted (edited)

Ajd ja da pitam nešto da vidimo kakva ste iskustva imali. Posle razvoda braka žena tuži muža za učešće u sticanju zajedničke imovine a to je stan koji je kupljen na kredit dve godine pred razvod na muževljevo ime. Da li supruga ima pravo da joj se isplati u novcu udeo ili da se upiše na delu stana s obzirom da stan još 23 godine pod hipotekom i kreditom?

Edited by Moća
Posted

Jel ona dala saglasnost da se stan upise samo na njegovo ime?

Posted

Jeste. Po novom je morala da da saglasnost.

Posted
4 minutes ago, Moća said:

Jeste. Po novom je morala da da saglasnost.

Što se nije upisala i ona, ako su već zajedno uzeli stan?

Posted

Time je priznala da je to,njegova posebna imovina. Meni pada na pamet da bi mogla da tvrdi da mu je pomagala u otplacivanju kredita i da traži nadoknadu za uvecavanje njegove posebne imovine. Odakle su bile pare za učešće?

Posted

Pa dokazivace ona na sudu tj podnela je tuzbeni zahtev trazeci pola ja zastupam muža i onda sam mislio da na pripremnom ročištu da joj priznam iznos od 5.000,00 € koliko je 50 % od 10.000 koliko je od sada dato i da završim sa tim. U principu on je njoj to ponudio ona je to prihvatila što i jeste bilo logično međutim posle konsultacije sa nekim advokatima ona je odbila i traži pola stana.

Posted
2 hours ago, Tihajeza said:

Što se nije upisala i ona, ako su već zajedno uzeli stan?

Verovatno oko kredita je banka tražila. Nisam baš pitao.

Posted
14 minutes ago, Moća said:

Pa dokazivace ona na sudu tj podnela je tuzbeni zahtev trazeci pola ja zastupam muža i onda sam mislio da na pripremnom ročištu da joj priznam iznos od 5.000,00 € koliko je 50 % od 10.000 koliko je od sada dato i da završim sa tim. U principu on je njoj to ponudio ona je to prihvatila što i jeste bilo logično međutim posle konsultacije sa nekim advokatima ona je odbila i traži pola stana.

A prihvata i da plati polovinu dok se kredit ne isplati ili samo traži a on da plaća?

• +1 1
Posted

Mozda je rezon ako bi se stan prodao i isplatila banka (moze li to) da bi na razlici u ceni mogla da zaradi neki dodani novac.

Posted
56 minutes ago, Moća said:

Ja bih uradio isto što i ti predlažeš. Priznao tuzbeni zahtev za polovinu otplaćenog iznosa, a ona neka se na svoj rizik upusti dalje u parnicu. Nema šanse da bi mogla da dobije 50% stana. Eventualno bi mogla da zakomplikuje time što bi tražila udeo srazmeran ulaganju (vidjao sam takve tužbe), ali mislim da priznanje za 5k evra resava tu parnicu. 

• +1 2