Jump to content

Pitanje za pravnika

Featured Replies

14 minutes ago, Uskebasi said:

Zavisi. Ako je predmet iz 2020 godine ili mladji, onda ima rok o 8 dana da obavesti izvrsitelja i da traži pare nazad. 

Ako je stariji predmet, onda mora neki zahtev za otklanjanje nepravilnosti da podnese, ali to je slabog efekta

Hvala. 

• Replies 6.5k
  • Views 593.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• napadaj
    napadaj

I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Kakav status ima vanbračna zajednica (u odnosu na bračnu, jelte)? Takođe, kako se ona priznaje? Koliko oba člana moraju da stanuju na istoj adresi i da li postoji još nešto?

Formalno pravno brak i vanbracna zajednica su izjednaceni. Sustinski, to nije tako. Bitna razlika je nasledjivanje, gde supruznik nasledjuje, a vanbracni partner ne. Isto vazi i za porodicnu penziju.

Nema formalnog priznavanja vanbracne zajednice. Jedino ukoliko se u nekom postupku postavi to pitanje. Nema ni uslova u pogledu vremenskog trajanja, osim pausalno odredjenog da ona mora biti trajna i notorna, javnosti poznata zajednica zivota.

26 minutes ago, Uskebasi said:

Formalno pravno brak i vanbracna zajednica su izjednaceni. Sustinski, to nije tako. Bitna razlika je nasledjivanje, gde supruznik nasledjuje, a vanbracni partner ne. Isto vazi i za porodicnu penziju.

Nema formalnog priznavanja vanbracne zajednice. Jedino ukoliko se u nekom postupku postavi to pitanje. Nema ni uslova u pogledu vremenskog trajanja, osim pausalno odredjenog da ona mora biti trajna i notorna, javnosti poznata zajednica zivota.

Nisi u pravu za porodičnu penziju. Dopunama Zakona o PIO članom porodice se smatra i vanbračni partner. To svojstvo tj. postojanje vanbračne zajednkce se utvrđuje u vanparničnom postupku. Član 28.

E sad, kako taj postupak izgleda, da li je jednostranački ili dvostranački, šta tu i ko dokazuje... To još nije sasvim jasno jer Zakon o vanp. postupku nije dorađen u tom pravcu. Ali su predlozi već uveliko počeli da pristižu u osnovne sudove, baš zbog porodičnih penzija.

Једна ствар је јако битна - не могу бити у ванбрачној заједници они који имају брачне сметње (међусобна сродност, ако је неко од њих у браку и сл.)

A, recite mi, kada se rodi dete - kako je to regulisano? Kojih većih komplikacija ima u odnosu na to da je par u braku?

Just now, notenoughreasonsforclaire said:

A, recite mi, kada se rodi dete - kako je to regulisano? Kojih većih komplikacija ima u odnosu na to da je par u braku?

Nikakve. U stvari, kada se dete rodi, otac mora da ode u opštinu da potpiše očinstvo, to je 2 min. posla, posle nema baš nikakvih situacija.

Hvala!

:naughty: :hihi:

Jel da čestitamo?

2 hours ago, Moća said:

Јави се Моћо ;) 

da li je neka specijalna zavrzlama ili postoji caka vezana za nasleđivanje autorskih prava?

Mislim da je samo bitno da se navedu kada se sastavlja smrtovnica. 

6 hours ago, I*m with the pilots said:

:naughty: :hihi:

6 hours ago, Moća said:

Jel da čestitamo?

Ne, ne - jedna koleginica je bila skoro u sličnoj situaciji, pa je to predstavila komplikovanijim nego što jeste, pa ja rekoh da pitam pre nego što mi bude eventualno zatrebalo:D...

Pitanje.

Ostavinska rasprava.
Jedan od naslednika, živi van zemlje, dvojno državljanstvo, istekao srpski pasoš, ne želi da vadi novi, ne želi svoj deo, ne želi ni da komunicira sa advokatom i ostalim naslednicima.
Nema validan dokument da uradi izjavu o odricanju.
Kakva je procedura u takvom slučaju?