Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted
14 minutes ago, Uskebasi said:

Zavisi. Ako je predmet iz 2020 godine ili mladji, onda ima rok o 8 dana da obavesti izvrsitelja i da traži pare nazad. 

Ako je stariji predmet, onda mora neki zahtev za otklanjanje nepravilnosti da podnese, ali to je slabog efekta

Hvala. 

Posted

Kakav status ima vanbračna zajednica (u odnosu na bračnu, jelte)? Takođe, kako se ona priznaje? Koliko oba člana moraju da stanuju na istoj adresi i da li postoji još nešto?

• +1 1
Posted

Formalno pravno brak i vanbracna zajednica su izjednaceni. Sustinski, to nije tako. Bitna razlika je nasledjivanje, gde supruznik nasledjuje, a vanbracni partner ne. Isto vazi i za porodicnu penziju.

Nema formalnog priznavanja vanbracne zajednice. Jedino ukoliko se u nekom postupku postavi to pitanje. Nema ni uslova u pogledu vremenskog trajanja, osim pausalno odredjenog da ona mora biti trajna i notorna, javnosti poznata zajednica zivota.

• Hvala 1
Posted
26 minutes ago, Uskebasi said:

Formalno pravno brak i vanbracna zajednica su izjednaceni. Sustinski, to nije tako. Bitna razlika je nasledjivanje, gde supruznik nasledjuje, a vanbracni partner ne. Isto vazi i za porodicnu penziju.

Nema formalnog priznavanja vanbracne zajednice. Jedino ukoliko se u nekom postupku postavi to pitanje. Nema ni uslova u pogledu vremenskog trajanja, osim pausalno odredjenog da ona mora biti trajna i notorna, javnosti poznata zajednica zivota.

Nisi u pravu za porodičnu penziju. Dopunama Zakona o PIO članom porodice se smatra i vanbračni partner. To svojstvo tj. postojanje vanbračne zajednkce se utvrđuje u vanparničnom postupku. Član 28.

E sad, kako taj postupak izgleda, da li je jednostranački ili dvostranački, šta tu i ko dokazuje... To još nije sasvim jasno jer Zakon o vanp. postupku nije dorađen u tom pravcu. Ali su predlozi već uveliko počeli da pristižu u osnovne sudove, baš zbog porodičnih penzija.

• Hvala 1
Posted

Једна ствар је јако битна - не могу бити у ванбрачној заједници они који имају брачне сметње (међусобна сродност, ако је неко од њих у браку и сл.)

Posted

A, recite mi, kada se rodi dete - kako je to regulisano? Kojih većih komplikacija ima u odnosu na to da je par u braku?

Posted
Just now, notenoughreasonsforclaire said:

A, recite mi, kada se rodi dete - kako je to regulisano? Kojih većih komplikacija ima u odnosu na to da je par u braku?

Nikakve. U stvari, kada se dete rodi, otac mora da ode u opštinu da potpiše očinstvo, to je 2 min. posla, posle nema baš nikakvih situacija.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
2 hours ago, Moća said:

Јави се Моћо ;) 

Posted

da li je neka specijalna zavrzlama ili postoji caka vezana za nasleđivanje autorskih prava?

Posted

Mislim da je samo bitno da se navedu kada se sastavlja smrtovnica. 

• +1 1
Posted
6 hours ago, I*m with the pilots said:

:naughty: :hihi:

6 hours ago, Moća said:

Jel da čestitamo?

Ne, ne - jedna koleginica je bila skoro u sličnoj situaciji, pa je to predstavila komplikovanijim nego što jeste, pa ja rekoh da pitam pre nego što mi bude eventualno zatrebalo:D...

Posted

Pitanje.

Ostavinska rasprava.
Jedan od naslednika, živi van zemlje, dvojno državljanstvo, istekao srpski pasoš, ne želi da vadi novi, ne želi svoj deo, ne želi ni da komunicira sa advokatom i ostalim naslednicima.
Nema validan dokument da uradi izjavu o odricanju.
Kakva je procedura u takvom slučaju?