Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted

Možda onda može i ugovor o raspodeli imovine za vreme života. Onda ima manje šanse da se opozivao poklon kao povreda nužnog dela. Još ako bi kroz taj ugovor mogao nekako da se provuče i manji stan, bar u prethodnim konsatacijama...

Posted
17 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Možda onda može i ugovor o raspodeli imovine za vreme života. Onda ima manje šanse da se opozivao poklon kao povreda nužnog dela. Još ako bi kroz taj ugovor mogao nekako da se provuče i manji stan, bar u prethodnim konsatacijama...

e jbg sad te vec ne razumem :D

Posted

ti poklonis mali stan ocu, a onda otac i vas dvoje dece u sudu zakljucite ugovor o raspodeli imovine za zivota po kome tebi pripada veci stan a bratu manji i izbegli ste placanje poreza :) a i ispoštovan je nužni nasledni deo.

jedino što je komplikovano :D

a bogami i banka bi možda pravila problem :D stalno zaboravljam na hipoteku

Posted

aha sad vec razumem :)

pa dobro, meni i ne zvuci toliko komplikovano, bas naprotiv. jedino stvarno da vidim sa bankom sta imaju da kazu na ideju :)

Posted (edited)
2 hours ago, nautilus said:

ti poklonis mali stan ocu, a onda otac i vas dvoje dece u sudu zakljucite ugovor o raspodeli imovine za zivota po kome tebi pripada veci stan a bratu manji i izbegli ste placanje poreza :) a i ispoštovan je nužni nasledni deo.

Ug. o raspodeli ide kod notara, i visoke su tarife za taj ugovor. Tribun znae sigurno :D, mislim da je 50% popusta na notrasku tarifu za ug o poklonu u prvom naslednom redu. 

Ja bi mozda uradio, da cale pokloni veci stan decaku kejtu, a decak kejt pokloni ili ''proda'' bratu uz konsultacije sa bankom oko hipoteke.

Ili Kejt i cale urade trampu stanova, a onda cale pokloni bratu manji stan.

Edited by Prlapan
  • 2 weeks later...
Posted

u petak 15.12. sam dobio neku presudu za saobr. prekršaj. presuda je doneta 08.03., 

a rok da platim 6000+2000 je 15 dana od dana pravosnažnosti. 

kad je to? da se nadam izvršiteljima?

:unsure:

Posted
12 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

u petak 15.12. sam dobio neku presudu za saobr. prekršaj. presuda je doneta 08.03., 

Pravosnažna je onda kad prodje rok za žalbu, i niko se ne žali. Dakle, neće još izvršitelji. Ako se ti ne žališ u roku za žalbu, niti druga strana, onda postaje pravosnažna, i od tada imaš rok za plaćanje.

Posted

ja nemam pravo na žalbu jer sam priznao krivicu i nagodio se

kako je u tom slučaju sa rokovima

Posted

izvrsitelji imaju obicaj da se pojave kad im se najmanje nadas :fantom:

Posted
1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

mislim da prvo treba da ti dođe nalog da ideš u zatvor...

Bio sam u sličnoj situaciji pre par godina, s tim što je meni bila novčana kazna plus oduzimanje dozvole na tri meseca. Početkom maja mi je stiglo rešenje o presudi, ali nisam obratio pažnju na rok za plaćanje. Mislio sam (pogrešno) da kaznu treba da platim tek kada mi stigne rešenje o oduzimanju dozvole. To rešenje mi je stiglo tek u decembru, a dan kasnije stiglo pismo da se javim u zatvor zato što nisam platio kaznu, a ako imam opravdanje onda da idem u Ustaničku u sud. Brže bolje platim kaznu, odem u Ustaničku, a tamo neke predusretljive gospođe ekspesno reše moj slučaj, kažu sve je u redu, uplata je prošla, sve je u redu ne moram u zatvor.

Posted
1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

ja nemam pravo na žalbu jer sam priznao krivicu i nagodio se

kako je u tom slučaju sa rokovima

Aha. Onda bi trebalo da ima klauzulu pravosnažnosti ili negde u tekstu piše da je odluka pravosnažna danom donošenja, pošto si se odrekao žalbe zbog nagodbe.

U tom slučaju onda ti rok teče od dana kad si dobio rešenje, jer drugačije ne možeš da plaćaš kad nemaš rešenje.

Plati u roku od 15 dana od 15.12. i nemaš problema.

Posted

tnx tresko

:)

tako nešto sam i ja pretpostavljao, al me bunilo ovih devet meseci od kada je presuda doneta do kada sam je dobio

Posted
On 12/11/2017 at 9:27 PM, nautilus said:

Otac nije u prvom naslednom redu kada prima poklon od deteta. Dakle, na to bi se platio porez na poklon.

Posted
3 hours ago, Hamlet Strašni said:

Otac nije u prvom naslednom redu kada prima poklon od deteta. Dakle, na to bi se platio porez na poklon.

Ok, a burazer? mogu da mu poklonim stan ili mora da ga “kupi”?

Posted

Ni brat. U prvom redu su samo žena i deca.