Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted

Uh, besna sam, jako.

Prvi bes, lični:

Komunalna policija nam je uslikala kola preko puta zgrade, gde smo ih mi parkirali i deo pored zgrade gde isto nije parking,

ali se ljudi i tu parkiraju. Treba li reći da ta parkirana kola ni na jedan način NE SMETAJU ni pešacima ni saobraćaju?!)

To bi trebalo da je zelena površina, ali tamo je poslednji put bilo nešto zeleno kad su klinci iz zgrade duvali.

Posadili su par nekih stabala, parkira se između stabala. Svi stanari iz zgrade tu parkiraju,

kao i korisnici sportskog balona. Nema mesta na parkingu! (Idea je otela par parking mesta ispred susedne zgrade.)

Zovemo komunalne kretene, i znate šta?! Oni su autsorsovali kol centar. Plaćaju agenciju da im se javlja na telefon!

To je drugi bes. Toliko o mogućnosti Komunalne policije da efektivno i brzo reševa komunalne probleme građana.

(Pozivi su ograničeni na pet jebenih minuta! To valjda da ih ne bi dugo smarali!)

Posle pomalo neprijatnog razgovore prebace nas da pričamo direktno sa kom.pol. (Ljudi iz agencije su korektni,

ali oni ne mogu da reše nijedan problem!)

Iz kom.pol. kažu nam da nismo u saobraćajnom prekršaju (ajde!?), jer je za Saobraćajnu policiju parkiranje dozvoljeno

tamo gde nije izričito zabranjeno, a da za kom.pol. važe druga pravila.

Sad mene zanima vredi li se boriti sa njima? 10-ak automobila je tu prakirano, prepodne, možete misliti koliko ih je popodne,

kad su svi stanari tu.

Ne želim da im platim! Nisam napravila prekšaj! (ne postoji tabla na kojoj piše da je parkiranje zabranjeno, zbog malog

broja parking mesta taj deo i deo pored zgrade stanarima služi za parking, stim što su se stanari između sebe dogovorili

da veštiji vozači budu parkirani preko puta, jer je neophodno paralelno parkiranje a manje vešti pored.)

Vredi li se boriti sa jebenim lopovima?

za boldovano:

Šta bre dozvoljeno tamo gde nije izričito zabranjeno.

Meni je 2007me godine  pauk odneo kola za jednog mesta a obrazloženje je bilo "svuda je zabranjeno parkiranje osim ako nema znaka za dozvonjeno parkiranje"

A sad hoćeš da kažu da mogu da se parkiram gde hoću osim ako nema znaka za zabranjeno parkiranje. jebote!

a za tvoju situaciju, ne znam šta da ti kažem, ja bi to ignosrisao... sve plave koverte ne bih primao u narednih godinu dana.

Posted

Pitao sam ja par stranica ranije i po odluci o komunalnom redu im ne možeš ništa :(

Sent from my ST23i using Tapatalk

da, sad sam se setila da je neko pitao, ali nisam mogla da se setim gde tačno. čekaj, sutra odu bilo gde, 

gde nisu obeležena parking mesta, a obeležena su samo u zonama, slikaju i zatraže od ljudi da plate?

I kao to može?!

Lopovi.

za boldovano:

Šta bre dozvoljeno tamo gde nije izričito zabranjeno.

Meni je 2007me godine  pauk odneo kola za jednog mesta a obrazloženje je bilo "svuda je zabranjeno parkiranje osim ako nema znaka za dozvonjeno parkiranje"

A sad hoćeš da kažu da mogu da se parkiram gde hoću osim ako nema znaka za zabranjeno parkiranje. jebote!

a za tvoju situaciju, ne znam šta da ti kažem, ja bi to ignosrisao... sve plave koverte ne bih primao u narednih godinu dana.

Ne znam da li je tačno, to su nama rekli jer smo insistirali da nismo u saobraćajnom prekršaju. Nismo na putu pešaka,

udaljeni smo od pešačkog prelaza...

To je negde i plan, da ne uzimamo koverte, ali ovo je vid legalizovane pljačke. 

Želim građansku borbu.

Posted

Ako je u pitanju trotoar (bitno je da li se vodi tako), onda jesi napravila prekršaj, i nije tačno da je za saobraćajnu policiju dozvoljeno parkiranje tamo gde nije izričito zabranjeno...možda se oni tako ponašaju u praksi, možda je tako bilo nekada, ali zakon je prilično jasan: parkiranje na trotoaru je dozvoljeno tamo gde može da se ostavi dovoljno prostora da pešaci prođu (mislim da je 1,5 metar), s tim da taj prostor mora biti između kola i šta god je na drugoj strani trotoara (npr. zgrada, nečija ograda, itd.), dakle ne između kola i ulice, i na kraju parkiranje mora znakom biti izričeno dozvoljeno na tom mestu. Ako nema znaka "P" (da li je zona ili nije, nije bitno), ne smeš tu da se parkiraš, bez obzira ima li ili nema onog znaka za zabranjeno parkiranje. Ukratko, ukoliko si parkirana na javnoj površini (znači van nekog privatnog dvorišta ili garaže), uvek možeš najebati. Da, to znači da je pola ovog grada u konstantnom saobraćajnom prekršaju i da od dobre volje pandura zavisi da li će podobijati kazne. A pošto je sada akcija punjenja budžeta kaznama...zaključi sama.

Ja bi proverio da li je to privatna ili javna površina gde vi parkirate. U smislu da li je u vlasništvu grada ili pripada parceli neke od zgrade u okolini. Ako je ovo drugo, mislim da komunalna policija ne može da određuje šta se dešava u tvom (ili nečem tuđem) dvorištu. Ako je ovo prvo, imaš dve opcije

1) Pravi se luda, ne plaćaj, čekaj da zastari i nadaj se da te neće tužiti dok ne zastari.

2) Idi na sud (ili sama ili kada te tuže), pokušaj da tvrdiš da je to selektivna i kapriciozna primena propisa, da ti realno nisi dužna da čitaš službeni glasnik, i da je komunalna prvo trebala da vas upozori i da vam neki rok da se sklonite, pa tek onda naplaćuje kazne. Ali ovo ti je drkanje, i velike su šanse da će te sudija odjebati jer mu je tako lakše. 

Posted

Nije trotoar.

Ni preko puta zgrade ni pored.

Pokupili su paukom par automobila koji su u saobraćajnom prekršaju.

(Ovi iz kom. pol. su naglašavali razliku.)

Hvala na savetu.

Posted

Da, ovo sa vlasništvom zemljišta igra najveću ulogu.

Sent from my ST23i using Tapatalk

Posted (edited)

Ako je u pitanju trotoar (bitno je da li se vodi tako), onda jesi napravila prekršaj, i nije tačno da je za saobraćajnu policiju dozvoljeno parkiranje tamo gde nije izričito zabranjeno...možda se oni tako ponašaju u praksi, možda je tako bilo nekada, ali zakon je prilično jasan: parkiranje na trotoaru je dozvoljeno tamo gde može da se ostavi dovoljno prostora da pešaci prođu (mislim da je 1,5 metar), s tim da taj prostor mora biti između kola i šta god je na drugoj strani trotoara (npr. zgrada, nečija ograda, itd.), dakle ne između kola i ulice, i na kraju parkiranje mora znakom biti izričeno dozvoljeno na tom mestu. Ako nema znaka "P" (da li je zona ili nije, nije bitno), ne smeš tu da se parkiraš, bez obzira ima li ili nema onog znaka za zabranjeno parkiranje. Ukratko, ukoliko si parkirana na javnoj površini (znači van nekog privatnog dvorišta ili garaže), uvek možeš najebati. Da, to znači da je pola ovog grada u konstantnom saobraćajnom prekršaju i da od dobre volje pandura zavisi da li će podobijati kazne. A pošto je sada akcija punjenja budžeta kaznama...zaključi sama.

Ja bi proverio da li je to privatna ili javna površina gde vi parkirate. U smislu da li je u vlasništvu grada ili pripada parceli neke od zgrade u okolini. Ako je ovo drugo, mislim da komunalna policija ne može da određuje šta se dešava u tvom (ili nečem tuđem) dvorištu. Ako je ovo prvo, imaš dve opcije

1) Pravi se luda, ne plaćaj, čekaj da zastari i nadaj se da te neće tužiti dok ne zastari.

2) Idi na sud (ili sama ili kada te tuže), pokušaj da tvrdiš da je to selektivna i kapriciozna primena propisa, da ti realno nisi dužna da čitaš službeni glasnik, i da je komunalna prvo trebala da vas upozori i da vam neki rok da se sklonite, pa tek onda naplaćuje kazne. Ali ovo ti je drkanje, i velike su šanse da će te sudija odjebati jer mu je tako lakše. 

...na osnovu boldovanog je meni pauk "oto" kola :(

Edited by eye of the beholder
Posted

Zar nije dve godine?

Posted (edited)

Da li još uvek u opštini mogu da se overe neki kupoprodajni ugovori ? Npr. ugovor o prodaji suvlasništva na pontonu. Da li da stavim realnu cenu ili neku simboličnu, zbog takse ?

Edited by vookela
Posted

Ono što je moglo i ranije da se overi u opštini, može i sad

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Posted

Hvala. A odgovor na 2. pitanje?

slučajno poslato sa TT

Posted

To treba da ti da neko ko zna da odogovori na to pitanje :(

Posted

Stavis bilo koju, a mislim da poreska uprava premu mestu prebivalista prodavca donosi posebno resenje kojim odredjuje iznos, bez obzira na cenu koja je dogovrena. Ne znam sta misle ostali?

Posted (edited)

Nema ovde posla za poresku, razmena prava uz dogovorenu naknadu. Interesuje me da li je taksa za overu uslovljena vrednoscu iz ugovora ili pausalna.

slučajno poslato sa TT

Edited by vookela
Posted

Sama taksa za overu ugovora zavisi od broja primerka ugovora, pa lupam: ako je u dva primerka ugovor 2x1500. A ono sta pise u ugovoru se posebno opterecuje

Posted

Tnx

Videcu na licu mesta.

slučajno poslato sa TT