Jump to content
IGNORED

Drugi svetski rat - opsta istorija

minka

Recommended Posts

Posted
17 hours ago, Mel said:

Izvoli tebe traze na topiku o gradjanskim protestima i gerili.

Hvala lepo, gospođo, ne bi bilo prvi put da se glava u torbu tura.

• +1 1
Posted
17 hours ago, overthinker said:

Јесте све то, али народ од краја јесени 1941. није више подржавао тај вид отворене борбе. Мени су многи цивили из фамилије пострадали (и са мамине и са татине стране) јер би неко из народа стално упирао прстом Немцима да смо ми ти који негујемо и хранимо партизане. Прешло се на сакривање малих група партизанима по кућама , земуницама, повремене окршаје са четницима, избегавање Немаца и слично... 

Da. represalije su dale rezultate, a ni na Istočnom frontu stvari nisu išle kako se očekivalo, naprotiv. U svakom slučaju, najbolje rešenje je da se sedne na dupe i čeka da dođe da te neko oslobodi. Zanimljivo bi bilo videti šta bi bilo sa Srbijom i celom tadašnjom Jugoslavijom kad su Rusi banuli '44. da nije bilo istih ovih koji su trebalo da sede i čekaju samo što nisu.

• +1 2
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted

Isto što i sa drugim takvim, ukratko EU već 15-20 godina

Posted

Niko ne bi da se rizikuje i bori za slobodu, ali je OK 45 godina vladavine Sovjeta ako je na kraju duge EU. Zanimljivo.

• +1 1
  • -1 1
Posted (edited)

Не можеш ствари гледати ретроактивно, посматрано из "данашње памети", у то време ('41 - '45) они што су веровали у СССР гледали су у њега као у неку футуристичку блиставу бајку, од прилике исто као што смо као "мала деца" 1989./1990 гледали у Сједињене државе. 

Edited by overthinker
Posted

Apsolutno se slažem. Mislim da oni koji su za "možda ne treba talasati" pristup ne uzimaju u obzir taj odnos prema SSSR-u., a ne ja.

Posted

Naravno, sve je ovo naknadna pamet. Posmatramo iz vizure 2024 događaje iz 1941. I još ih simplifikujemo dodatno. 

Ali dizanje ustanka 1941 u centralnoj Srbiji na način na koji je dignut iz danasnje vizure ne deluje racionalno. Za razliku od ustanka u NDH recimo.  

• +1 3
Posted
3 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Naravno, sve je ovo naknadna pamet. Posmatramo iz vizure 2024 događaje iz 1941. I još ih simplifikujemo dodatno. 

Ali dizanje ustanka 1941 u centralnoj Srbiji na način na koji je dignut iz danasnje vizure ne deluje racionalno. Za razliku od ustanka u NDH recimo.  

Ustanak u NDH su dizali Srbi jer su Hrvati krenuli da ih svakako sve pobiju. Ustanke u Srbiji te prve nije dizao bas sasvim samo srpski faktor, jedni su gledali sta im kazu Englezi, a drugi sta im kazu Rusi.

• +1 1
Posted
21 hours ago, overthinker said:

Имало је и нешто рационалног основа, а мало и идеолошке вере, да ће Совјети тог лета и јесени направити неку џиновску контраофанзиву, сломити Немце и да ће рат потрајати кратко. 

Ivan Šibl je napisao da su članovi KPJ bili 100% uvjereni da Barbarosa znači da će Crvena Armija biti u Berlinu i na zapadnom Balkanu™ za najviše mjesec dana

Posted
1 hour ago, Mel said:

Ustanak u NDH su dizali Srbi jer su Hrvati krenuli da ih svakako sve pobiju. Ustanke u Srbiji te prve nije dizao bas sasvim samo srpski faktor, jedni su gledali sta im kazu Englezi, a drugi sta im kazu Rusi.

Dizali su ga Srbi i komunisti iz Hrvatske. Među njima je bilo i Srba i Hrvata. 
Moj deda recimo je bio Srbin i komunista i dizao je ustanak iz oba razloga - i srpskog i komunističkog. Jakov Blažević samo iz komunističkog npr. 

• +1 2
Posted
19 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Dizali su ga Srbi i komunisti iz Hrvatske. Među njima je bilo i Srba i Hrvata. 
Moj deda recimo je bio Srbin i komunista i dizao je ustanak iz oba razloga - i srpskog i komunističkog. Jakov Blažević samo iz komunističkog npr. 

Pa dobro komunisti su ga svuda dizali svakako, i u Srbiji i u Crnoj Gori i u Bosni a ne "narod" kao takav, nego mislila sam vise da je raspolozenje u narodu prema ucestvovanju u tome variralo i u zavisnosti od situacije na terenu.

Posted

steta sto josip broz nije bio srbin, a kradjordjevici hrvati, pa bi ludosti koje se ovde pisu imale nekakvog smisla

• Haha 1
Posted (edited)

@Mel zajebi me dvanaestopalacnetm simbolike: nekoliko puta sam te iskreno i sa uvazavanjem opomenuo da ne uskaces na teme o kojima ili pojma nemas ili si manje ili vise otvoreno србујућа, ne racunajuci postapalicu da pod obavezno - racunajuci od krstaskih ratova - imas nekog prigodnog dedu ili pradedu da potkrepi ono sto pises...

Sad je dosta.

Edited by Hamlet Strašni
  • +1 3
  • Haha 1
  • Hvala 1
Posted
4 minutes ago, namenski said:

Svidjalo se to nekome ili ne: patizanski pokret je nerazdvojno i zauvek vezan za jugoslovensko.

Nema druge.

Kao sto nema druge i nad cinjenicom da je taj pokret bio uspesno vodjen pod vodjstvom Komunisticke partije Jugoslavije.

Dakle: jebite se.

Interesatno je kako penish na nesto gde komentarisem recimo zajednicku akciju cetnika i partizana u mom kraju. A dok ja imam dede i babe koji su ucesnici i svedoci dogadjaja, pa npr pisem o tome, eto ne pisem o Belorusiji jer se tako desilo da nemam nijednog dedu odatle, dotle ti vrlo cesto dajes neke potpuno romansirane prikaze tih dogadjaja i gde ima i gde nema mesta nikakvom romanticizmu. Nista nalik onome sto su mi ljudi koji su ekcli bili zivi tad i partizani, cetnici, civili iz tog vremena govorili, ili sto citam u knjigama ljudi koji su bili i ucesnici svega toga.

• +1 2
Posted (edited)

Komunisti su poceli da dižu ustanak na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije tek pošto su 22.06.41 Nemci napali SSSR, tj kada je iz Moskve stigla direktiva za ustanak. Tek kad je Nemačka prekrsila pakt Ribentrop-Molotov "setili" su se narodnooslobodilačke borbe.

Od aprila do kraja juna nije ih bilo nigde, iako je genocid u NDH već bio otpočeo. Četnici su već u aprilu imali sukobe sa okupatorom a 13. maja je formiran Ravnogorski pokret.

Posto su postali nemačka lovina, komunisti su se naprasno setili naroda i Jugoslavije, ali tako da paralelno izvrše komunističku revoluciju uz pomoć koje bi se dokopali apsolutne vlasti. Komunisticka revolucija nikad nigde nije nešto drugo bila sem izazivanja krvavog građanskog rata, fizičke likvidacije političkih protivnika, uvođenja diktature, pljačke i kulta ličnosti.

Edited by Lord Protector
  • +1 1
  • Hvala 1