Jump to content
IGNORED

Drugi svetski rat - opsta istorija

minka

Recommended Posts

Posted

Godina 1943, i - kako putuje 1 :nobles:, clantm najjaceg evropskog pokreta otpora:

Objava-Cetnici.jpg

Sve, sve, al' zasto 2 klasom, nadlezni vojvode gde ce ti dusa?:cry:

• Haha 1
Posted (edited)

Danas na poslu, na pauzi, sam pokušao kolegi da iznesem svoj stav da su tokom rata sve strane činile zulume kako ostalim stranama tako i lokalnom stanovništvu, pogotovo ako su Srbi.

I on mrtav hladan; "Ne dozvoljavam da se bilo šta loše govori o Četničkom pokretu. Oni nikad nikog nisu maltretirali i nikada nisu sarađivali sa okupatorom." ?!

Ja opet kao ovo ono, ali mu kažem da su četnici u nekim krajevima Srbije učestvovali u okupacionoj vlasti. On mi kaže da to kumunjarska propaganda.

Apsolutno ne sporim da je 40 godina ta kumunjarska propaganda sejala sve najgore o četnicima, a da je pričala bajke o komunistima, ali aman nije sve crno belo. 

I valjda je od rata toliko prošlo da možemo da zauzmemo kritički stav o obe strane.

Mislim da ovu podelu neko namerno huška. 

Edited by dvb-t manijak
  • +1 2
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Koliko zabavno covek prepricava istoriju.

• Hvala 2
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

01221.jpg

7. maj 1945. i jedna slavljenicka...

Pobednicka.

I - labudova pesma jedne Imperije: niko ispod 50 godina, nista spektakularne karijere, nista vanredna unapredjenja, nista medijske promocije, sve solidno i po redu i poretku...

Oni koji su gubili bitke ali dobijali ratove i koji su pre svega i iznad svega neprikriveno cenili i branili - interes(e) Imperije i samo Imperije...

Ipak, tu je i jedan divljaktm - bez njih se izgleda ne moze.

I jedan, poslednji, veliki admiral Imperije, naslednici Drake-a i ekipetm koja je gradila Imperiju...

• 4 weeks later...
Posted

2318D97.jpg

Pre neku godinu izvadjen sa dna Volge jedan od катер-a, opstim imenom nazivanih plovila koja su tokom Staljingradske bitke ponajvise preko Volge prevozila materijal i ljude...

I pripucavala se sa Nemcima, naravno.

Drveni cepovi - odvajkada i svuda priznat i primenjivan nacin da se zapuse rupe i spreci prodor vode prikazuju zornotm kakav je to posao bio.

I intenzitet paznje koju su uzivali od strane Nemaca.

Sa sve brojem pogodaka...

• Hvala 3
Posted

Rađeno je to i sa kotlovima lokomotiva.

Klinovi su bili obavezan dio njezine opreme.

Screenshot - 25_5_2019.png

• Hvala 1
Posted

1 preteksttm: 2. novembra Mihailovićevi i Pećančevi četnici zajedno napadaju partizane u Ivanjici.

4. novembra partizani napadaju i razoružavaju četnike u Čačku i Gornjem Milanovcu. Istog dana, četnicima u Gornjem Milanovcu je oružje vraćeno...

I 1 oficirtm: poručnik Звонко Вучковић koj je dojurio u Gornji Milanovac da uspesno ispregovara vracanje oruzja, pismeno izvestava Komandanta:

Sve ovo koštalo me je časne reči da neću komuniste napasti, koju je od mene tražio Rakić kao garanciu. Odmah sutradan sa Stojanovićem doneo sam odluku da napadnem komuniste no s tim da se ja privremeno sklonim kako bih održao časnu reč u koju su komunisti čvrsto verovali.

Posted (edited)

На брзину изгуглах, интересантна биографија: Звонко је надимак, име је Звонимир, рођен као Хрват, а очух му је био српски високи официр, чије је презиме носио. И наравно да су му партизани веровали када је он био командант који је ослободио Горњи Милановац, па заједно са партизанима припремао одбрану града од немачке офанзиве.  И није све тако црно-бело било око "четничке издаје" у тој вароши или бар око улоге самог Звонка - партизани су разоружали четнике у време док је Вучковић одбио директно наређење са Равне Горе да први нападне и док је убеђивао своје надређене да то није паметно у том моменту када су најзад изградили поверење.

Edited by overthinker
Posted
22 hours ago, namenski said:

1 preteksttm: 2. novembra Mihailovićevi i Pećančevi četnici zajedno napadaju partizane u Ivanjici.

4. novembra partizani napadaju i razoružavaju četnike u Čačku i Gornjem Milanovcu. Istog dana, četnicima u Gornjem Milanovcu je oružje vraćeno...

I 1 oficirtm: poručnik Звонко Вучковић koj je dojurio u Gornji Milanovac da uspesno ispregovara vracanje oruzja, pismeno izvestava Komandanta:

Zbog te avanture u Gornjem Milanovcu, moj deda, tad dete, ostao je bez svog brata, isto deteta ispod 10ak godina.

A od Milanovca je ostalo maltene ovo sto se moze videti na snimku dole na ok 4 minuta - crkva, stari sud i par tih zgrada po centru koje su uostalom trebale i Nemcima, sve ostalo je spaljeno, narod pobijen, odveden u zarobljenistvo i tako. Ne znam da li je to sve bas bilo potrebno.

Posted
25 minutes ago, Mel said:

Ne znam da li je to sve bas bilo potrebno.

Misliš na nacističko rušenje, paljenje, streljanje, interniranje ili na oslobođenje Gornjeg Milanovca?

Posted
Just now, spettacollo said:

Misliš na nacističko rušenje, paljenje, streljanje, interniranje ili na oslobođenje Gornjeg Milanovca?

Mislim na pokusaj oslobodjenja Gornjeg Milanovca, koji je izazvao katastrofalne represalije Nemaca, nakon cega je grad bio okupiran 4 godine nevertheless, i oslobodjen tamo negde kad je i Francuska krenula da oslobadja svoje gradove. Nisam napisala da je trebalo kao sav normalan NATO svet koji nam decenijama popuje Hrvati Muslimani, Albanci, Italijani, Bugari. Rumuni, Madjari, Austrijanci da budemo uz fasiste, samo da se nije moralo makar u teoriji ici na ovakve krajnosti u startu, pa posle pobeci i ostaviti narod Nemcima na izvolte pa kako im bude.