Jump to content

Featured Replies

e kad smo kod dodoni fete, ja to redovno. danas odem da kupim, nema nego neka sa baš kratkim rokom i uzmem ovu
873_0.jpg

mešano ovčje i kozje mleko, mamojeb. mislim da smo dodoni i ja raskinuli do daljnjeg :fantom:

sir otinjo, i bogu si teska :D

Edited by darling

ofkors da ima [emoji4]

Imate li ideju kako spremiti Fetu a da nije rendanje na sopsku?
4 minutes ago, aram said:

pohovanu sa susamom u medu

I soku od naranche

5 hours ago, darling said:

ofkors da ima :)

‘fala darling! 

2 hours ago, Host said:

Mnogo je skupa ta feta. Za te pare se jede dobar tvrdi sir. Da ne pricamo da je makedonski ovcki jede za dorucak.

Nemci mogu da odu kod Turaka i kupe odlican bugarski ili turski sir za mnogo manje pare. A vi ostali, ko vas sisa :fantom: 

pa ja sam od kako mi nema mesanog Zdravje sira u lokalnom Maxiju ocajna, zato sam i presla na Dodoni.

a nekako nikad nemam srece sa pijacama, tj, sanse da se brzo vratim na istu pijacu samo zbog sira - a i da se pritom setim kod koga sam ga bese kupila - su bas minimalne.

ali zato se uvek opskrbim tim mesanim sirevima kad idem u Novi Pazar, tamo nekako ne omanem nikad sa izborom.

1 hour ago, aram said:

pohovanu sa susamom u medu

Varijacija: komad fete sa kolutovima sveže paprike (može ljuta!) uviti u koru za pitu i kratko propržiti, da porumeni, sa obe strane. Uvaljati u susam i zaliti medom.

Po Džejmiju Oliveru: mesna vekna sa feta sirom i origanom.

Povrće: svežu ljutu papriku i šargarepu iseći na uske trake po dužini.

Meso- mleveno po izboru: svinjsko, juneće, mešano. U ovom jelu meni bolje funkcioniše isključivo svinjsko, stvar ukusa. U mleveno meso (500-600g) narendati feta sir (čitav onaj komad od 200g) i začiniti TONOM suvog origana.

Zbog feta sira - ne solim!

Iako sam ovisnik o biberu - ne biberim! Želim da zadržim intenzivne ukuse koji potiču od origana i sira.

Meso se oblikuje u jednu veliku veknu, više manjih, ili kako god je zgodno i prilagođeno načinu serviranja.

Najpre prženje: kratko se prži povrće (paprika i šargarepa), odvadi se na stranu, pa se kratko prži meso sa svih strana, a zatim peče u rerni. Može se dodati malo vode, peći ispod folije, pa otkriti pred kraj, sve uobičajeno.

Pred kraj pečenja, pored mesa ubaciti i povrće da se sjedine ukusi.

Ovo je nabolja varijacija mesne vekne koju sam jeo.

Izvanrednog je ukusa i topla i hladana. Sokovi od mesa i povrća su intenzivnog ukusa i pikantni.

Služi se preko paste sa paradjz sosom.

Može se poslužiti u hlebu/lepinji/somunu: namazati paradajz, pa preko naređati meso, pa papriku i šargarepu i preliti sokovima od pečenja.

Edited by Ras

good one

pratim sa Kolokithokeftedes

narendane tikvice, gomila feta sira, jaje, sitno seckani luk, začini

oblikuju se u male pljosnate ćufte, prže se u dubokom ulju, jedu uz tzatziki

Još jedna varijacija feta, ili neki drugi sir, začini, kora za pitu, pogodna za večeru, doručak, ili laki ručak.

Jedna kriška sira se uvalja u jedan začin, biber npr, druga u bosiljak, treća u alevu papriku, itd...

Svaki komad sira omota se korom za pitu i kratko proprži.

Posluži se preko zaelene salate, ili rukole, ovlaš začinjene limunom i uljem i ukrašeno kriškama paradajza, ili mini paradjzima.

Odličan balans začinjenog i osvežavajućeg, odnosno toplog i hladnog.

Edited by Ras

kakva je premijina feta, jel ima smisla? 

Meni odlična i radije je kupujem od Super Verove. Cena je gotovo identična 1800 din/kg.

Pojavila se i President u sličnom pakovanju od 150-200g i po istoj ceni. Nisam probao.

tenks. evo vidim onlajn da je sad na snizenju, 320. 

odlicna premia feta,isto je grcka