Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diskus hernia - i generalno stomak/ledja

Featured Replies

56 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Pre 2 meseca me preseklo u donjem delu leđa kada sam se savio, posle snimanja magnetnom utvrđena diskus hernija S1-L4, čini mi se. I naravno, nezaobilazna išijalgija u levoj nozi kao posledica. Pio razne lekove, išao na 10 tretmana fizikalnom, struja, laseri, ultrazvuk...ali, nešto ne vidim neki značajan pomak, i dalje je sve to upaljeno, osetljivo i povremeno zna da zaboli malo osetnije.

Razmišljam o kiropraktičaru i onim stolovima za dekompresiju kičme. Ima li neko iskustva sa time, ko je dobar, ko nije, gde ići, kome se javiti?

10 terapija ma ko ih radio i na kakvim laserima, magnetima, kvantnim akceleratorima je ništa.

Moraš biti uporan kao mazga i vežbati. I kada ti bude dobro, nastaviti.

• Replies 359
  • Views 85.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sve te fizikalne terapije, dr, kurci palci sluze da olaksaju akutnu bol, ali ne resavaju uzrok, tj javice se opet, pritom su jako skupi, a neki su i jako losi, iako imaju dobre preporuke. Najbitnije n

• Mindaugas Žukauskas
    Mindaugas Žukauskas

Moj fizijatar je govorio da nema nekog efekta ako ne uzmeš bar 10 terapija u nizu, tipa ideš dve nedelje svaki radni dan. Kod njega je jedna oko 30 evra. Ne verujem baš da će ti instant pomoći sa bolo

• bradilko
    bradilko

mene je moj dobri suludi fiziotarapeut stalno ucio kako da ustajem iz kreveta ili stolice, kako da spavam.. da li i kada smem da prekrstim noge. ima tu zajebavancija

Da potvrdim ovo za vezbe. Dobra stvar je sto ti treba 10 minuta dnevno, svako jutro kad ustanes npr. i vrlo brzo ces se osecati bolje. Takodje ako si debeo - smrsati. Ja sam po preporuci isao u Fizionovu, imaju i taj sto za dekompresiju ali skupi su ko djavo.

@Grunf @brusli@Zaboravan @Shan Jan hvala svima! Što se vežbi tiče već sam počeo sa njima, one laganije za istezanje i par komada za snagu. Kapiram da će to od sada morati da postane deo rutine, tako da to nije problem.

@Grunf kada kažeš da sto za dekompresiju prija, da li si osetio trajnije slabljenje bola pri njegovom korišćenju? Ili je to više relaksaciona priča, prija dok ti rade a onda se opet vratiš u prethodno stanje?

3 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Pre 2 meseca me preseklo u donjem delu leđa kada sam se savio, posle snimanja magnetnom utvrđena diskus hernija S1-L4, čini mi se. I naravno, nezaobilazna išijalgija u levoj nozi kao posledica. Pio razne lekove, išao na 10 tretmana fizikalnom, struja, laseri, ultrazvuk...ali, nešto ne vidim neki značajan pomak, i dalje je sve to upaljeno, osetljivo i povremeno zna da zaboli malo osetnije.

Razmišljam o kiropraktičaru i onim stolovima za dekompresiju kičme. Ima li neko iskustva sa time, ko je dobar, ko nije, gde ići, kome se javiti?

nije za tebe kiroprakticar. ovo sto su ti rekli. kad prodje bol svakodnevne vezbe i ako si pretilan smanji kilazu. kraul plivanje ne, samo prsno i lednno, bicikl ne, basketi slicno ne. setanje i b vitamine i bices ki nov.

mozes malo i masaze kad prodje bol i jacaj gluteuse. mnogo bitna stvar skoro kao trbusni misici

1 minute ago, bradilko said:

nije za tebe kiroprakticar. ovo sto su ti rekli. kad prodje bol svakodnevne vezbe i ako si pretilan smanji kilazu. kraul plivanje ne, samo prsno i lednno, bicikl ne, basketi slicno ne. setanje i b vitamine i bices ki nov.

mozes malo i masaze kad prodje bol i jacaj gluteuse. mnogo bitna stvar skoro kao trbusni misici

Sve stoji samo plivanje ne nikako, dok ne ojača. U sve četiri tehnike se kičma savija - može doći do priklještenja - naučio na teži način.
Bicikl može biti ok, zavisi od položaja. Što više aero to bolje.

Jeste da pola sveta pre ili posle ima ovaj problem ali je baš važno da stručna osoba razume mri, odredi terapiju... Preporuke su naravno dobronamerne ali kao retko gde ovde je važan individualan pristup.

Nekome istezanje može pogoršati stanje, @kozha_klima je rekao za plivanje, super za jačanje kora ali to tek kasnije inače zajeb.

Meni su recimo za rame/trapez odlično pomogle one kinezi trake, za leđa nisam ni izašao iz ordinacije morali da ih čupaju.

Srećom čkolovani te znali da se može desiti inače bih se srušio do parkinga.

1 hour ago, Rudolf Pingvinoglu said:

kada kažeš da sto za dekompresiju prija, da li si osetio trajnije slabljenje bola pri njegovom korišćenju? Ili je to više relaksaciona priča, prija dok ti rade a onda se opet vratiš u prethodno stanje?

Moj fizijatar je govorio da nema nekog efekta ako ne uzmeš bar 10 terapija u nizu, tipa ideš dve nedelje svaki radni dan. Kod njega je jedna oko 30 evra. Ne verujem baš da će ti instant pomoći sa bolovima, ali je dobra osnova za vežbe koje će uslediti posle, jer će malo razmrsiti sve što je nagnječeno. Psihološki moraš da se pripremiš da je progres koji praviš minimalan i neosetan, i da ne očekuješ neke wow momente olakšanja i pobede. Kad jednom uspostaviš ritam vežbi, jako je bitno da nastaviš dalje, čak i kad misliš da više nema potrebe. Ja sam batalio vežbe, i onda sam imao setback, koji me opet koštao oko godinu dana zajebancije. Pritom ja ni nemam diskus herniju, nego neki blaži oblik, povreda donjeg dela leđa.

Neki hintovi: strpljenje, disciplina, i konstantni awareness šta ti rade leđa, i u kom su položaju. Mene je recimo ukočilo jednom kad sam usisavao kola, jer sam se bio zaboravio na par minuta u nekom iskrivljenom položaju, i to me koštalo par meseci zajebancije. Da probaš da učiš na tuđim greškama, jer greške su skupe, i obično se kažnjavaju dugotrajnim rehabilitacijama. Iz mog iskustva.

17 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Moj fizijatar je govorio da nema nekog efekta ako ne uzmeš bar 10 terapija u nizu, tipa ideš dve nedelje svaki radni dan. Kod njega je jedna oko 30 evra. Ne verujem baš da će ti instant pomoći sa bolovima, ali je dobra osnova za vežbe koje će uslediti posle, jer će malo razmrsiti sve što je nagnječeno. Psihološki moraš da se pripremiš da je progres koji praviš minimalan i neosetan, i da ne očekuješ neke wow momente olakšanja i pobede. Kad jednom uspostaviš ritam vežbi, jako je bitno da nastaviš dalje, čak i kad misliš da više nema potrebe. Ja sam batalio vežbe, i onda sam imao setback, koji me opet koštao oko godinu dana zajebancije. Pritom ja ni nemam diskus herniju, nego neki blaži oblik, povreda donjeg dela leđa.

Neki hintovi: strpljenje, disciplina, i konstantni awareness šta ti rade leđa, i u kom su položaju. Mene je recimo ukočilo jednom kad sam usisavao kola, jer sam se bio zaboravio na par minuta u nekom iskrivljenom položaju, i to me koštalo par meseci zajebancije. Da probaš da učiš na tuđim greškama, jer greške su skupe, i obično se kažnjavaju dugotrajnim rehabilitacijama. Iz mog iskustva.

E, pa to je problem, biti svestan u svakom trenutku. Posao je takav da zavisi od trenutne isnspiracije i u žaru borbe vrlo je lako zaboraviti se...snimam, imam savršen tejk i odmah hoću da bacim drugi, istegnem se da promenim kanal na kojem snimam i eto potencijalnog belaja.

Kapiram da je zdravlje preče ali treba i živeti od nečega, jebi ga, i plaćati sve te terapije. Vrlo je zajebano, položaj u kojem radim baš trigeruje bol a nemam luksuz da ne radim...kada bih mogao da nađem način da se rešim bola i da cepam vežbe, šetnje i ostalo, to bi bilo idealno. To sam i očekivao od ove fizikalne koju sam prošao ali nije se desilo, i sada dr predlaže još pet terapija. Pojma nemam šta da radim...

edit: što je najluđe, ranije sam se kočio mnogo gore i sa mnogo jačim bolom u nozi, bukvalno sam hodao kao rak i nije bilo šanse da se ispravim - ali je prolazilo za 7-10 dana. Sada bol nije tako intenzivan ali traje u pm, već 2 meseca.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

A vidi, nismo deca pa sada da ti govorimo, biće to OK, ljubi da prođe.

Očito je hronično slabo mesto, nemaš isto godina kao prvi put, ako zanemariš pređe u hroničan bol gde opet vremenom ne pomažu kreme i lekovi.

Moraš naći 20 min za vežbe ako ti ne, telo će samo naći a to ti se neće svideti.

Matori neurolozi kažu od toga se ne umire nego se s tim umire.

29 minutes ago, Zaboravan said:

A vidi, nismo deca pa sada da ti govorimo, biće to OK, ljubi da prođe.

Očito je hronično slabo mesto, nemaš isto godina kao prvi put, ako zanemariš pređe u hroničan bol gde opet vremenom ne pomažu kreme i lekovi.

Moraš naći 20 min za vežbe ako ti ne, telo će samo naći a to ti se neće svideti.

Matori neurolozi kažu od toga se ne umire nego se s tim umire.

Ma kapiram, vežbe će postati rutina...tj već su postale.

Mene boli sve živo al ništa ne radim tim povodom, osim što kad ustajem ili se savijam gledam da baš ne brzam lolol

I boli me kad sedim u stolici na poslu, pa kad ustanem....kod kuće ne

mene je moj dobri suludi fiziotarapeut stalno ucio kako da ustajem iz kreveta ili stolice, kako da spavam.. da li i kada smem da prekrstim noge. ima tu zajebavancija

28 minutes ago, bradilko said:

Tzv zaštitni položaji. Prvi put kad mi je pokazalo mislio sam da je skrivena kamera za mene mladog i snažnog da me naprave na dedu te ismeju.

ALI... kad uđu u automatiku, u po dana noći... Od kad ih praktikujem sve se manje kočim, a sve više izgledam ukočen neobučenim posmatračima

26 minutes ago, kozha_klima said:

Tzv zaštitni položaji. Prvi put kad mi je pokazalo mislio sam da je skrivena kamera za mene mladog i snažnog da me naprave na dedu te ismeju.

ALI... kad uđu u automatiku, u po dana noći... Od kad ih praktikujem sve se manje kočim, a sve više izgledam ukočen neobučenim posmatračima

Nije to uopšte loše, obzirom da uvlačim stomak i spuštam se i dižem u kolenima, kao da radim vežbe i dok perem ruke, recimo. Nakupi se tu jedno 20ak i više čučnjeva i mini-trbušnjaka dnevno.

@Svemir Zeka što se ne istežeš malo, prijaće ti sigurno.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

42 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Nije to uopšte loše, obzirom da uvlačim stomak i spuštam se i dižem u kolenima, kao da radim vežbe i dok perem ruke, recimo. Nakupi se tu jedno 20ak i više čučnjeva i mini-trbušnjaka dnevno.

@Svemir Zeka što se ne istežeš malo, prijaće ti sigurno.

Nemam dovoljno mesta u stanu (