Jump to content

Torte i kolači

Featured Replies

@duda evo je jos vruca :eat2:

uGLhCeV.jpeg

Junior se jedva nakanio da ode po jogurt koji sam jutros zaboravila kupiti. 

Sljive nisam secerila, oraha dobila solju od komsinice Moldavke (proprzila ih u mikrotalasnoj pa u kesi izgnjecila oklagijom) brasna stavila pola ostrog pola mekog, ulja samo jedan deci i pre pecenja povrsinu kolaca posula vanil secerom (svidja mi se korica koja se na taj nacin napravi po povrsini. 

Ide u knjigi recepata pod nazivom "Dudin kolac sa sljivama" :wub:

Neka ti neko pomogne (potrebne su 4 ručice za to) da izvadiš kolač iz tepsije na neki tacnu i stavi na hladno, tako će najbolje da se održi, tj da ne "šljune".

@Serena

Malo vec sljunuo ali kontam da je  normalno. 

1 minute ago, Serena said:

Malo vec sljunuo ali kontam da je  normalno. 

Ja sam se dosta izveštila, pa mi šljune baš minimalno.

Zato ga i držim još malo u rerni, tj kad već deluje da je pečen.

A ima i onaj štos sa čačkalicom :D

A gornji deo kolača, samo se prošara testom, tako? :blush: Baš lepo izgleda!

Mogu i jabuke umesto šljiva, pretpostavljam?

5 minutes ago, Klara said:

A gornji deo kolača, samo se prošara testom, tako? :blush: Baš lepo izgleda!

Mogu i jabuke umesto šljiva, pretpostavljam?

Može razno sezonsko voće. Mogu jabuke, višnje, borovnice.

Ništa ne mora da se "šara", kad se voćke ubace u sveže testo, one malo upadnu a testo naraste i eto efekta :D.

A kolač od čas posla.

Edited by duda

A tamaaan sam se pitala kako je Serena postigla efekat ove skoro simetrične mreže. Eto, priroda sve sredi sama, čak i u kolačima. :sleep:

21 hours ago, duda said:

Elem @Serena

Nikakav poseban kolač, to je najuniverzalniji mogući kolač koji se pravi sa sezonskim voćem, samo što je recept baš isproban i potvrđen i uvek bude odličan.

Za ovaj isekla cca šolju šljiva na veličinu polovine višnje recimo :D i posula po njima malo šećera, da puste vodu. Plus cca pola šolje krupno mlevenih oraha.

A ovamo™ :

Dve plastične posude, u veću 4 žumanca u manju 4 belanca. Prvo umutiš belance sa prstohvatom soli i malo šećera (to malo od 1 šolje a što je ukupna mera). Posle mutiš žumanca (a ne pereš žice :D) sa ostatkom od one šolje šećera, onda dodaješ šolju ulja pa šolju kiselog mleka i mutiš svo vreme.

Onda ostaviš mikser i uzmeš ručnu mutilicu. Dodaš dve šolje brašna, prašak za pecivo i umućen belanjak i sve lagano promešaš i sipaš u pleh (papir). Onda pospeš orahe, malo ih kašikom utisneš u testo ali ne duboko, na kraju rasporediš one šljive koje lepo rukom malo ocediš, kome se to ne sviđa, neka ne gleda :D.

Pečeš cca 20 minuta na 180 ali to zavisi od šporeta. Ja recimo posle tih 20 min isključim rernu pa držim još 6-8 minuta.

Umesto šljiva mogu višnje, borovnice i sl.

Umesto ulja, ako ne voliš, može maslac, može recimo pola ulja pola pavlake, isprobaj.

Ali moj savet je da prvi put napraviš ovako, bude zbilja lep.

I da, treba dodati vanilin šećer ili aromu vanile.

Ja koristim šolju od 2 dcl.

Nema kolača koji ima bolji odnos ukus/utrošeno vreme i resursi :s_w:

Najbolji, meni onaj sa visnjama, u :piggy: me pretvori.

Mogu i jabuke.

Edited by Moonwalker

visnje, breskve

to mi je baba cesto pravila za dorucak :wub:

Moja baba zajebant je obožavala da za godišnjice braka i dedin rođendan pravi Švaler tortu, pa da zvanično poziva familiju: "Dragi gosti, izvolite, dođite na Mišinog (deda) Švalera." :paperbag2:

I jedne godine saopšti kako neće praviti Švalera, mora malo da menja. Deda taman odahnuo, a baba iznosi poslužavnik sa kolačima: "Eeeeee, ali napravila sam Svekrvino oko, vidi kako te gleda!"

Uopšte nisu loši ti kolačići, smokva u kombinaciji sa čokoladom i orasima.

https://mojaslatkakuhinja.wordpress.com/2013/01/06/bombice-sa-smokvama/

Edited by Klara

Pa @Serena, kakvi su utisci na kraju :D ?

2 hours ago, duda said:

Pa @Serena, kakvi su utisci na kraju :D ?

Rekoh ti vec :thumbup:

On 18. 9. 2024. at 18:00, Serena said:

Ide u knjigi recepata pod nazivom "Dudin kolac sa sljivama" :wub:

Ja zapisujem u knjigu samo one proverene koji nam se svima svide🥰

Sta da ti kazem, nas troje u kuci, a kolac trajao dan i po :D

Pitam supruga koliko kolaca da mu stavim na tanjir, kaze: Sta koliko, pa jedan red :covid19:

Na znam koje sljive si ti stavljala, ove moje su ostale u komadu nakon pecenja i nisu razgnjecale kolac.

Ono malo oraha sto sam stavila, prethodno ispekla u mikrotalasnoj pa ih onda zgnecila u kesi, su mu dale poseban smek. 

Puno ti hvala za recept  imas pozdrav i od mog supruga :love4:

Super.

Baš mi je drago :).

Volim ja i torte i ove sada fensi kolače, ali kao i kod tebe, ovi starinski kolači, što recepti idu na šolje, uvek najbrže nestanu :eat2:

Podsetio me @barfly, da li je neko probao Marlenka torte i one kuglice? 

5 minutes ago, Boksi said:

Podsetio me @barfly, da li je neko probao Marlenka torte i one kuglice? 

probala sam kuglice, one tamnije

toliko su ih veličali da sam mnogo očekivala i razočarala sam se

pudingaste su, testaste, blage... ok, neko tako voli, ali su preskupe za taj tip kolača

očekivala sam da budu više bombonjeraste