Serena Posted September 18 Posted September 18 @duda evo je jos vruca Junior se jedva nakanio da ode po jogurt koji sam jutros zaboravila kupiti. Sljive nisam secerila, oraha dobila solju od komsinice Moldavke (proprzila ih u mikrotalasnoj pa u kesi izgnjecila oklagijom) brasna stavila pola ostrog pola mekog, ulja samo jedan deci i pre pecenja povrsinu kolaca posula vanil secerom (svidja mi se korica koja se na taj nacin napravi po povrsini. Ide u knjigi recepata pod nazivom "Dudin kolac sa sljivama" 1 8
duda Posted September 18 Posted September 18 Neka ti neko pomogne (potrebne su 4 ručice za to) da izvadiš kolač iz tepsije na neki tacnu i stavi na hladno, tako će najbolje da se održi, tj da ne "šljune". @Serena 1
duda Posted September 18 Posted September 18 1 minute ago, Serena said: Malo vec sljunuo ali kontam da je normalno. Ja sam se dosta izveštila, pa mi šljune baš minimalno. Zato ga i držim još malo u rerni, tj kad već deluje da je pečen. A ima i onaj štos sa čačkalicom
Klara Posted September 18 Posted September 18 A gornji deo kolača, samo se prošara testom, tako? Baš lepo izgleda! Mogu i jabuke umesto šljiva, pretpostavljam?
duda Posted September 18 Posted September 18 (edited) 5 minutes ago, Klara said: A gornji deo kolača, samo se prošara testom, tako? Baš lepo izgleda! Mogu i jabuke umesto šljiva, pretpostavljam? Može razno sezonsko voće. Mogu jabuke, višnje, borovnice. Ništa ne mora da se "šara", kad se voćke ubace u sveže testo, one malo upadnu a testo naraste i eto efekta . A kolač od čas posla. Edited September 18 by duda 1 1
Klara Posted September 18 Posted September 18 A tamaaan sam se pitala kako je Serena postigla efekat ove skoro simetrične mreže. Eto, priroda sve sredi sama, čak i u kolačima. 1
Moonwalker Posted September 18 Posted September 18 (edited) 21 hours ago, duda said: Elem @Serena Nikakav poseban kolač, to je najuniverzalniji mogući kolač koji se pravi sa sezonskim voćem, samo što je recept baš isproban i potvrđen i uvek bude odličan. Za ovaj isekla cca šolju šljiva na veličinu polovine višnje recimo i posula po njima malo šećera, da puste vodu. Plus cca pola šolje krupno mlevenih oraha. A ovamo™ : Dve plastične posude, u veću 4 žumanca u manju 4 belanca. Prvo umutiš belance sa prstohvatom soli i malo šećera (to malo od 1 šolje a što je ukupna mera). Posle mutiš žumanca (a ne pereš žice ) sa ostatkom od one šolje šećera, onda dodaješ šolju ulja pa šolju kiselog mleka i mutiš svo vreme. Onda ostaviš mikser i uzmeš ručnu mutilicu. Dodaš dve šolje brašna, prašak za pecivo i umućen belanjak i sve lagano promešaš i sipaš u pleh (papir). Onda pospeš orahe, malo ih kašikom utisneš u testo ali ne duboko, na kraju rasporediš one šljive koje lepo rukom malo ocediš, kome se to ne sviđa, neka ne gleda . Pečeš cca 20 minuta na 180 ali to zavisi od šporeta. Ja recimo posle tih 20 min isključim rernu pa držim još 6-8 minuta. Umesto šljiva mogu višnje, borovnice i sl. Umesto ulja, ako ne voliš, može maslac, može recimo pola ulja pola pavlake, isprobaj. Ali moj savet je da prvi put napraviš ovako, bude zbilja lep. I da, treba dodati vanilin šećer ili aromu vanile. Ja koristim šolju od 2 dcl. Nema kolača koji ima bolji odnos ukus/utrošeno vreme i resursi Najbolji, meni onaj sa visnjama, u me pretvori. Mogu i jabuke. Edited September 18 by Moonwalker 2
morgana Posted September 18 Posted September 18 visnje, breskve to mi je baba cesto pravila za dorucak 2
Klara Posted September 18 Posted September 18 (edited) Moja baba zajebant je obožavala da za godišnjice braka i dedin rođendan pravi Švaler tortu, pa da zvanično poziva familiju: "Dragi gosti, izvolite, dođite na Mišinog (deda) Švalera." I jedne godine saopšti kako neće praviti Švalera, mora malo da menja. Deda taman odahnuo, a baba iznosi poslužavnik sa kolačima: "Eeeeee, ali napravila sam Svekrvino oko, vidi kako te gleda!" Uopšte nisu loši ti kolačići, smokva u kombinaciji sa čokoladom i orasima. https://mojaslatkakuhinja.wordpress.com/2013/01/06/bombice-sa-smokvama/ Edited September 18 by Klara 2 1 3
Serena Posted September 22 Posted September 22 2 hours ago, duda said: Pa @Serena, kakvi su utisci na kraju ? Rekoh ti vec On 18. 9. 2024. at 18:00, Serena said: Ide u knjigi recepata pod nazivom "Dudin kolac sa sljivama" Ja zapisujem u knjigu samo one proverene koji nam se svima svide🥰 Sta da ti kazem, nas troje u kuci, a kolac trajao dan i po Pitam supruga koliko kolaca da mu stavim na tanjir, kaze: Sta koliko, pa jedan red Na znam koje sljive si ti stavljala, ove moje su ostale u komadu nakon pecenja i nisu razgnjecale kolac. Ono malo oraha sto sam stavila, prethodno ispekla u mikrotalasnoj pa ih onda zgnecila u kesi, su mu dale poseban smek. Puno ti hvala za recept imas pozdrav i od mog supruga 1
duda Posted September 22 Posted September 22 Super. Baš mi je drago . Volim ja i torte i ove sada fensi kolače, ali kao i kod tebe, ovi starinski kolači, što recepti idu na šolje, uvek najbrže nestanu 1
Boksi Posted September 29 Posted September 29 Podsetio me @barfly, da li je neko probao Marlenka torte i one kuglice?
slepa živana Posted September 29 Posted September 29 5 minutes ago, Boksi said: Podsetio me @barfly, da li je neko probao Marlenka torte i one kuglice? probala sam kuglice, one tamnije toliko su ih veličali da sam mnogo očekivala i razočarala sam se pudingaste su, testaste, blage... ok, neko tako voli, ali su preskupe za taj tip kolača očekivala sam da budu više bombonjeraste 1 1
Recommended Posts