Jump to content
IGNORED

Čokolada

Amelija

Recommended Posts

Posted

Keksi, nisi spominjao Coko rat do sad (poslednji pasus)? (Ufotkah na izlozbi o cokoladi u Prirodnjackom muzeju)

CokoRat.jpg

Posted

Mislim da sam se dotakao toga nekoliko puta kada sam pisao o klasifikaciji cokolada, ali cela ta tema je veoma kompleksna i dosadna, dok je taj deo (pasus) iz Prirodnjackog muzeja ipak malo povrsan sa veoma sturim informacijama...

Na primer, Francuska i Belgija jesu trazili od EU da se uspostavi odredjeni standard gde bi samo proizvodi koji imaju vise od 50% kakao delova mogli da nose ime "cokolada", dok je Velika Britanija trazila da to bude 10% (nije istina da su Cudbury cokolade imale manje od 10% kakao delova, ni tada, a ni danas), dok je uloga Nemacke uvek bila precenjena, nista se oni nisu ni pitali, niti su bili na jednoj od te dve strane...kljucno ulogu je odigrala Svajcarska, a posto oni nisu deo EU, iskoristili su svoje silne cokolade filijale registrovane u Nemackoj (otuda ta paralela) da zaprete kako ce dignuti cenu kakao zrna svim kompanijama koje podrze predlog da se "cokolada" zove samo ono sto u sebi sadrzi vise od polovine kakao delova...vazan faktor je taj sto svajcarske kompanije kontrolisu brojne kakao plantaze po Africi (najvise Obala Slonovace i Gana) odakle prodaju zrna na veliko, a najveci kupci su uglavnom silni evropski konditori...Italija se isto nije mesala u taj konflikt, jer su i oni bili u sukobu interesa zbog veoma bliske saradnje sa Svajcarskom, plus je tu postojao i izvestan strah sta ce se onda desiti s mlecnim cokoladama, jer pojedine zemlje mnogo bolje stoje u tom sektoru (narocito Svajcarska) nego sa crnim cokoladama, a uopste nije lako napraviti mlecnu cokoladu koja u sebi ima 50% kakao delova, jer bi tu onda moralo biti miniumum 20-25% mleka, dok bi ostatak bio secer, ali to je ipak premalo secera da bi prosecan covek uzivao u svim carima mlecne cokolade i veoma mali procenat ljudi bi kupovao tako nesto jer se to kosi s njihovim dozivljajem tog tipa cokolade...

Nije istina ni da cokolada danas u sebi moze imati samo 1% kakao delova (kao sto to pise u tom delu teksta), to je potpuno izvuceno iz konteksta (ko zna sta im je bio izvor za taj tekst)...EU ima veoma striktne propise, pa tako crna cokolada i radna cokolada (couverture chocolate) moraju imati minimum 35% kakao delova, mlecna cokolada i cokolade sa raznim dodacima i punjenjima moraju imati minimum 25% kakao delova, dok bela cokolada mora imati minumum 20% kakao delova...svi proizvodi ispod tih navedenih procenata ne mogu nositi ime "cokolada", vec nesto tipa "candy bar", "cocoa dessert", itd...tu naravno postoje i striktne odrednice koliko od tih kakao delova mora biti minimum kakao masa, a koliko kakao maslac (ovo vazi za sve cokolade), kao i koliko mora biti mleka (ovo vazi samo za mlecne i bele cokolade)...

Kao sto EU ima svoje propise, tako i USA ima svoje, pa tako tamo crna cokolada isto mora imati minimum 35% kakao delova, dok na primer mlecna cokolada mora imati samo 10% kakao delova, a bela 15%...Kanada je malo drukcija, tamo mlecna cokolada ima minimum 15%, crna 18%, do bela mora imati minimum 20% (paradoksalno u odnosu na crnu)...zemlje u Aziji su tek cirkus po tom pitanju, Japan je najbolji primer jer tamo vise covek nije siguran sta je cokolada, a sta secerna tabla, toliko su savili i prilagodili razna pravila, da na rafovima u prodavnici zajedno stoje i "cokolade", "kvazi cokolade", "cokoladni proizvodi" i "kvazi cokoladni proizvodi"...prave cokolade imaju minimum 21% kakao delova (mlecne) i 35% (crne), kvazi cokolade imaju od 7% do 15% kakao delova, cokoladni proizvodi imaju oko 60% cokoladnog materijala (e to je vec veoma sirok spektar sta sve tu spada), dok kvazi cokoladni proizvodi isto imaju oko 60% tog cokoladnog materijala (taj navodni materijal zna cesto da bude kombinacija mlecnih masnoca, ostalih masnoca, vode, vestackih aroma i slicnih budalastina)...

Posted

Hvala, znam da jesi donekle pominjao nesto ali nisam shvatila da je bilo tako ozbiljno ("ovo je znaci rat!") kao sto napisase na izlozbi pa sam se jos i zapitala da li je to sta pise tacno (pogovoto ovo za 1% kakaa) jer inace svasta nesto na izlozbi se ne poklapa sa izlozenim ovde.

Posted

Ima li negde u centru da se kupe Granice mlecni proizvodi? Palilulska, Zelenjak, Bajloni?

Posted

Ima u Gospodar Jovanovoj, visoko, pored Instituta za strane jezike, posle Lilija onog kod Visnjice.. Jedna mala prodavnica mlecnih proizvoda. A proveri i u Maksiju, ucinilo mi se kiselo mleko da su dobili.

Posted

Hvala puno.

Izvinjavam se sto sam ovo pitao u pogresnom topiku. Jos gledam gde mi je nestao post u pravoj temi  :isuse:

Posted (edited)

Ima u Gospodar Jovanovoj, visoko, pored Instituta za strane jezike, posle Lilija onog kod Visnjice.. Jedna mala prodavnica mlecnih proizvoda. A proveri i u Maksiju, ucinilo mi se kiselo mleko da su dobili.

Pogledaj spisak ovde. Prodavnice na pijacama su im snabdevene svim i svačim kao oldskul bakalnice, pa uvek imaš red od deset penzosa ispred. 

Edited by ajgor
Posted

Evo pitanja za Keksi Krema, šta je sa Špekulasom koji se proizvodi u Hrvatskoj? To je bio omiljeni keks u mojoj porodici decenijama, ali se ukus keksa  Koestlinove fabrike značajno pogoršao, Špekulas zaista više nije Špekulas.

%C4%8Cajno+pecivo+%5BKoestlin%5D.png

Posted

Prices for cocoa are presently at a four-year high of $3.195 per ton.

Music to my ears :wub:

Za sada je odnos funte prema dolaru najzasluzniji za cenu koju je kakao dostigao u zadnjih nedelju dana, jer se kakao uglavnom kupuje i prodaje u dolarima, ali je cena na berzi izrazena u funtama, tako da je kakao automatski skuplji kada je funta jaca (trenutno je njen odnos prema dolaru najvisi u zadnjih pet i po godina)...tek nakon toga dolazi prica o losem vremenu u zapadnom delu Afrike, jos ih nije pogodila neka velika susa, ali postoje realne sanse da se to dogodi do kraja godine...velika potraznja iz Kine, bas i nije toliko velika kako je predstavljaju, vise su zasluzne neke druge zemlje jugoistocne Azije (Indonezija, Malezija, Singapur), kao i Indija, jer se tamo u zadnje vreme pojavilo mnogo kompanija koje preradjuju kakao zrna za dalju prodaju (prave kakao masu, kakao maslac i kakao prah koji posle kupuju proizvodjaci jeftinijih cokolada sa gotovo svih strana sveta)...70% kakao zrna dolazi iz Afrike, malo manje od 20% iz Azije, a malo vise od 10% iz Latinske Amerike (oni imaju ubedljivo najkvalitetnija zrna, ali se njima najmanje trguje)...

Najvisu cenu koju je kakao dostigao je bila 5.368 dolara po toni (1977. godina), a sto se tice novije istorije, to je bilo pre skoro 4 godine kada je Anthony Ward (na celu hedz fonda Armajaro) kupio oko 240 tona kakao zrna za vise od 650 miliona funti, to je tada diglo cenu na 2.732 funti po toni (danas, to bi bilo 4.590 dolara po toni), mogu reci da je to bio jedan od najlepsih dana za sve koji se bave ovim poslom, ali takve stvari su retkost...

Ne verujem da ce kakao nesto preterano da poskupi u narednom periodu, mozda dostigne 3.210 dolara po toni u odredjenom trenutku (to bi bio rekord u zadnje dve i po godine), ali ce brzo nakon toga krenuti da pada, kao sto se uvek desava...kad su uskrsnji i bozicni praznici, tada najvise spekulanti na berzi pokusavaju da pumpaju cenu i sire paniku okolo, pa ce mozda bas decembar biti mesec sa najvecim rastom, ali ove price kako ce cokolada postati kao sampanjac i da ce biti luksuz koji malo ljudi moze da priusti, stvarno ne pije vodu...proizvodjaci cokolada C i D klase odavno koriste razne biljne masnoce da bi ustedeli na kolicini kakao maslaca, ali nikada im to nece postati alternativa u smislu da je to jedini podmazivac u njihovim proizvodima, jer je kakao maslac obavezan da bi nesto uopste nosilo ime "chocolate", a proizvodi koji nisu u skladu sa tim propisima, nose ime "candy bar"...s druge strane, proizvodjaci cokolada A i B klase nikada nece pasti u iskusenje da pojeftine svoju proizvodnju bez obzira na cenu koju kakao dostize na berzi, jer bi ih tako nesto spustilo u nizu klasu i sa sobom povuklo niz stvari koje bi ugrozile njihovo poslovanje (pravo kontrolisanja samih plantaza, pravo primarne distribucije, itd)...

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Dali je za ovde ili gde vec...

Elem, imam neku ideju da prelivam cokoladom razne sitne komadice kaksova ili voca itd. pa me zanima jel ima neki trik da to posle bude tvrdo tj. da ta cokolada ne krane da se topi tj. da se dobra korica napravi?

Jel dovoljno da tu cokoladu kad budem topio dobro ukuvam i tako smanjim kolicinu vode u njoj ili?

Posted

pa ne..samo je otopis a ona kad se ohldi se stvrde,zbog kako maslaca i to je to..ako je previse grejes moze da ti zagori..znaci na pari otoris,umocis,ohladis i gotovo

al ajd ovi kolacari koji bolje znaju da se jave..ja nisam pravila kolac godinama pa vise nisam sigurna