vlajčak Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 https://www.facebook...37074146&type=1Prirodnjački muzej u BeograduSlatka najava: od 24. decembra 2013. u Galeriji Prirodnjačkog muzeja - izložba „CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI“Da li ste znali da čokoladu, po mnogima vrhunsko zadovoljstvo, daruje nam kakaovac, neveliko drvo koje raste u američkim tropskim kišnim šumama, a iz čijih samlevenih semenki nastaje čista devičanska čokolada. Starosedeoci Srednje Amerike drvo su zvali kakau, kagau i kakauatl, a čuveni švedski botaničar Karl Line dao mu je naučni naziv Theobroma cacao, hrana bogova.Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na Svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u životu srednjeameričkih naroda, ali i kako je kroz istoriju, različite civilizacije i drevne kulture, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj danas svakodnevno uživaju milioni ljudi.Takođe, saznaćete šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznovrsnih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakave su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, rodonačelnicu svih savremenih čokolada napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih, ali i ukusnih eksponata.Izložba će biti otvorena do aprila 2004. godine. Autori izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović.
Tihajeza Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 u štarku prodaju ovu čokoladu u znak devedesetogodišnjice, u tom prvom pakovanju. za kuvanje i jelo.
I*m with the pilots Posted December 10, 2013 Posted December 10, 2013 Malo bih krala temu posto ne znam da li forumski Nemci odlaze na temu "De ima da se pazari?" a videh ih na ovoj, pa -u kojim prodavnicama ste vidjali marcipan? Da li treba traziti nesto po principu "zdravih radnji" ako takvog neceg ima ili treba gledati ove vece prodavnice? U Reweu sam videla ~cokolada varijante i Niederegger od po 100g te zakljucih da mora biti da se negde moze kupiti u vecim pakovanjima ili povoljnije.
teacher Posted December 10, 2013 Posted December 10, 2013 Malo bih krala temu posto ne znam da li forumski Nemci odlaze na temu "De ima da se pazari?" a videh ih na ovoj, pa -u kojim prodavnicama ste vidjali marcipan? Da li treba traziti nesto po principu "zdravih radnji" ako takvog neceg ima ili treba gledati ove vece prodavnice? U Reweu sam videla ~cokolada varijante i Niederegger od po 100g te zakljucih da mora biti da se negde moze kupiti u vecim pakovanjima ili povoljnije.Imaš u Roda supermarketu kod Airport cityja u delu gde su namirnice za kolače. Nije Dr Oetker, ali može da posluži.
I*m with the pilots Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Probala ove nase Adore "Adorette" cokolade, vec duze vreme su na dobrom snizenju (100gr za 80din).I "Adorette Passione" (crna sa visnjama, celim!) mi se jako jako svidja, prosto te visnje unutra omadjijaju jezik i ulepsaju crnu cokoladu.Ali mi je "Adorette Noisette Fin" (mlecna sa lesnicima, celim) vrlo neobicnog ukusa. Mislim lesnici su super ali sama cokolada kao da nije onaj standardni poznati ukus cokolade. Mozda zato sto ima bas aromu vanile u sebi? Probao jos neko? Imaš u Roda supermarketu kod Airport cityja u delu gde su namirnice za kolače. Nije Dr Oetker, ali može da posluži.Pitanje je bilo za ljude koji zive u Nemackoj pa znaju cega ima ali - hvala. :) Ima jos vremena, sad sam opet malo kod kuce.Ako stignem nekad do te Rode, gvirnicu. Nisam znala da je Dr Oetker neki pojam za marcipan?Subjektivno najbolji koji sam do sad jela je neki za mene no-name koji sam uzela na pijaci u Pragu. Donesoh (samo) kilo toga, posle mi bilo zao.
teacher Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Probala ove nase Adore "Adorette" cokolade, vec duze vreme su na dobrom snizenju (100gr za 80din).I "Adorette Passione" (crna sa visnjama, celim!) mi se jako jako svidja, prosto te visnje unutra omadjijaju jezik i ulepsaju crnu cokoladu.Ali mi je "Adorette Noisette Fin" (mlecna sa lesnicima, celim) vrlo neobicnog ukusa. Mislim lesnici su super ali sama cokolada kao da nije onaj standardni poznati ukus cokolade. Mozda zato sto ima bas aromu vanile u sebi? Probao jos neko?Pitanje je bilo za ljude koji zive u Nemackoj pa znaju cega ima ali - hvala. :) Ima jos vremena, sad sam opet malo kod kuce.Ako stignem nekad do te Rode, gvirnicu. Nisam znala da je Dr Oetker neki pojam za marcipan?Subjektivno najbolji koji sam do sad jela je neki za mene no-name koji sam uzela na pijaci u Pragu. Donesoh (samo) kilo toga, posle mi bilo zao.Naravno da nije pojam, samo je meni bio bolji od ovog što može da se kupi kod nas. Sent from my iPad using Tapatalk HD
nezvanova Posted December 27, 2013 Posted December 27, 2013 sajt im je jezivi uzas, al eto, ako nekom ustreba nije lose da zna da moze i kod nas da se naruce ove cavalier cokolade sa steviom...http://steviarebaudiana.rs/webshop/termekek/nisam pazarila od njih cokoladu, ali sam steviuu u prahu u vise navrata kupovala, stizalo expres postom, bilo sve ok /
Takeshi Posted February 1, 2014 Posted February 1, 2014 vero je poceo da uvozi pavlidis cokoladu.crna 70% nije losa.
lena21 Posted February 15, 2014 Posted February 15, 2014 Pre neki dan svratim u neku prodavnicu i ugledam onaj Eurocrem sto ga nekad proizvodio Takovo. Pomislim, joj koliko eona godina ga nisam probala, kupim one dve od 100gr za svaki slucaj, dodjem kuci i pljaaassss, samar, tragedija, skoro mi suze krenule, pa to promenilo ukus dibidus, bruka. No, danas ja u kupovini naletim na ovo luce: Eee, ovo luce je vec nesto posebno, predem od srece.
betty Posted March 15, 2014 Posted March 15, 2014 ja ovih dana konzumiram neku lindtovu sa morskom solju. majko moja kako je to dobro! :o
Recommended Posts