Jump to content
IGNORED

Sta ste pazarili ovih dana

Merlak

Recommended Posts

Posted

Da da ali videh na drugoj temi već...:laugh:

Posted (edited)

Uopste nisu ruzne, zapravo su lepe, bar meni. Dosezu li tik do skocnog zgloba?

Edited by Moonwalker
Posted

joj na nozi su ruzne,taj prednji deo je nekako dzombast i te pertle jos dodaju na grdnosti...ali lagane :wub:

da,plitke su ali imaju jastucice oko zgloba i skroz se osecam sigurno u njima... mada ja nemam problema sa skocnim zglobom i  vise volim plitke patike/cipele za hodanje,ne delim planinarsku opsesiju dubokom obucom,za mene je besmislena...

• Hvala 1
Posted (edited)

:wub:   presrecan

Edited by Caligula
Posted

Naprotiv, duboka cipela je imho top prioritet za planinu, pogotovu za neravne terene, i pogotovu za one osetljivijih zglobova. 

I meni ta patikica uopšte nije ružna, naprotiv, ali to je više patika za lagane terene i manje više ravne trekinge, za neko ozbiljnije planinarenje po malo težem terenu baš i nije. Naravno, može se i bos u planinu, ja se na Olimp popeo u new balance patikama za trčanje, ali mi se stopala raspala. :D 

• +1 1
Posted

kao sto rekoh ,,za mene je besmislena,, ja nemam problema sa zglobom a hodala sam po svakakvim terenima i sasvim mi je ok u plitkoj obuci..ja bih najvise volela da mogu hodati u sandalama :(

a najcesce hodam po Fruskoj ugl po sumi i van staze ili okolo po raznoraznimim planinama...slabije idem po visokim planinama i kamenju 

mada ove imaju bas dobar djon,uopste ne deluju slabasno..

Posted

Pa stvar je preventive :)

Kada sam se penjao na Vučji Zub, raspetlam malo pertle bukvalno na grebenu pred vrh, tipa 100m, odmah zglob u stranu, posle 50m.  Ja jesam malo pažljiviji po tom pitanju, izvrtao sam oba X puta što na fudbalu, basketu odbojci. 

Nisu one uopšte loše, pogotovu đon, ali generalno, to teoretski nije patika za "planinarenje" već za lagani treking i slične aktivnosti. Što ne znači da ti neće raditi posao, ja merrel obožavam, jedno vremen sam bio rešen da pazarim ovakve jedne. 

ispo-award-2021-winner_THERMO-ROGUE-3-MI

Posted
47 minutes ago, Caligula said:

:wub:   presrecan

Rukavica! :ph34r::blush::wub:

• Haha 1
Posted

@Mil@n

dobro..do sada nije bilo staze na kojoj sam bila da sam pomislila da nisam mogla da je prehodam u patikama za planinarenje umesto u Lowa-ma koje imam

a nisam turista na planini i imam blesavu ekipu za koju ,,tuda nema staze,, ne postoji bas

i u Lowa-ma se uvek namucim i bude mi i vruce i tesko....prosto ne volim.

Posted (edited)

Kontam te, ja sam kupio pre sadašnjih neke planikine koje su baš visokogorske cipele, ali su zbog velikog kalupa a i kože i ostalih materijala toliko bile teške da su mi se listovi raspadali posle akcija, i prodao sam ih posle 5, 6 akcija. Pa sam se vratio na "planinarske cipele - lake" :)

Edited by Mil@n
Posted

kad bi imali one divne uredjene,siroke staze po kojima i mozes hodati u sandalama  :wub:

Posted
2 hours ago, ivy said:

ne delim planinarsku opsesiju dubokom obucom,za mene je besmislena...

+1
to je urbana legenda naših "iskusnih planinara"(*), o dubokim cipelama koje stežu zglob i čuvaju od izvrtanja. Ceo svet trčkara po brdima u laganoj obući, ali samo smo mi pametni.
Mene duboka obuća čuva od kamenja, a stopala mi se jednako izvrću i u plitkoj i u dubokoj obući.

Kada sam probao da stegnem duboke cipele tako da zglob zaista ne može da se izvrne, nisam mogao ni da hodam, toliko boli i žulja.

(*) mislim na one što ni posle x godina ne mogu nigde sami da mrdnu, mora neko (licenciran!!) da ih vodi za ruku u grupi od 30-40, na one što ne umeju da koriste topografsku kartu, što najviše vole da obuju vojne gojzerice od 5 kg i kamašne leti kad upekne, što dobiju fras kad vide strance sa sitnom decom kako veselo istrčavaju na vrhove CG planina...

• +1 1
  • -1 1
Posted
23 minutes ago, Frile said:

+1
to je urbana legenda naših "iskusnih planinara"(*), o dubokim cipelama koje stežu zglob i čuvaju od izvrtanja. Ceo svet trčkara po brdima u laganoj obući, ali samo smo mi pametni.
Mene duboka obuća čuva od kamenja, a stopala mi se jednako izvrću i u plitkoj i u dubokoj obući.

Kada sam probao da stegnem duboke cipele tako da zglob zaista ne može da se izvrne, nisam mogao ni da hodam, toliko boli i žulja.

Bio sam na 20, 30, 40 ne znam ni sam koliko visokogorskih akcija, od tog celog sveta u laganoj obući nisam video nikoga. 

Msm ovo je tolika glupost da me mrzi i da obrazlažem. Sa obzirom da si ceo dan na nogama i pređeš tipa 15-25+ km i da se često gazi po neravnom, po kamenju, što sitnom, što krupnom, kvalitetan đon je esencijalan da ti smanji tenziju i napor koja stopala trpe u toku celog dana. 

Što se tiče zglobova, teško je dokazati nekome da bi se sjebao da nema duboku cipelu, kao i da bi ako ide u plitkim sigurno najebao. Ali reći da duboka cipela ne pomaže kod stabilnosti zgloba je takođe par exelans nonsens. Ima toliko zajebanih terena na kome je potrebna nadljudska pažnja i obazrivost da gledaš gde gaziš i gde zglob može da najebe, gaziti po tome u nekoj "laganoj patikici" i u planinarskoj cipeli je jednostavno dupe glava, nešto neuporedivo i ogroman korak ka potencijalnom izvrtanju.

Na stranu što sam pričao sa XYZ vodiča i bio na planinarskim obukama i sl, i još se nije našao niko, bukvalno niko da iznese teoriju da su cipele višak te da treba hodati u laganoj obući. Bio sam prisutan kad vodič ne da na planinu nekome ko je krenuo u plitkim sportskim patikama. On je to naravno napomenuo u planu akcije, ali nije ispoštovano + to je, bez dileme, top 3 vodiča u Srbiji. 

Posted

Ma takvi su naši "planinari". Bukvalno ceo svet hoda po planinama(*)  u laganoj planinarskoj obući (ne sportskim patkama, nego laganoj planinarskoj obući), poput Ajvine, samo naši domaći "iskusni planinari" znaju da su svi greše osim njih. I da niko drugi nigde nije bio niti išta video osim njih.

(*) naravno postoje vrste terena i vremenski uslovi gde je neophodna malo specifičnija obuća