Jump to content
IGNORED

www.zastitaumestozabrane.com

salerokada

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Eleniko said:

reakcija na unošenje šećera i ulja je potpuno individualna stvar, ne dovodi tako jednoznačno i izvesno teškim bolestima kao pušenje. postoje ljudi čiji je metabolizam otporan na lipide i ugljene hidrate, takvih čak nije malo.

ali ako to može da pomogne da se bolest koju neumitno zaradi 80-90 posto pušača iskoreni tako što 

će se udariti na kupovnu moć pušača, ja sam i za  to.

Pa to može da se kaže za sve, pa i cigare. Kao ono o babi koja je purnjala svaki dan dok je kopala baštu na suncu, pa nije dobila ni rak pluća ni kože. Ali u proseku su i cigare i sunce, i šećer u neumerenoj količini štetni, zato i postoji epidemija dijabetesa u Americi. Pogledaj samo onaj meksički gradić gde svi piju coca cola umesto vode, ljudi tamo češće umiru od dijabetesa nego raka.

• +1 2
Posted
52 minutes ago, harper lee said:

Isto koliko i antinikotinski zavisnik. Ubedljivo najveca zavisnost je zavisnost od toga da budes u pravu po svaku cenu a i od nje je umrlo najvise ljudi. Mnogo stetna navika.

Brate, pre par nedelja nisi hteo da priznaš da si pogrešio u vezi onog faula Lazića, iako ti je 7 najobjektivnijih cigana uljudno skretalo pažnju da je jedan od najočiglednijih faulova u istoriji košarke. Lepo si sročio ovo gore, ali nisi ni ti cvećka po tom pitanju.

Posted
2 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Brate, pre par nedelja nisi hteo da priznaš da si pogrešio u vezi onog faula Lazića, iako ti je 7 najobjektivnijih cigana uljudno skretalo pažnju da je jedan od najočiglednijih faulova u istoriji košarke. Lepo si sročio ovo gore, ali nisi ni ti cvećka po tom pitanju.

Govorim o fenomenima ne o ljudima. Nikad nisam ni tvrdio da sam cvecka,

• +1 2
Posted
37 minutes ago, Nikodije said:

mogu da se pohvalim da je jedna zbog mene ostavila duvan posto je shvatila da je suptilni magnetizam moje licnosti jaca droga kod cigana.

Can confirm

Posted
11 minutes ago, napadaj said:

Formalno ne, ali u praksi to izgleda tako što takvih lokala ima jako malo, a oni koji imaju odvojene prostore za pušače i nepušače uglavnom ne stave ni zavesicu između dva dela istog prostora, kamoli zidove i vrata.

Država treba da eliminiše i ograničava štetne pojave, a pušenje to svakako jeste. Ne treba da zabrani pušenje svima, ali treba da utiče na izbacivanje duvanskog dima iz prostora u kojima se služe piće i hrana i da poveća cene cigareta. Pošto dosadašnje mere praktično nimalo nisu uticale na smanjenje pušenja, potrebne su još strože mere.

Isto mislim i za vejpove, elektronske cigarete i slično.

a sto da se zaustavimo samo na pusenju? sto drzava ne bi ogranicila i upotrebu industrijskih secera, ulja i ostalih govana koje ljudi masovno konzumiraju? o alkoholu da ne govorimo.

• +1 1
Posted
34 minutes ago, braca said:

Kafići i kafane su takodje nečije radno mesto... Ti možeš da odeš na sat-dva, izadješ kad hoćeš, a oni jadnici moraju da provedu tu ceo radni dan...

A da, reče neki šaljivdžija x strana unazad da to nije jedini posao...

Eh sad, istina, ipak verujem da u kafanama uglavnom rade nocobdije i pusaci, ostali valjda brzo ukapiraju da su pogresnoj profesiji pa promene😉

Posted (edited)
9 minutes ago, nenad said:

a sto da se zaustavimo samo na pusenju? sto drzava ne bi ogranicila i upotrebu industrijskih secera, ulja i ostalih govana koje ljudi masovno konzumiraju? o alkoholu da ne govorimo.

Zato što se kod svakre represivne mere pravi balans između opasnosti od onoga protiv čega je mera usmerena, nivoa ograničavanja slobode i opšteg stava društva.

Kod pušenja je opasnost visoka, nivo ograničavanja slobode mali, jer jedino tera pušače na malu nelagodnost izlaženja iz objekta koja je pritom mnogo blaža od nelagodnosti ljudi čija garderoba, koža i kosa smrde na cigarete protivno njihovojh volji, a opšti stav društva je sve više usmeren ka zabrani pušenja u zatvorenom prostoru.

Edited by napadaj
  • Haha 1
  • Hvala 1
Posted (edited)

Razglabanje o ovome traje pola dana ili vise, a sada treba opet da se vracamo na obasnjavanje razlike izmedju ponasanja/aktivnosti koje ugrozava samo korisnika i onog koje ugrozava (i) osobe u bliskom okruzenju?

Edited by Greek Freak
Edit: @nenad par postova iznad, zaboravih da kvotujem
  • +1 1
Posted
5 hours ago, eumeswil said:

Jel ti ovaj paragraf neki sarkazam ili si ozbiljan? 

sve harperovi ili citati ili parafraze

ne da se ne slažem nego mi je potpuno stran takav tok misli i smatram ga prostačkim i štetnim po više osnova

što se mog odnosa prema zabrani pušenje tiče, nemam vremena da čitam sve ove strane između pa ne bih da rizikujem da ispadnem padobranac i zbog toga ne bih detaljisao. ukratko, zalažem se za monopol države tj. ograničen broj skupih licenci za trgovinu duvanom i za opštu zabranu pušenja uz izuzetke koji dozvoljavaju subjektima koji već imaju licencu da u svojim objektima dozvole pušenje. znači, franšiže od kojih država uzima lavovski deo i nigde više ne sme da se prodaje, ograničen broj ali da ih ima svuda i dovoljno, smeju i automate da postavljaju, u okviru tih prodavnica duvana je dozvoljeno da napraviš i ugostiteljski deo za degustaciju ili jednostavno uživanje u duvanskim proizvodima uz piće. 

• +1 1
Posted
4 minutes ago, napadaj said:

Zato što se kod svakre represivne mere pravi balans između opasnosti od onoga protiv čega je mera usmerena, nivoa ograničavanja slobode i opšteg stava društva.

Kod pušenja je opasnost visoka, nivo ograničavanja slobode mali, jer jedino tera pušače na malu nelagodnost izlaženja iz objekta koja je pritom mnogo blaža od nelagodnosti ljudi čija garderoba, koža i kosa smrde na cigarete protivno njihovojh volji, a opšti stav društva je sve više usmeren ka zabrani pušenja u zatvorenom prostoru.

opasnost kod pusenja je neuporedivo manja od lose hrane. 

opsti stav drustva je takav zbog edukacije stanovnistva o stetnostima duvanskog dima, slicno bi se vrlo lako moglo uraditi i za hranu. prosto, ne drzi vodu ova prica o zabrinutosti za opste zdravlje.

a i ovo poslednje ti je nategnuto, kao da neko tera nepusace da ulaze u kafane u kojima se pusi.

Posted

Ali ovo smrđenje kao argument je tako šarmantno 

• -1 1
Posted
4 minutes ago, nenad said:

opsti stav drustva je takav zbog edukacije stanovnistva o stetnostima duvanskog dima, slicno bi se vrlo lako moglo uraditi i za hranu. prosto, ne drzi vodu ova prica o zabrinutosti za opste zdravlje.

a i ovo poslednje ti je nategnuto, kao da neko tera nepusace da ulaze u kafane u kojima se pusi.

Ja ne negiram ništa za hranu, zato i pominjem opšti stav društva. Doći će i to na red, samo ne još, ali cigarete su praktično već pred giljotinom. U  kulturnim društvima odavno, kod nas to malo kasni, no neće izostati.

• +1 2
Posted (edited)
8 minutes ago, nenad said:

Pa i nije, duvan je baš štetan, pored često spominjanog raka izaziva ozbiljne kardiovaskularne probleme pošto oštećuje krvne sudove

8 minutes ago, nenad said:

Moglo bi ali imaš puno velikih kompanija koje zarađuju ozbiljno velike novce na prodaji te "hrane", a zatim imaš i puno velikih kompanija koje zarađuju ozbiljno velike novce na prodaji lekova za probleme koje gorepomenute "hrane" izazivaju.

Sve u svemu, suviše para se zarađuje na celoj toj zajebanciji da bi se baš puno brinuli za opšte zdravlje.

Edited by igoraki
Posted (edited)
5 minutes ago, napadaj said:

Ja ne negiram ništa za hranu, zato i pominjem opšti stav društva. Doći će i to na red, samo ne još, ali cigarete su praktično već pred giljotinom. U  kulturnim društvima odavno, kod nas to malo kasni, no neće izostati.

Daj bože da si u pravu, no nisam siguran. Previše ljudi purnja, a naše vlasti po pravilu mere kakva im se odluka više isplati. I finansijski i politički.

Btw sećamo se kakav problem je imao Đilas kad je zabranio prodaju alkohola posle 22h, što je po meni bila ok mera.

Edited by Nikodije
Posted (edited)
8 minutes ago, napadaj said:

slazem se da nece izostati, samo mislim da je nacin na koji je to u kulturnim drustvima™ izvedeno pogresan, iako nemam nista protiv krajnjeg rezultata.

@igoraki

nisam ubedjen u to sto tvrdis. mislim da je trenutno losa ishrana mnogo stetnija za opste zdravlje ljudi na planeti nego sto je pusenje ikada bilo.

i na kraju dolazimo do poente, to sa zabranom pusenja je uradjeno jer je neko izracunao da ce rezultat biti finansijski pozitivan, a ne zbog nekakve brige za zdravlje ljudi. 

Edited by nenad