napadaj Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 3 minutes ago, nenad said: pa to je i sada u praksi vec tako. Nije, to je slovo na papiru. Posebno u sportskim objektima, od čega je i krenula sva ova priča, ali i u ugostiteljskim. 2
Nikodije Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 (edited) toliko je sve svuda zadimljeno, da vise i ne obracam paznju, prosto navikne se covek, kao sto se naviknes na guzvu u gradu, vucica, iritantne komsije iznad i ispod. covek u gradu mora da ima jake zivce. pre neki dan sednem u restoran blizu posla, bilo prazno, kako sam seo, dosla cetvorica i svi zapalili. utakmice, restorani, koncerti, odasvud se vracam zadimljen. kada bi se zabranilo pusenje u zatvorenim prostorijama izbila bi pobuna gora od svih koje smo imali. to je politicki neodrzivo i niko nece doneti tu odluku. ali ono o cemu mogu da odlucim, mogu da zabranim da se pusi kod mene kuci, kao sto nikada ne bih bio u vezi sa nekom koja purnja. to mi je u vrhu kriterijuma po bitnosti. mogu da se pohvalim da je jedna zbog mene ostavila duvan posto je shvatila da je suptilni magnetizam moje licnosti jaca droga od cigara. Edited December 1, 2024 by Nikodije 2 1 1
aram Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 1 minute ago, Ratamahatta said: Meni prosle nedelje bila decenija bez pljuge Ali dan danas mi ne smetaju ni pusaci ni zadimljeni kafici, niti sam bilo kome vadio pljugu iz usta jer sam je zaboga izvadio iz svojih Ono vegana sto znam, nisu ovakvi. Svi do jednog su preacheri i u holier than thou mentalnom sklopu, a do pre godinu, dve smo se dogovarali ko ce krmenadlu a ko sniclu ja evo šest godina, i isto mi ne smeta uopšte, gosti u mojoj kući uredno puše, žena isto zapali ponekad. ali da se ne zajebavamo sa tim da li je štetno i da li treba da se puši u restoranima i kafićima. to je potpuno jasno koliko god se pušači trudili da to predstave kao nekakvu hajku na njih sirote i fAšIZam. 3 1
nenad Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 3 minutes ago, napadaj said: Nije, to je slovo na papiru. Posebno u sportskim objektima, od čega je i krenula sva ova priča, ali i u ugostiteljskim. za to se slazem, ali to nema veze samo sa pusenjem, vec sa primenom zakona/pravila u srbiji generalno. ja sam mislio iskljucivo na ugostiteljske objekte, koje ni sada niko ne sprecava da budu nepusacki.
aram Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 4 minutes ago, Nikodije said: kada bi se zabranilo pusenje u zatvorenim prostorijama izbila bi pobuna gora od svih koje smo imali. to je politicki neodrzivo i niko nece doneti tu odluku. netačno. to su svi pričali u svakoj zemlji u kojoj je ta zabrana uvedena i trt. samo treba inspekcije da idu okolo i kažnjavaju redovno i one koji puše i vlasnike lokala i da vidiš kako bi sve mirno prošlo. edit: i da, za suptilni magnetizam 2
Sara Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 Smetalo bi mi jako da moram da radim u prostoru gde se pusi. Za rigoroznu zabranu pusenja sam u sluzbenim prostorijama (kancelarijama isl.) i u prostorijama koje su namenjene deci (igraonicama), a sto se kafica i kafana tice na volju im, svakako necu sesti tamo gde je zadimljeno. Odrasla sam u kuci sa zutim zidovima i na nikotin smrdljivim zavesama pa nikad nisam ni imala zelju da pripalim, sumnjam da odatle vuce koren i moj liberalizam, legalizovala bih i drogu. Sada, u mojoj kuci puse samo gosti, a vecina njih samoinicijativno stane na prozor ili izadje na terasu. 3
Ratamahatta Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 5 minutes ago, Nikodije said: kao sto nikada ne bih bio u vezi sa nekom koja purnja. to mi je u vrhu kriterijuma po bitnosti. mogu da se pohvalim da je jedna zbog mene ostavila duvan posto je shvatila da je suptilni magnetizam moje licnosti jaca droga od cigara. Meni jedna kenjala sto ne mogu da prestanem dok sam se borio da prestanem. Na kraju sam uspeo da prestanem, ali je zaboravila da shvati da ako sam uspeo da manem pljuge, uspecu da manem i nju, sto se posle izvesnog vremena i desilo. 1 2
Mindaugas Žukauskas Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 5 minutes ago, Nikodije said: kao sto nikada ne bih bio u vezi sa nekom koja purnja. to mi je u vrhu kriterijuma po bitnosti. Ja se čudim što ovakvih ljudi nema više. Najjače kad se riba namacka Lorealom i Garnierom, a iz grkljana kulja Etna 1 2
Eleniko Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 16 minutes ago, Shan Jan said: Znas sta je najgore? Sto verovatno ne bi uopste bilo cut profita ali je samo strah od toga dovoljan da se izvrsi pritisak da se ne uvede zabrana. ae bre nacrtao sam ti da ovde strani faktor u vidu kantri menadžera BAT, JTI i PMI piše zakone i određuje pravila, tako što nafatiraju donosioce odluka u lokalu. jedini profit koji se brani je prodaja cigareta a ne kafana. otprilike kao briselski sporazum ali u drugom sektoru, odluke su doneli aleksandar i ekipa a ne džon i jurgen.
harper lee Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 2 minutes ago, aram said: ne pušiš i zalažeš se za zabranu nezdrave hrane? tj. zabranu jedača nezdrave hrane? @harper lee a na kom su nivou regresije i gluposti agresivni pušači? i uzmi u obzir da si jedini koji je ovde sve koji se ne slažu s tobom nazvao debilima, retardima, idiotima... i fašistima Na istom na kojem su svi oni agresivni ljudi koji smisao zivota nalaze u proganjanju drugih i drugacijih da bi svojim ispraznim zivotima dodali neophodnu iluziju da su bolji od tih drugih kako bi lakse podneli surovu realnost sopstvenog besmisla i prolaznosti. Toga je, na zalost, sve vise i manifestuje se na sve vise razlicitih drustvenih fenomena, najcesce kroz razne forme industrijskog mondenskog aktivizma. Nekad me je to brinulo ali sam u medjuvremenu shvatio da se svet ne moze popraviti u nacelu i sada me uglavnom zabavlja da gledam kako kao curke pred Thanksgiving svesno i veselo gacamo ka potpunom unistenju. Skoro pet miliona ljudi treba neprekidno da pusi 24 sata dnevno da bi dobacili do sat vremena zagadjenja koje napravi samo saobracaj u Beogradu. Jesi li znao za taj podatak? A mi se bavimo time koliko ce ljudi da umre od raka jer je Pera prosao na ulici pored Zike koji je zapalio cigaretu. To ti je mera naseg bezumlja i podloznosti propagandnim madjionicarskim trikovima ciji je smisao da se stalno bavimo periferijom i glupostima umesto da postavljamo prava pitanja. Da li ti zaista mislis da bi sutra da svi ljudi na svetu odjednom prestanu da puse svet bio makar za promil zdravije mesto za zivot, manje zagadjen, sa manje bolesti i manje prekorednog umiranja? Nece. To je iluzija koju je jedan broj ljudi, na zalost vecina, jeftino kupio posredstvom besmislene propagande na koju su ulozene milijarde i milijarde dolara ili evra da bi postigla jedno veliko nista osim stvaranja te fatamorgane. Ziveo sam u Norveskoj koja ima zajebanu klimu i nigde se ne pusi unutra, to mi nije promenilo ni zivot ni navike ni u najmanjoj mogucoj meri. Meni ne smeta da uzmete svoje vile, baklje i motike i zabranite bilo kome bilo sta, odavno sam naucio da je najveca prednost ljudskog bica sposobnost prilagodjavanja i prilagodicu se cemu god hoces. Samo kazem da je najteze osvojiti slobodu onima koji su je se dobrovoljno odrekli jer su poverovali da to rade iz viseg, plemenitog cilja. Istini za volju, to je Hegelova misao, nisam je ja izmislio. A sad odoh da gledam basket. 2
Svemir Zeka Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 26 minutes ago, aram said: ne pušiš i zalažeš se za zabranu nezdrave hrane? tj. zabranu jedača nezdrave hrane? @harper lee a na kom su nivou regresije i gluposti agresivni pušači? i uzmi u obzir da si jedini koji je ovde sve koji se ne slažu s tobom nazvao debilima, retardima, idiotima... i fašistima Ne. Samo se trudim da ako imam, smanjim nivo netolerancije onoga što ja nisam ili ne konzumiram.
Downforce Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 42 minutes ago, harper lee said: Isto koliko i antinikotinski zavisnik. Ubedljivo najveca zavisnost je zavisnost od toga da budes u pravu po svaku cenu a i od nje je umrlo najvise ljudi. Mnogo stetna navika. E do kurca sad...
braca Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 (edited) 14 minutes ago, Sara said: Smetalo bi mi jako da moram da radim u prostoru gde se pusi. Za rigoroznu zabranu pusenja sam u sluzbenim prostorijama (kancelarijama isl.) i u prostorijama koje su namenjene deci (igraonicama), a sto se kafica i kafana tice na volju im, svakako necu sesti tamo gde je zadimljeno. Odrasla sam u kuci sa zutim zidovima i na nikotin smrdljivim zavesama pa nikad nisam ni imala zelju da pripalim, sumnjam da odatle vuce koren i moj liberalizam, legalizovala bih i drogu. Sada, u mojoj kuci puse samo gosti, a vecina njih samoinicijativno stane na prozor ili izadje na terasu. Kafići i kafane su takodje nečije radno mesto... Ti možeš da odeš na sat-dva, izadješ kad hoćeš, a oni jadnici moraju da provedu tu ceo radni dan... A da, reče neki šaljivdžija x strana unazad da to nije jedini posao... Edited December 1, 2024 by braca 1 1
Svemir Zeka Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 Inače, kao žensko koje se pirlita loeralom, u odnosu s muškarcem ne osećam nikakav smrad cigara. Nekad sam slušala isto to što pišete upućeno meni, i sama imala neki loš osećaj u vezi sa sobom, baš mi je drago što toga više nema (što sam se oslobodila toga) da me je briga da li ću nekom smrdeti,
napadaj Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 13 minutes ago, nenad said: za to se slazem, ali to nema veze samo sa pusenjem, vec sa primenom zakona/pravila u srbiji generalno. ja sam mislio iskljucivo na ugostiteljske objekte, koje ni sada niko ne sprecava da budu nepusacki. Formalno ne, ali u praksi to izgleda tako što takvih lokala ima jako malo, a oni koji imaju odvojene prostore za pušače i nepušače uglavnom ne stave ni zavesicu između dva dela istog prostora, kamoli zidove i vrata. Država treba da eliminiše i ograničava štetne pojave, a pušenje to svakako jeste. Ne treba da zabrani pušenje svima, ali treba da utiče na izbacivanje duvanskog dima iz prostora u kojima se služe piće i hrana i da poveća cene cigareta. Pošto dosadašnje mere praktično nimalo nisu uticale na smanjenje pušenja, potrebne su još strože mere. Isto mislim i za vejpove, elektronske cigarete i slično. 3 2
Recommended Posts