Jump to content
IGNORED

www.zastitaumestozabrane.com

salerokada

Recommended Posts

Posted
18 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Ne mora nužno da bude kolizija, samo fakat nisam očekivao nakon onakvog posta da na sledećoj strani čitam 'sisice plašite se da nećete doživeti stotu, jebali vas mi pušači'. U tom smislu mi je brzo eskaliralo, a nisam otpre bio upoznat sa harperovim stavovima na ovu temu. :D

nije o tome pisao već o pravu na izbor : i

16 minutes ago, garmonbozia said:

Najveći problem je gde god da odeš vratiš se kući kao da si se valjao u pepelu cigareta. Odmah sve mora na pranje, zajebi. 

Pritom, postoji razlog zašto je to maltene svuda zabranjeno u zatvorenom prostoru sem u Srbiji, a to nije zato što smo bastion slobode. 

to je problem srbijice, dok većina pravih pravcatih državnih uređenja ima drugačiji problem. po meni ni jedno ni drugo nije idealno.

4 minutes ago, braca said:

A šta mislite o zaposlenima u tim prostorijama koji moraju da provedu ceo radni dan tu i “uživaju” u dimu ? 

ne moraju, jer valjda znaš gde ideš da radiš. valjda takođe imaš izbor da odabereš između radnog mesta gde je dozvoljeno pušenje i onog gde nije.

• Haha 2
Posted
2 minutes ago, uini said:

dok većina pravih pravcatih državnih uređenja ima drugačiji problem.

Kakav problem imaju?

2 minutes ago, uini said:

ne moraju, jer valjda znaš gde ideš da radiš. valjda takođe imaš izbor da odabereš između radnog mesta gde je dozvoljeno pušenje i onog gde nije.

Ima i kad krenu ugostitelji sa pričom: "opašće nam prihodi, nećemo moći da opstanemo". Pa mogu i oni da odaberu da investiraju u posao koji je održiv, a na da zarađuju na tuđem zdravlju.

Onaj naš pokušaj odvajanja pušačkog i nepušačkog dela je bio smešan i jadan. Ako je već dozvoljeno, onda treba da ide u korist nepušačkog dela. Npr. min 50m^2 mora biti za nepušače (automatski bi svi manji lokali bili 100% nepušački), sa fizički odvojenim delom za pušenje (vrata, ventilacija, itd.). I onda bi se vrlo brzo svi prilagodili - i ugostitelji i pušači i nepušači

• +1 4
Posted (edited)

slažem se da je pušački i nepušaćki deo besmislen, ukoliko nisu baš totalno odvojene prostorije.

ja samo kažem i slažem se sa harperom, da ne vidim zašto neko ko drži klub za provod ili ugostiteljski objekat, ne bi mogao da se opredeli, da li dozvoljava ili ne dozvoljava pušenje.

isto tako niko ne mora da ode na takva mesta ako mu / joj  ne odgovara.

takođe, uveren sam da postoje pušači zaposleni u toj industiji, koji preferiraju da imaju posao na mestu gde je dozvoljeno pušenje.

--

to je što se tiče opcija, one postoje.

druga je tema to što određen procenat ljudi očigledno želi da učini pušenje ilegalnim, to je totalno treći poriv ( :

edit @Engineer

Edited by uini
  • +1 2
  • Haha 1
Posted

Btw, ja sam "idiot koji na pušenje", a zapravo se u datom slučaju radilo o idiotu koji na nepoštovanje zabrane pušenja u hali sa krovom, gleda kao na civilizacijski pobačaj. Smatrati pušenje slobodom izbora je sasvim u redu, ne bi mi na kraj pameti bilo da to pravo izbora ikome uskraćujem, štaviše, ne bi mi bilo na kraj pameti da uskraćujem pravo bilo kome da se ne kupa, ali svejedno, budala kakva jesam, na to gledam kao na anticivilizacijsku praksu, koja direktno narušava civilizacijsku normu brige o vlastitom zdravlju. :covid19:

U slučaju kršenja pravila o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, tu bih idiot pomenuo cisternu tople vode u kojoj se krčkaju i mnoge druge civilizacijske tekovine, kao što su npr. solidarnost i poštovanje propisa.

Poenta čitavog tog malog posta bila je da od polusveta koji se danas okuplja ispod šipki na tribinama, ne očekujem (civilizacijski) iskorak da u pauzama kolektivnih vređanja dece od 3 godine i bacanja kesa sa mokraćom, uspeva da se suzdrži i ne pripali po koju jer im vaspitanje tako nalaže kad vide znak za zabranjeno pušenje. 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

Da mogu stavio bih da pakla cigareta košta minimum 100€, to bi rešilo sve probleme.

• Hvala 3
  • -1 1
Posted
6 minutes ago, booyaka said:

Da mogu stavio bih da pakla cigareta košta minimum 100€, to bi rešilo sve probleme.

Tako nešto i rade u Australiji. Paklice se prodavaju u bezbojnim kutijama sa groznim slikama raka grla, pluća itd iz štampano upozorenje da je to govno naravno štetno po zdravlje.

Reklamiranje duvanske industrije je odavno zabranjeno u F1 i mislim u sportu uopšte. I zamisli, sve to u kapitalističkom svijetu gdje je najvažnije da se para vrti.

Zato mi je nevjerovatno da ovo uopšte može biti predmet diskusije.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

ne bi to rešilo ništa, jer i danas se kupuje makedonski tutun ispod tezge na pijacama, spas za zavisnike plićeg džepa, tamo se isto mogu kupiti i papir, filter i mašinice za motanje cigara...

• +1 1
  • Haha 1
Posted (edited)
41 minutes ago, uini said:

ja samo kažem i slažem se sa harperom, da ne vidim zašto neko ko drži klub za provod ili ugostiteljski objekat, ne bi mogao da se opredeli, da li dozvoljava ili ne dozvoljava pušenje.

Baš to imamo kod nas, i 99,5% lokala se opredelilo da kod njih bude dozvoljeno pušenje. S druge strane, u zemljama u kom zakon traži da postoji nepušački deo/lokal, postoji više od 0,5% lokala gde je pušenje dozvoljeno, a ljudi podjednako idu u kafanu, i pušači i nepušači.

Tako da nepušači mogu da se opredele da idu ili da ne idu u kafanu (zapravo kod nas su i poslastičarnice, gde su skoro pola gostiju deca, zadimljeni lokali), a u slučaju pametnije regulative, pušači mogu da se opredele da li žele u lokal gde je dozvoljeno pušenje ili gde je zabranjeno.

Edited by Engineer
  • +1 1
Posted

ja pričam generalno & globalno; srbija nije dobar primer, pošto se nepoštuju zakoni, niti se ozbiljno radi na spuštanju nivoa pušača.

Posted

Ja pričam da je u Srbiji zakon loš, i da ne bi vredelo čak ni kada bi se poštovao u potpunosti. Moguće je napisati zakone i pravilnike tako da odgovaraju svima, ili bar ogromnoj većini i pušača i nepušača

• +1 1
Posted (edited)

Ja za sebe kažem da sam "pušač koji ne puši" :D.

To je valjda zbog toga što evo ne pušim već više od 20 godina ali nisam postala netolerantna potpuno a i danas mi po nekad zamiriše duvan.

Međutim, ne bih pušila nikada više iz prostog razloga što ne umem u tome da budem umerena.

Smetaju mi zadimljene prostorije, smeta mi i kad negde napolju dim furmja tačno na mene. za zabranu sam pušenja na javnim mestima.

Izuzetak bi bili samo ti ugostiteljski prostori za koje vlasnik svesno odluči da budu pušački pa neka se ljudi onda opredeljuju prema tome, da li će tu zalaziti ili ne. Isto i oni koji bi radili u takvim objektima.

Ono što bih zabranila (jer mi izgleda baš jadno i žalosno), to je ono kad zaposlenici izlaze na ulicu , ispred objekta, sa šoljom kafe i cigarom :isuse:.

Pa jbt, ne bih sebi taj jad dopustila, nema tog zadovoljstva.

Dok sam izdavala stan preko Airbnb, imala sam dosta kontakata sa strancima, sa raznih strana. Nebitno da li su sa istoka ili zapada, svi su manje-više bili zadovoljni svojom posetom Beogradu,  osim činjenicom da su skoro svuda bili izloženi duvanskom dimu. Tu su se zgražavali svi, bez izuzetka.

Edited by duda
  • +1 4
Posted

Bio je taj zakon o delu za nepušače. Restorani ga se i dalje provizorno pridržavaju, ali uglavnom je obesmišljen. Sumnjam da je zakon povučen, nego eto.

Posted

To o delu za nepušače je besmisleno potpuno, samo daje šansu za izbegavanje.

To bi moralo da budu fizički potpuno odvojeni prostori.

• +1 2
Posted

Naravno, to je bilo nacrtano da se ispostavi parodijom. Ipak, neki lokali su nekim čudom istrajali u suštinskoj segregaciji pušača i nepušača. Orašac je na pola-pola npr.

• +1 1