Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

da li neko moze da mi preporuci recept za jagnjecu corbu?

Posted (edited)

1. jednostavnana malo ulja propržiš kašičicu aleve paprike, dodaš jagnjetinu, posoliš, pobiberiš, naliješ 1/2 vode 1/2 mleka. kad provri, smanjiš vatru. kuvaš poklopljeno dok meso ne bude mekanoza ovo je potrebna isključivo mlada planinska jagnjetina. od banatske cigaje ne bi valjala. cigaja je dobra za druge gurmanluke2. na moj načinpropržim cluk, šargarepu, peršun, paškanat, celer, seckanu papriku, dodam malo aleve paprike, posolim, pobiberim, dodam meso, nalijem vodom i kuvam dok meso ne bude gotovo. pred kraj kuvanja dodam 2-3 tanke kriške limuna. kad se čorba malo prohladi, ulijem pola čaše pavlake umućene sa jednim jajetom. pospem seckanim peršunom. ja ne pravim zaprške, mada bi ovde dobro legla jedna tanja.ako će se čorba pojesti istog dana kada je kuvana, može da se doda i 1 krompir iseckan na kockice.ako voliš da eksperimentišeš sa začinima, dodaj malo žalfije, čubra i majčine dušice.edit: kao što redovno zaboravljam da posolim, glavnu stvar nisam napisala

Edited by mammy two shoes
Posted

slično pravim i ja, način 2 samo bez aleve paprike

Posted

mammy two shoes, zasto krompir samo ako ce se corba pojesti istog dana? ne moze da stoji?i koji je to zacin cubar?

Posted

Ja je pravim slično kao i sve ostale čorbe, dakle, masa povrća po izboru (bluk, cluk, šargarepa, paškanat, krompir, grašak, celer... šta ko voli) sitnije seckana i dinstana, zatim meso, zatim voda. Takođe ne zapržavam, s tim što pavlaku i jaje dodajem tako što odlijem malo količine, sačekam da se malo ohladi, pa onda sve pažljivo umešam, da se ne napravi onaj pičvajz od jaja, nego da bude glatko. I onda se sve vrati u matični lonac. Peršun posebno u svaki tanjir, nije fora da ga toplota polomi.

Posted

Ja korenasto povrće iseckam u secku, pa ga tako dinstam

Posted

henriče zajeban si, još od kita plavetnoga je bilo jasno da znaš sve fore!

Posted
ja narendam na rendaljki, zabavnije mi tako, a i nemam secka. riblju corbu samo tako pravim, treba povrce da se rastopi skroz
Posted
mammy two shoes, zasto krompir samo ako ce se corba pojesti istog dana? ne moze da stoji?i koji je to zacin cubar?
razmaženi smo i kod nas se krompir jede vruć, a sprema se za jednokratnu upotrebu, 2 omanja krompira po glavi.čubar, čubrica začin i lekovita trava. ima igličaste listiće. miris nešto između karija i origana. prvi put probala pre tridesetak godina u bugarskoj. tamo ga stavljaju u roštilj, razna jela od mesa, u čorbe, variva. ove godine sam ga našla u merkatoru i zasadila sa ostalim začinskim biljem u saksiju na kuhinjskom prozoru. preživeo je mrazove, ali ne znam da li će dočekati proleće. seckala sam ga i dodavala u povrće kuvano na pari, i razne dijetalne čorbuljake tzv. bljuveže, u pokušaju da od ničeg načinim gastronomski ugođaj.
Posted

Ja volim da naseckam ručno, da bude malo krupnije. I to onako tradicionalistički, prema vremetu kuvanja - krompir krupnije, šargarepu, paškanat i sl. sitnije.Jede mi se jagnjeća čorba :cry:

Posted
ja narendam na rendaljki, zabavnije mi tako, a i nemam secka. riblju corbu samo tako pravim, treba povrce da se rastopi skroz
ne sramim se da priznam da mi je milije da ugledam komadešku
Posted

Ja baš volim kad se sve to povrće "ugusti"

Posted (edited)

i ja volim krupnije ali mora lukac da se istopi tako da te esencijalne (luk, sargarepa, bela zelen, celer) sameljem u secku ili rendam i dinstam pre dodavanja mesa a posle uz meso dodam razno (tikvice, pecurke, brokoli, karfiol, grasak, kukuruz) sto ostavim povece. volim bogate corbe, meni to pristojan obrok.edit - nepismen

Edited by adam
Posted

E, ako je do gušćenja, za to koristim nezavisni gedžet, vintage Iskra mikser (tada se to još nije zvalo blender) star nekoliko decenija, koji je korišćen za pripremanje ishrane mene u usranoj peleni. Ima par sitnih rupica na posudi na šrafljenje u kojoj se obavlja ceo proces, ali to mu daje dodatnu draž. Vrlo često volim da pravim krem juhice tim metodama. Što podrazumeva raznorazno povrće kuvano brzo i brutalno na temperaturama bliskim onima u Martin-Simensovim visokim pećima, zatim ubacivanje u blender mikser preko malo putera/mulja™ ili i jednog i drugog, i onda vraćanje devastirane smese u vodu na 1 ključ.

Posted

Tom metodom pravim povrće kad kuvam riblju čorbu, inače ga osavljam da se zguste prilikom kuvanja.