Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

4 minutes ago, Serena said:

Mozda one velike socne Medjul, valjda se tako zovu, bi mogle i bez potapanja u konjak.

TE preporučuju u većini recepata. Mislila sam šljive da napijem, ali možda ne bi bilo loše ni sa urmama da se proba?

Od recepata za ove sa urmama varijanta su uglavnom ili samo urme i slanina ili blanširani badem da se posoli, malo poulji maslinovim, u sredinu, motanje pa čačkalica ili da se nafiluju kozjim sirom.

• Replies 7.4k
  • Views 724.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sandradjer
    Sandradjer

Ode valdorf prvi. Jos krkaju. Uspela sam. Kazu pozdravi forumase i neka zovu na degustaciju slobodno   

• Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nest

Posted Images

ja kad filujem urme sirom to bude gorgonzola dolce ili tako neki. buđavi, ne previše jak.

@Eleniko - jel imas neki proveren recept za bifteki?

probao par komada sa neta sa dobrim ocenama, ali nekako nije to-to, kao kad sam u grckoj

dal je do odmora i mora pa mi sve lepse tamo, ili do recepta ne znam

al posto ne mogu da se preselim u grcku, da probam da promenim recept :)

fala!

on je banovan ako se dobro secam, ali evo ako ja mogu da ti pomognem. moji su jako voleli isti. ja jedino sto pravim jeste svinjski file, a moji su pravili juneci i konjski biftek.

evo, moja keva se ubacuje i kaze da je za pac osnova samo ulje.biber.so i da stoji 24h u frizideru kada se isece. i to je cela nauka, ako je dobro meso. ne treba nikakvi posebni pacevi koji se sada nude. ne kazem da da bi bilo lose, ali kada je biftek u pitanju, zelis maksimalan ukus samog mesa da osetis.

nije ti to->to što si napisao, bifteki ti dođe grčki burger

Ako je biftek u pitanju - sto ne probas tatarski biftek?

Spoiler

Tatarski biftek

Sastojci

800 g goveđeg ili junećeg bifteka

4 žumanceta

po 4 kašičice senfa, kapra, tabaska, vorčester sosa i aleve paprike

8 kašičica limunovog soka

4 čena belog luka

po 120 g kiselih krastavaca i crvenog luka

8 slanih fileta inćuna

80 g ljutog kečapa

100-150 ml konjaka

so, biber

Priprema

1. File dobro ocistite od žilica i dobro ga usitnite. Posle čišcenja trebalo bi da vam je ostalo 720 g mesa.

2. Pripremite osnovu: žumanca, senf, so, biber i limunov sok promešajte, zatim postepeno dodajte ulje kap po kap. Dobro izmešajte, sosu dodajte seckan beli luk, krastavčice, filete incuna, luk, kapar i alevu papriku. Sve ponovo promešajte, na kraju dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U to stavite polovinu pripremljenog bifteka. Po potrebi još malo posolite i dobro izmešajte.

3. Mešajte tako da u jednu ruku uzmete kašiku, a u drugu viljušku. Kašikom uzmite malu količinu mesa, a viljuškom gnječite meso jer ćete tako homogenizovati smesu. Dodajte preostalo meso, na isti način izmešajte da se masa ujednači. Po potrebi još začinite.

4. Na kraju dodajte konjak koji jelu daje posebnu aromu. Tatarski biftek služi se uz topli tost i maslac.

Trebalo bi ovako da ispadne na kraju

VujPEd9.jpg

PS. Ako te mrzi da seckas biftek nozevima (NIKAKO NE MLETI NA MASINI ZA MLEVENJE MESA) moses upotrebiti i el.seckalicu (mini blender), samo koristi krace intervalwe seckanja.

101964_thumb_0_cached.jpg

D

2 hours ago, hoffnung said:

on je banovan ako se dobro secam, ali evo ako ja mogu da ti pomognem. moji su jako voleli isti. ja jedino sto pravim jeste svinjski file, a moji su pravili juneci i konjski biftek.

evo, moja keva se ubacuje i kaze da je za pac osnova samo ulje.biber.so i da stoji 24h u frizideru kada se isece. i to je cela nauka, ako je dobro meso. ne treba nikakvi posebni pacevi koji se sada nude. ne kazem da da bi bilo lose, ali kada je biftek u pitanju, zelis maksimalan ukus samog mesa da osetis.

da, za klasican odrezak na rostilju sam se vec dobro izvestio.

uglavnom pecem kravece meso jer mi je ukusnije kada je zivuljavo, dve zone na rostilju, prvo se spali onda se dogreje da bude kako treba unutra.

s tim da ja vise volim suvi pac, ulje ionako ne prodire u meso (meso je voda, ulje nece tamo)

al ko sto rece wulfing - meni ovde treba grcka pljeska, punjena fetom. u sustini svi recepti su slicni i mislim da ne gresim u pripremi mesa, al nikako da napravim dobar balans zacina, iako i tu stavim sve sta recepti kazu. recimo, pravio sam sad za vikend i bila mi nana prejaka...

heleni bi pomešali i svinjsko i juneće meso, dodaju seckani luk limunov sok vrv od pola limuna i rendanu koricu, pa origano i menti

i to je to...umotaš fetu u tu lopticu pa na roštilj

@Zverilla deda Tasos je dobar, jedino što voli da stavlja gaudu frust
ja bih u njegov recept dodao 5-6 listova sveže nane, ako je suva trećinu te količine. a što se sira tiče i ja radije stavim kefalotiri ili kefalogravieru nego feta sir, ali gaudu nikako.