Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

Naravno, klasičan click-bait, ali dobro, makar su stavili recept koji je jednostavan i daje solidan sos. Probao davno uz dodatak i čena belog luka koji je bio onako u komadu ali spljeskan dlanom, i bilo sasvim ok. Fora je u tome da se kuva dugo i na tihoj vatri, crni luk ubije kiselost paradajza, kao što to mogu da urade med, šećer, prstohvat sode bikarbone ili šargarepa (kad se kuva za bolonjez sos) i sl. Pravio sam sa onim duguljastim paradajzima koji se mogu naći kod nas na pijacama (valjda zovu takav paradajz šljivar), ljuštio ga pre pasiranja... bilo bolje od 90% kupovnih sosova.

• Replies 7.4k
  • Views 719.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sandradjer
    Sandradjer

Ode valdorf prvi. Jos krkaju. Uspela sam. Kazu pozdravi forumase i neka zovu na degustaciju slobodno   

• Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nest

Posted Images

Moj trik za paradajz sos za pastu je dugo kuhanje na laganoj vatri (2-3h) i na kraju zavrsiti sa malo mlijeka. Nemam uvijek vremena za 2-3h, to uglavnom samo za bolonjez ali mlijeko mi je nezamjenljivo otkad sam otkrio taj trik. Ne utice na ukus toliko nego na teksturu i viskoznost pa se sos zalijepi za tjesteninu umjesto da propadne na dno tanjira. Mozda puter u ovom primjeru iznad odigra tu ulogu?

On 28. 5. 2025. at 12:52, Ras said:

Otprilike na ovaj način pripremam čorbu od paradjza, preferiram miks maslinovog ulja i putera i obično izblendiram na kraju. Ne koristim konzervirani, već svež paradajz kada je sezona, eventualno miks svežeg i konzerviranog ukoliko je kvalitet (ukus) svežeg upitan.

i ja, osim sto dodam celer. ne mogu supu/corbu bez celera nikako.

malo proprzim celer i luk na putru, ubacim paradajz, prokcrckam, rknem u ninju (jaki blender) i bude savrsena corba. kremasta, svilenkasta, milina za jesti.

inace volim jake blendere za corbe, budu kremastije i ukusnije. bar to je moje iskustvo.

4 hours ago, Seabass said:

Moj trik za paradajz sos za pastu je dugo kuhanje na laganoj vatri (2-3h) i na kraju zavrsiti sa malo mlijeka. Nemam uvijek vremena za 2-3h, to uglavnom samo za bolonjez ali mlijeko mi je nezamjenljivo otkad sam otkrio taj trik. Ne utice na ukus toliko nego na teksturu i viskoznost pa se sos zalijepi za tjesteninu umjesto da propadne na dno tanjira. Mozda puter u ovom primjeru iznad odigra tu ulogu?

I ja sam bila odusevljena kad sam otkrila to za mleko.

A sto se tice dugog kuvanja meni tu ekspres lonac odradjuje posao. Za sat vremena bude super, a ne mora da se mesa niti prska po kuhinji.

2 hours ago, Serena said:

I ja sam bila odusevljena kad sam otkrila to za mleko.

A sto se tice dugog kuvanja meni tu ekspres lonac odradjuje posao. Za sat vremena bude super, a ne mora da se mesa niti prska po kuhinji.

Au, kako se toga nisam ranije sjetio. isuse Ja se maltretiram sa serpetinom od livenog gvozdja, a imam ekspres lonac.

Bas cu probati tako ovih dana, thanks.

Kako njega da zaboravis? Ja da nemam ekspres lonac ne bih ni kuvala lolol sve je puno brze, nema isparavanja, mesanja ni sirenja mirisa.

3 minutes ago, Serena said:

Kako njega da zaboravis? Ja da nemam ekspres lonac ne bih ni kuvala lolol sve je puno brze, nema isparavanja, mesanja ni sirenja mirisa.

Nemam pojma, vjerovatno zato sto sam as thick as two short planks. U ekspress loncu rijetko spremam ista osim graha i tvrdih komada mesa (ox cheeks, venison shoulder, itd). Nije to cest dogadjaj. Ovo za bolonjez mi jednostavno nije palo napamet.

49 minutes ago, Seabass said:

Nemam pojma, vjerovatno zato sto sam as thick as two short planks. U ekspress loncu rijetko spremam ista osim graha i tvrdih komada mesa (ox cheeks, venison shoulder, itd). Nije to cest dogadjaj. Ovo za bolonjez mi jednostavno nije palo napamet.

Ja sve u njemu osim kolaca lolol

Supe, corbe, sarmu, grasak nagusto, boraniju, bareni krompir, razno povrce kuvano na pari, dzigericu sa lukom, gulas, cureci karabatak ispecem bolje u loncu nego u rerni.

Bas sam cesto htela da vas pitam koristi li ga neko i ne znam zasto nisam.

Edited by Serena

5 minutes ago, Serena said:

Ja sve u njemu osim kolaca lolol

Supe, corbe, sarmu, grasak nagusto, boraniju, bareni krompir, razno povrce kuvano na pari, dzigericu sa lukom, gulas, cureci karabatak ispecem bolje u loncu nego u rerni.

Bas sam cesto htela da vas pitam koristi li ga i ne znam zasto nisam.

Ja sam ga kupio prije koju godinu specijalno zato da u njemu sterilizujem kukuruz kad sam uzgajao magic mushrooms. Onda mi je zivio ispod pulta dok nisam u njemu skuhao neki grah, tako da nisam nikada imao naviku. I sad se tek polako ucim; bojim se da se ponesto ne prekuha, tanka je linija izmedju taman i prekuhano.

53 minutes ago, Seabass said:

Ja sam ga kupio prije koju godinu specijalno zato da u njemu sterilizujem kukuruz kad sam uzgajao magic mushrooms. Onda mi je zivio ispod pulta dok nisam u njemu skuhao neki grah, tako da nisam nikada imao naviku. I sad se tek polako ucim; bojim se da se ponesto ne prekuha, tanka je linija izmedju taman i prekuhano.

Otklopis pa proveris dok ne udjes u stos, vredi truda zaista.

Oblivas ga hladnom vodom dok se pritisak ne spusti, pa otvoris i proveris.

Ako nije kuvano ili ima visak tecnosti mozes da nastavis klasicno da kuvas do zeljene gustine.

Stedi se vreme a i plin/struja.

Italijani ga puno koriste, mislim da nema kuce koja nema barem jedan. Ja imam dva veca i jedan manji i mrezicu za kuvanje na pari. Treba ti svega par minuta za karfiol, mrkvu, tikvice. Sacuvaju boju i ne rastrockaju se kao kad kuvas u vodi. Krompiru je desetak minuta dovoljno, pileca supica za 20min itd.

Hoću da pravim one urme u slanini. Prvi put. Neki savet?