19 hours ago19 hr 2 hours ago, adam said:nemam problem s eksperimentisanjem, prvi eksperimentisem sa svim i svacim i mnogo puta sam pravio i bacao razne splacine i ucio sta mi je ukusno a sta ne na taj nacin. i volim da probam i kombinujem svastaTo je ok ako spremas sebi. Ja sam se znao napusiti pa stavim u lonac sve sto imam + cipelu. Niko osim mene nije patio.Jednom je moj djed, bio sam predskolskog uzrasta, skuhao neki grah. Onda je u njega stavio tjesteninu, neke makarone, tako nesto. I vec tad mi je sve bilo sumnjivoi ali kad mi je u tanjir toga iscijedio limun, ja u plac. Djed popizdio jer ja necu da jedem, vriska i urnebes. RIP djede.Moze se i nase neko jelo sjebati bezveznim eksperimentisanjem. Edited 19 hours ago19 hr by Seabass
19 hours ago19 hr Može, ali onolike žene koje većinom kuvaju u balkanskim kućama su intuitivno naučile taj set osnovnih jela, i kod svih se razlikuje (npr. pasulj moje mame, moj i sestrin), pa opet svi jedu i zovu to pasulj.Možda je to slučaj s fensi jelima ili tako nekim endemskim jelima koja baš moraju da budu poš i junik, poput pice i bolonjeza.
18 hours ago18 hr Nema standard za pasulj jer to nije jedno jelo. Pasulj je glavni i jedini obavezni sastojak. Recepata zato ima milion.Ragu Bolognese, cinimise ali nisam siguran, ima DOP, trademarked. Razlika je u relativnoj kolicini i kvalitetu sastojaka, duzini kuhanja, temperaturi, ali svi koriste manje vise iste sastojke.Ja pravim bastardizovanu verziju sa paradajzom iz konzerve ili pasatom, a na kraju dodam i mlijeko jer mu da viskoznost i omogucava da se uhvati za tjesteninu umjesto da pojedem tijesto, a na tanjiru ostane bara sosa.
18 hours ago18 hr 3 minutes ago, aram said:a jes oće to, jednog jutra se probudiš i intuitivno odeš i skuvaš pasulj. Meni ispričala mama telefonom. Prvi pasulj mi je bio nejestiv. Danas dolaze kod mene na pasulj. E sad zamisli ako kažem da kod mene ima i krompir ponekad ali ne uvek!
10 hours ago10 hr 9 hours ago, aram said:da. to je sasvim ok. osim što će ti se neki Italijanski seljaci podsmevati jer numeš. kao što bi ti se i neki kinezi smejali jer numeš u štapiće.Znači, ima ipak nekog seljačizma u tome.Nije samo zbog odbrane "ukusa".
9 hours ago9 hr A prvi pasulj sam stvarno skuvala intuitivno. Od maminih instrukcija tipa staviš X, pa onda onako od oka staviš Y i potom kuvaš dok ne vidiš da je gotovo sam digla ruke. Da iščitavam hiljadu recepata na netu da nađem neku njihovu kombinaciju koja mi se učini najboljom nisam imala volje/vremena. Nego, u se i u svoje kljuse. Ne kažem da je bio najukusniji pasulj ikada, ali ni za onaj 100-i po redu deca ne kažu da je kao baaakin
9 hours ago9 hr 9 hours ago, Seabass said:Ragu Bolognese, cinimise ali nisam siguran, ima DOP, trademarked.Ima ona neka jedna academia italiana della cuccina, iskače po inter netima - u njih je beli luk haram dodatak (!), dok se mleko dozvoljava.Nisam probao domaćinsku bolonjezu, te ne mogu da tvrdim, ali jednom sam je slupao po tom receptu - bez belaluka ne bih ponavljao, valjda stvar navike. U poslednje vreme se lakše nalaze nebarilla testenine koje nisu glatke, valjda ekstruzija kroz bronzane dizne - pa sos lepo obuče makaronu.
8 hours ago8 hr ne. sos za pastu koji ima svoje ime i bukvalno tri sastojka ne možeš "obogaćivati" lukom, pečurkama i pavlakom i insistirati da je to to isto.i nije "intuitivno" ako si pre toga hiljadu puta gledala kako neko kuva pasulj, pri tome bar trista puta pomagala. aj napravi intuitivno okonomiyaki ili tahdig? ili neko jelo od cassave, samo pazi da te intuicija ne zajebe, zna biti otrovna ako se ne spremi kako treba. o&o
8 hours ago8 hr Kada sam krenula na fakultet sednem sa babom i sveskom u ruci i ‘ajmo baba, diktiraj’. Prvi recept je bio za pasulj. Ispisah prilično. Pokušava da se seti još nečega, kaže “Hoćeš ‘tice?, daj baba ‘tice.*divlji golubovi i grlice
7 hours ago7 hr 47 minutes ago, aram said:ne. sos za pastu koji ima svoje ime i bukvalno tri sastojka ne možeš "obogaćivati" lukom, pečurkama i pavlakom i insistirati da je to to isto.i nije "intuitivno" ako si pre toga hiljadu puta gledala kako neko kuva pasulj, pri tome bar trista puta pomagala. aj napravi intuitivno okonomiyaki ili tahdig? ili neko jelo od cassave, samo pazi da te intuicija ne zajebe, zna biti otrovna ako se ne spremi kako treba.o&oPrvo, ovo sa dodavanjem belog luka ili pavlake ili šta ja znam čega već nisam ja. Taj jed isporuči na drugu adresu.A za pasulj, sa 100% sigurnošću mogu reći da me u dobu kad sam imala priliku da neposredno gledam kako mama kuva pasulj ić nije interesovalo kako se on pravi. Ono, bukvalno krajnje dno liste prioriteta do kog se nikad ni ne stigne. Kuvanje u cilju preživljavanja sam počela miljama daleko od roditeljskog doma. Čini mi se da se stvari predstavljaju komplikovanijima nego što jesu (a možda je i stvar perspektive-kad moraš tj. nema nikog drugog da uradi umesto tebe, ništa nije nemoguće).
7 hours ago7 hr 14 minutes ago, Pixisis said:A za pasulj, sa 100% sigurnošću mogu reći da me u dobu kad sam imala priliku da neposredno gledam kako mama kuva pasulj ić nije interesovalo kako se on pravi. Ono, bukvalno krajnje dno liste prioriteta do kog se nikad ni ne stigne. Kuvanje u cilju preživljavanja sam počela miljama daleko od roditeljskog doma. Čini mi se da se stvari predstavljaju komplikovanijima nego što jesu (a možda je i stvar perspektive-kad moraš tj. nema nikog drugog da uradi umesto tebe, ništa nije nemoguće).+1000Do sadašnjeg pasulja sam stigla kombinacijama svega i svačega. I dalje je pasulj, a kažu i najbolji u familiji.
7 hours ago7 hr 12 hours ago, aram said:da. to je sasvim ok. osim što će ti se neki Italijanski seljaci podsmevati jer numeš. kao što bi ti se i neki kinezi smejali jer numeš u štapiće.sto se tice da numes u stapice i za to mislim da se ne bi smejali. verovatno ne bi bilo ni prekog pogleda ili slicno. cini mi se da su kinezi dosta flegmaticni, skoro da ne pokazuju nikakav interes sta ti radis za svojim stolom. ok je da ne odlazis u restoran i kao hoces da po prvi put probas sa stapicima i na sta bi to licilo!? privlacio bi bespotrebno paznju. to mi ima smisla da ti dodju i da te po vangli sa vokom tresnu. 🧫
7 hours ago7 hr 8 minutes ago, Svemir Zeka said:+1000Do sadašnjeg pasulja sam stigla kombinacijama svega i svačega. I dalje je pasulj, a kažu i najbolji u familiji.Upravo to. Bez pokušaja i eksperimentisanja nema napretka. Naravno da će svako u tom procesu da napravi milion kulinarskih grešaka pre nego što dođe do faze gde na keca može da rekonstruiše neko jelo samo nakon probanja ili da uspešno nadogradi neko etablirano jelo sopstvenim tvistom. Zašto kočiti taj proces ljudima šejmovanjem zbog nekih sitnica? Neprihvatljivo za stolom mi je samo nešto stvarno fuj, tipa konstantno glasno mljackanje ili nešto još gore. Za sve drugo, radi šta hoćeš i eksperimentiši do mile volje. Ako je ukusno, ješću i hvaliću. Ako nije, neću.