April 11Apr 11 19 hours ago, hoffnung said:btw sta je 'langos'? da li je to neka vrsta [tako izgleda] kao ustipak, piroska?edit: pretpostavljam da je vezano za vojvodinu? za langos sam relativno skoro cuo.edit: kao jugosloveni, bilo je tu svacega, sve se to izmesalo: poderane gace, ustipci, piroske i sigurno ima jos slicnih imena za vrlo slicnu stvar - przeno testo u dubokom ulju. verujem da je i langos isto verzija ovoga.ovo su ti sve verzije...nije sve isto...piroske su punjene,ustipci ne moraju biti od kiselog testa,mekike su mekike...a langos ima premaz od sira/pavlake ili modernije rendani sir od gore..a ja sam tek pre nekoliko god u Iloku saznala za ,,poderane gace,, Edited April 11Apr 11 by ivy
April 11Apr 11 4 hours ago, napadaj said:Mi to celog života zovemo "mekike" i mnogo me nervira naziv "langoš". ne može to tako, langoš je okrugao, mekike su duguljaste. to je bitna razlika
April 24Apr 24 7 hours ago, Boksi said:Neko probao taj Svrljiški belmuž???Pre neki dan sam jeo u Nišu i nisam bio preterano oduševljen izvedbom, jer nam je bilo posluženo prilično suvo jelo - zapečeno. Ne znam dovoljno da bih decidirano tvrdio da se radi o interpretaciji te kafane ili čak o uvaljivanju ostataka (podgrevanju ranije spremljenog jela) ali bih rekao da se radi baš o tome!Belmuž, po onome kako ga doživljavam, mora da bude kremastije teksture (vrlo uslovno obzirom da se priprema sa kukuruznim brašnom) poput palente.Glavnu notu jelu daće istopljeni sir, urda, koji iako mlad ima puni ukus, a verovatno i upotrebljena masnoća.Uostalom napravi sama, ima YT tutuorijala koliko hoćeš, a kad budeš u prilici probaj jelo negde u (jugo)Istočnoj Srbiji.Edit: Kupujem staroplaninski urda sir u njihovim prodavnicama, a ne urda sir koji se mož naći u Maksiju. Ukus mu je mnogo bogatiji. Edited April 24Apr 24 by Ras
April 24Apr 24 ma to je precenjeno, ne treba gubiti vreme sem ako nisi na odmoru na staroj planini pa ti zanimljivo da probaš. nas dvoje nije moglo da završi činiju belmuža koju smo naručili uz druge špecije kao predjelo.ne znam da se urda stavlja u to, zapravo ne znam recept. mislio sam da je to neki kačamak u koji se narenda kačkavalj koji se onda rastopi. čudno mi jer je urda najposniji, albuminski sir koji se pravi od surutke ali možda tako poslovično štedljivi lokalci izvlače maksimum iz onoga što imaju.dobro me podseti da bacim neku urdu koju sam poneo iz beograda još, mislim da ima santimetar crvene plesni na sebi sada.
April 24Apr 24 1 hour ago, Eleniko said:ma to je precenjeno, ne treba gubiti vreme sem ako nisi na odmoru na staroj planini pa ti zanimljivo da probaš. nas dvoje nije moglo da završi činiju belmuža koju smo naručili uz druge špecije kao predjelo.ne znam da se urda stavlja u to, zapravo ne znam recept. mislio sam da je to neki kačamak u koji se narenda kačkavalj koji se onda rastopi.čudno mi jer je urda najposniji, albuminski sir koji se pravi od surutke ali možda tako poslovično štedljivi lokalci izvlače maksimum iz onoga što imaju.dobro me podseti da bacim neku urdu koju sam poneo iz beograda još, mislim da ima santimetar crvene plesni na sebi sada.Mislim da je urda prirodan izbor, a sigurno se dodaju i drugi, masniji sirevi, što pripisujem različitim interpretacijama tradicionalnog jela.