Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

29 minutes ago, Svemir Zeka said:

Thanks, guglala po domaćim sajtovima, ništa našla nisam. 

Stvar je u tome da mi nekad smeta da se usmrdim, pa mi je ovo daleko lakše - da spremim jednom, pa samo povadim. Jer nema goreg smrada u kosi i majicama od pravljenja zaprške :D

Zaprška miriši! :mad:

Just now, Filozof manijak said:

Zaprška miriši! :mad:

Ok, zapamtiću :rolleyes:

2 minutes ago, aram said:

brte, bolonjez ne pakuje u kockice. u kocketine od pola litra.

A uzmes vise od jedne kockice za porciju?

To sam tek nedavno počela da radim. Odlično rešenje.

Nije loše napraviti i malo više sofrita (crni luk, šargarepa i celer stabljika sitno iseckani i izdinstani na maslinovom ulju) pa zalediti onako spljeskano, pljosnato. Daje fin šmek mnogim jelima.

Zamrzivac je spas ali treba biti organizovan za sve te sitnice, pisati sta je u tim paketicima i od kad je. Ja imam mali zamrzivac i rijetko zamrzavam gotovu hranu ali za nekog ko je tanak sa vremenom pripremanje baza tipa sofrito, bolonjez, bechamel i sl je velika usteda u vremenu.

Meni ta logistika po zamrzivaču počela da izaziva opasan stres. Šta je šta, kad je stavljeno,  šta mi je bila ideja kad sam ga zamrzavala (to mi.je najteže). Znam, nalepnice i sve to (ako može i spreadsheet). Na kraju se toliko smorim da sve izbacim.

Ono što od tih organizovanijih stvari radim je da skuvam više supe i deo odvojim u staklene flaše pa time nalivam jelo kad kuvam (umesto vode). Plus, ako zatreba može uvek da se pojede i baš kao supa. 

ovo se bas prosirilo net-om jako brzo i super izgleda. ovi koji su pravili kazu da je super, samo sto neki misle da je bolje iseci deblje kriske luka, ne tanje jer u prvom slucaju bolje je kada se oseti slast/slatkos luka - isti bolje dolazi do izrazaja. hrskavost ce se svakako pojaviti i to zahvaljujuci siru koji se zapekao, a kapiram da je najbolje da luk izgleda golden/brown. 

Planiram gurmanske skembice od jagnjeceg skembeta sa dodatkom harise.

• 2 weeks later...

Gledam ovo lepo vreme, ako bude ovako za vikend - eto kotlica ili ce resetka da se zamasti.

On 5.3.2025. at 19:43, askeladden said:

Planiram gurmanske skembice od jagnjeceg skembeta sa dodatkom harise.

kako da napišeš da živiš u nekoj džamahiriji a da ne napišeš tako