Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

26 minutes ago, Eleniko said:

Zar nije lakše sa zamrznutim lisnatim testom iz samiške?

Zavisi kako ga uzmes, nije nemoguce, ali. Za napraviti tijesto je 10ak minuta posla. Brze je nego otici i kupiti u vecini slucajeva. Ukusnije je i tacno znas od cega je. Ima i to zadovoljsvo da je tvojih ruku delo. Uzgred, lisnato tijesto nije idealno za ove pies, nema strukturu da odrzi oblik. Eventualno je okej za poklopac. Za ove sausage rolls, lisnato je sasvim okej ali moze i ono u da se napravi u domacoj radinosti.

Venison pie. Ovih dana pravim pocetnicke greske ali se nekako iskopam na kraju. Prvi puta pravio shortcrust u procesoru, necu vise nikad. I da iskoristim okrajke, napravim kao glavu srndaca, a ispalo da izgleda ko piton. 

yFKez5b.jpg

Ovo za inicijaciju u Skulls? Pozdravljam

• 2 weeks later...

Da li neko zna gde se može kupiti jagnjeća sarmica u maramici u BGu?

10 hours ago, BojanaJok said:

Nedavno sam kupovao (maramica, džigerica, srce) na Dušanovačkoj pijaci, mesara u onom izdvojenom objektu pored autoputa, odnosno kod pešačkog mosta. I sad u nedelju sam video da imaju.

Evo je na slici: https://www.google.com/maps/@44.7851035,20.4791711,3a,75y,137.08h,86.59t,0.22r/data=!3m7!1e1!3m5!1spHHd35iWQTXaGJOg6Wsl9g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D3.4093523810420123%26panoid%3DpHHd35iWQTXaGJOg6Wsl9g%26yaw%3D137.08061385946962!7i13312!8i6656?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIwMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Na mestu ove tezge vikendom stoji prodavac koji prodaje odlične kore za pitu.

Edited by Ras

10 hours ago, BojanaJok said:

Nije BG.

Ali u pečenjari Čačak (mi je tako interno zovemo) u Zemunu, Save Kovačevića neznamkojibroj mogu da se kupe gotove sarmice, odredjenim danima.

Subotom kupim ovim ljubiteljima, nedeljom često nema.

• 3 weeks later...

Pitanje: da li mogu da zamrznem zapršku? Ili je to totalni nonsens?

Pa reci, šta se smeješ....

@Eleniko

The roux can be made in advance and stored in the refrigerator. It can also be frozen for up to 6 months.

26 minutes ago, Svemir Zeka said:

Pa reci, šta se smeješ....

@Eleniko

Restricted from posting

7 minutes ago, Seabass said:

The roux can be made in advance and stored in the refrigerator. It can also be frozen for up to 6 months.

Thanks, guglala po domaćim sajtovima, ništa našla nisam. 

Stvar je u tome da mi nekad smeta da se usmrdim, pa mi je ovo daleko lakše - da spremim jednom, pa samo povadim. Jer nema goreg smrada u kosi i majicama od pravljenja zaprške :D

7 minutes ago, Svemir Zeka said:

Thanks, guglala po domaćim sajtovima, ništa našla nisam. 

Stvar je u tome da mi nekad smeta da se usmrdim, pa mi je ovo daleko lakše - da spremim jednom, pa samo povadim. Jer nema goreg smrada u kosi i majicama od pravljenja zaprške :D

Smrzni u kockice u posudi za led. Tako odmrznes taman kolko ti treba. 

2 minutes ago, Seabass said:

Smrzni u kockice u posudi za led. Tako odmrznes taman kolko ti treba. 

ovo bas deluje prakticno :) mislim, necu to raditi, ali nije lose bas zbog ovih kojima se kosa usmrdi od zaprske :D sada mi pada na pamet da kada se zamrzne u kutuji za led, odlozi se posle u kesu za zamrzivac ili neku plasticnu kutiju. 

3 minutes ago, hoffnung said:

ovo bas deluje prakticno :) mislim, necu to raditi, ali nije lose bas zbog ovih kojima se kosa usmrdi od zaprske :D sada mi pada na pamet da kada se zamrzne u kutuji za led, odlozi se posle u kesu za zamrzivac ili neku plasticnu kutiju. 

Tako je. Recimo napravis 3-4 litra bolonjez sosa i onda kad god ti treba izvadis kolko ti treba kockica i samo skuhas pastu.

Dobar bolonjez se kuha minimum 3-4h pa je ovo odlicno rjesenje.

brte, bolonjez ne pakuje u kockice. u kocketine od pola litra.