adam Posted Saturday at 16:18 Posted Saturday at 16:18 11 minutes ago, Seabass said: Pusancici su delikatni, nema u njima materijala za dobar stock, a to da ces ih iskoristiti kasnije, pa mozes ali su isprani i od to malo ukusa sto u njima ima. Sto se ostalog tice, svako makar nekad mora otici u normalni supermarket, makar po sapun, toalet papir ili krompir, pa ce proci pored rafe sa grahom. Ima ga u konzervama i suhi. Tu su i sociva, leblebije i slicne stvari. Na kraju krajeva, moze se naruciti preko amazona. Ma dzabe ga pravdas, ne radi. pa sta znam, moj lokalni sejnsberi koji bas i nije tako mali nije nesto opskrbljen pasuljima. ima kidney, ima black beans, ima black eye, ima neki argentinski koji lici na borloti al ga ne mozes skuvati. ja se jednom zajebo, kuvao sam ga sest sati i opet nije bio kako treba. ima i raznih sociva i leblebija i split peas i zrnevlja i mesavina al izbor tih suvih pasulja je dosta slab. ja svoje kupujem kod brace turaka. sto se tice suljpa u konzervama, to ima svakojakih. aj nemoj da me plasis, ne trosim cesto pusancice. a i to rknem u rernu kao pile i bude ok. nikad ga nisam drugacije pravio. ovaj stok ispao ok rekao bih. nisu bas pihtije al se fino lepi za prste, probao sam. moguce da je od rebaraca al eto. usolio sam gudu, sedi u frizideru, videcemo. suljpa ce da se mocha preko noci. sta bude - bice. s druge strane - pravdam, nije da ne pravdam, simpa mi klinac. 1
Seabass Posted Saturday at 16:40 Posted Saturday at 16:40 15 minutes ago, adam said: pa sta znam, moj lokalni sejnsberi koji bas i nije tako mali nije nesto opskrbljen pasuljima. ima kidney, ima black beans, ima black eye, ima neki argentinski koji lici na borloti al ga ne mozes skuvati. ja se jednom zajebo, kuvao sam ga sest sati i opet nije bio kako treba. ima i raznih sociva i leblebija i split peas i zrnevlja i mesavina al izbor tih suvih pasulja je dosta slab. ja svoje kupujem kod brace turaka. sto se tice suljpa u konzervama, to ima svakojakih. aj nemoj da me plasis, ne trosim cesto pusancice. a i to rknem u rernu kao pile i bude ok. nikad ga nisam drugacije pravio. ovaj stok ispao ok rekao bih. nisu bas pihtije al se fino lepi za prste, probao sam. moguce da je od rebaraca al eto. usolio sam gudu, sedi u frizideru, videcemo. suljpa ce da se mocha preko noci. sta bude - bice. s druge strane - pravdam, nije da ne pravdam, simpa mi klinac. Imas one listice zelatina tamo gdje su sastojci za kolace. Umjesto pusancica, dodas to i pa krilaca i ono povrce i vidjeces da nema razlike. Pork belly ce da da dovoljno i zelatina i ukusa, stvarno su pusani bezveze. I ja kupujem grah kod turaka ali nisam imao losa iskustva ni sa supermarketskim. Cesto ni ne pokiselim preko noci, nego imam jedan trik. Samo ga prokuhas par minuta i poklopljenog ostavis u toj vodi da se ohladi. Poslije bacis tu vodu, saperes i kuhas kao da se kiselio. Ma zezam se, simpa ne simpa, you do you. 1
adam Posted Saturday at 16:47 Posted Saturday at 16:47 3 minutes ago, Seabass said: Imas one listice zelatina tamo gdje su sastojci za kolace. Umjesto pusancica, dodas to i pa krilaca i ono povrce i vidjeces da nema razlike. Pork belly ce da da dovoljno i zelatina i ukusa, stvarno su pusani bezveze. I ja kupujem grah kod turaka ali nisam imao losa iskustva ni sa supermarketskim. Cesto ni ne pokiselim preko noci, nego imam jedan trik. Samo ga prokuhas par minuta i poklopljenog ostavis u toj vodi da se ohladi. Poslije bacis tu vodu, saperes i kuhas kao da se kiselio. Ma zezam se, simpa ne simpa, you do you. iskreno, ja vrlo retko kuvam pasulj od tog suvog. konzerve su keva. bude suljpa za pola sata. a ni to ne kuvam cesto. daleko cesce kuvam socivo. brze, laganije, moze se igrati sa zacinima.... milina.
Seabass Posted Saturday at 16:52 Posted Saturday at 16:52 1 minute ago, adam said: iskreno, ja vrlo retko kuvam pasulj od tog suvog. konzerve su keva. bude suljpa za pola sata. a ni to ne kuvam cesto. daleko cesce kuvam socivo. brze, laganije, moze se igrati sa zacinima.... milina. Isto. Imam kilo nekog crnog turtle beans kanim se vec godinu dana neku fajioadu ili cassulet. Cekam pravu priliku.
Boksi Posted Saturday at 16:53 Posted Saturday at 16:53 2 hours ago, igoraki said: Nikad nisam solio pasulj kad sam ga potapao u vodu, zanimljivo. Podseti me, u Dalmaciji i Hercegovini (mislim i sever Makedonije) od leblebije prave čorbu isto sve kao čorbast pasulj. Jedina razlika što se leblebija uvek potapa u slanu vodu. Slanutak ili slanić. 1
Lancia Posted Sunday at 17:37 Posted Sunday at 17:37 Nameracio sam se sad da spremim ovaj buckuris: 1
aram Posted Sunday at 22:35 Posted Sunday at 22:35 ko će sad ovo da gleda celo, na koju supu misliš? ajmokac ti je u osnovi drpana kuvana piletina u gustom belom sosu sa puno belog luka.
Seabass Posted Sunday at 23:00 Posted Sunday at 23:00 23 minutes ago, aram said: ko će sad ovo da gleda celo, na koju supu misliš? ajmokac ti je u osnovi drpana kuvana piletina u gustom belom sosu sa puno belog luka. Lik uradio 4 recepta iz 19. vijeka. Svaki ima upzeno brasno, pilecu supu i neko povrce, tipa luk celer. Rekoh, sve neki ajmokac verzije.
adam Posted Tuesday at 18:48 Posted Tuesday at 18:48 samo da kazem, nisam se javljao jer sam vario - onaj suljpa od simpa japanca je bio odlican. pravice se opet. a jedan pusan je stradao juce i bio sasvim ok. razbucao, przucnuo i jeo uz pecene cicoke i salaticu od raznih trava. nemam primedbe. drugi je u zamrzivacu. bice.... dobro, sumnjam da cu praviti skroz po receptu, hvatacu krivine - al sigurno cu praviti.
Svemir Zeka Posted Tuesday at 19:38 Posted Tuesday at 19:38 (edited) On 16. 1. 2025. at 17:18, Seabass said: Da probam ovo najjednostavnije moguce. "Shortcrust" tijesto. Vrlo jednostavno se pravi. Ojer brasna i masnoce je 2:1 + malo ledene vode. Neka normalna kolicina je 250g brasna, 125g putera i 50-100g vode. Izvagas brasno u neku zdjelu, dodas malo soli i isjeckaj hladan puter na kockice i onda sve to izgnjeci u brasnu dok ne dobijes 'mokri pijesak' efekt. Dolij u to vodu i sastavi sve u jednu homogenu masu. Zamotaj u plastiku i stavi u frizider na minimum pola sata. Evo Jamie isto objasnio ovde. Za fil ide otp. 500 - 750g malo masnijeg mljevenog mesa (10-12%), junetina ili svinjetina, whatever. U to meso umijesi nesto prezle da pokupi tu masnocu, so i biber. Ostale zacine i dodatke mozes kombinovati po zelji. Npr, mozes dodati dinstani luk, bijeli luk, nesto zalfije ako je svinjetina ili ruzmarina ako je junetina. Ovo moje iznad je neki mexikanski mix sa lukom i paprikama, dosta ljute papricice. Onda uzmes tijesto i podijelis na dvije polovine pa svaku polovinu razvaljas u cetverougao sirok 15ak cm i dug oko 35cm i na svaki uzduz stavis fil, kao da polazes kabl. Kao ovo. Prekrij tepsiju papirom za pecenje i poredaj ove rolls da nisu preblizu jedna drugoj, premazi zumancem od jajeta, pospi susamom i peci na 180C nekih 30-40 min ili dok ne budu kakve zelis da budu. Ako ima nesto nejasno, javi. Hvalaa 😍 S kašnjenjem. Praviće se! A oni burići s poklopcem (oni brutalni), to sam sanjala koliko dobro izgleda Edited Tuesday at 19:43 by Svemir Zeka 1
Seabass Posted Tuesday at 20:59 Posted Tuesday at 20:59 1 hour ago, adam said: samo da kazem, nisam se javljao jer sam vario - onaj suljpa od simpa japanca je bio odlican. pravice se opet. a jedan pusan je stradao juce i bio sasvim ok. razbucao, przucnuo i jeo uz pecene cicoke i salaticu od raznih trava. nemam primedbe. drugi je u zamrzivacu. bice.... dobro, sumnjam da cu praviti skroz po receptu, hvatacu krivine - al sigurno cu praviti. Nisu to krivine, to je adaptacija i nadgradnja. 1
Seabass Posted Tuesday at 21:03 Posted Tuesday at 21:03 1 hour ago, Svemir Zeka said: Hvalaa 😍 S kašnjenjem. Praviće se! A oni burići s poklopcem (oni brutalni), to sam sanjala koliko dobro izgleda Te burice je mozda i lakse. Nadji recept za hot water crust, ja nemam pojma po kojem sam radio, ima ih na stotine na YT, a u sustini sve je to isto; istopis mast u vodi i time prelijes brasno. Kad se ohladi izvaljas, oblikujes i punis cime hoces. Ako se upustis, javi kako ispadne. 1
Seabass Posted Wednesday at 11:15 Posted Wednesday at 11:15 Kako se kaze za ove pie moulds u prevodu? Modle? Taman za suzdrzane dane.
Eleniko Posted Wednesday at 11:35 Posted Wednesday at 11:35 14 hours ago, Seabass said: Te burice je mozda i lakse. Nadji recept za hot water crust, ja nemam pojma po kojem sam radio, ima ih na stotine na YT, a u sustini sve je to isto; istopis mast u vodi i time prelijes brasno. Kad se ohladi izvaljas, oblikujes i punis cime hoces. Ako se upustis, javi kako ispadne. Zar nije lakše sa zamrznutim lisnatim testom iz samiške?
Recommended Posts