Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

pa ovo izgleda brutal!

• Vojvodo,serdare 1
Posted
7 minutes ago, hoffnung said:

pa ovo izgleda brutal!

:)

Malo sam u zadnje vrijeme eksperimentiso sa tijestima. Ispadne dobro ali malo previse rustic za moj OCD.

Ove sausage rolls su npr malo bolje:

3S1JNaa.jpg

Ili ovaj apple pie:

05ujK6c.jpg

gRyRZbE.jpg

• +1 1
  • Wub 8
Posted (edited)
14 minutes ago, Seabass said:

3S1JNaa.jpg

Daj recept za ovo. Samo da nije nešto sa srnetinom....

I da, goveđa mast?

Edited by Svemir Zeka
  • +1 1
Posted
3 minutes ago, Svemir Zeka said:

Nema problema, sutra cu cim uhvatim vremena. :)

• Hvala 1
Posted
33 minutes ago, hoffnung said:

pa ovo izgleda brutal!

Sad sam ogladnela i jede mi se baš to!

Posted
15 hours ago, Svemir Zeka said:

I da, goveđa mast?

Da probam ovo najjednostavnije moguce. :)

"Shortcrust" tijesto. Vrlo jednostavno se pravi. Ojer brasna i masnoce je 2:1 + malo ledene vode. Neka normalna kolicina je 250g brasna, 125g putera i 50-100g vode. Izvagas brasno u neku zdjelu, dodas malo soli i isjeckaj hladan puter na kockice i onda sve to izgnjeci u brasnu dok ne dobijes 'mokri pijesak' efekt. Dolij u to vodu i sastavi sve u jednu homogenu masu. Zamotaj u plastiku i stavi u frizider na minimum pola sata. Evo Jamie isto objasnio ovde. 

Za fil ide otp. 500 - 750g malo masnijeg mljevenog mesa (10-12%), junetina ili svinjetina, whatever. U to meso umijesi nesto prezle da pokupi tu masnocu, so i biber. Ostale zacine i dodatke mozes kombinovati po zelji. Npr, mozes dodati dinstani luk, bijeli luk, nesto zalfije ako je svinjetina ili ruzmarina ako je junetina. Ovo moje iznad je neki mexikanski mix sa lukom i paprikama, dosta ljute papricice. 

Onda uzmes tijesto i podijelis na dvije polovine pa svaku polovinu razvaljas u cetverougao sirok 15ak cm i dug oko 35cm i na svaki uzduz stavis fil, kao da polazes kabl. Kao ovo

Prekrij tepsiju papirom za pecenje i poredaj ove rolls da nisu preblizu jedna drugoj, premazi zumancem od jajeta, pospi susamom i peci na 180C nekih 30-40 min ili dok ne budu kakve zelis da budu.

Ako ima nesto nejasno, javi. :)

• +1 2
  • Hvala 3
Posted
19 hours ago, Seabass said:

zaF2eaQ.jpg

Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nesto ovsa, bijeli biber u prahu, muskatni orascic i so. Tako sirovo meso ide u ove cinije od tijesta i tako pece. Jedu se tople ili hladne. Ovdje nisam bas 100% uspio, poklopac je trebao ici nize da ivice stvore obruc u koji se sipa sos (gravy). Ove sam prepunio i izgubile su formu, tako da ovaj vikend ide popravni ali sa srnetinom u vinu.

briutalno izgleda. ja obicno pravim vel'ke pite, ove male nisam nikad probao, ne usudjujem se, nisam od testa. 

srnetina - kako god pravio obavezno ubaci nekoliko zrna kleke. oplemene pitu. a i inace divljac i kleka su uh!

Posted (edited)
47 minutes ago, adam said:

briutalno izgleda. ja obicno pravim vel'ke pite, ove male nisam nikad probao, ne usudjujem se, nisam od testa. 

srnetina - kako god pravio obavezno ubaci nekoliko zrna kleke. oplemene pitu. a i inace divljac i kleka su uh!

Jeste malo fiddly kad sam bio pie-crust virgin, iduci puta cu bolje. Ovo tijesto je kljucala mast i voda, kao za klasicni pork pie. Pravio sam ih preko teglice, pa ih je bilo tesko skidati, a ne izguzvati. Pa sam ih drzao u zamrzivacu po 5 minuta da se stvrdnu i tako se mucio. Iduci put cu na teglicu prvo da navucem neku kesicu pa ce biti lakse.

Osim toga, naravno. 

CXGXAEG.jpg

Edited by Seabass
  • +1 2
Posted

jutros uz kafu smisljam sta cu jesti i babram po youtube-u izadje mi ovo dole. i sta cu, odem do radnje, kupim sve sto treba i shvatim da nema sanse da to danas zgotovim. pa nista.... eno krckam taj bujon bas kako je mali rekao pa ce u frizider preko noci. a suljpa ce da se potopi. pa cu krchkati sutra. ocekujem ozbiljan spektakl. vec sam zvao par ljudi na kasni rucak, nadam se da se necu obrukati.

inace, mnogo mi se dopada ovaj deckic i ti njegovi recepti. ako bude valjalo ovo sutra (a realno nema razloga da ne valja) moracu da probam jos kojesta. al sam se slatko nasmejao kad je skidao meso s rebara, kaze nema potrebe da se baca, moze se to fino iskoristiti. sto ti je burzuj... :lol:

• +1 3
Posted

Nikad nisam solio pasulj kad sam ga potapao u vodu, zanimljivo.

Posted
7 minutes ago, igoraki said:

Nikad nisam solio pasulj kad sam ga potapao u vodu, zanimljivo.

nisam ni ja. al sam sad odlucio da cu uraditi sve bas kao on pa sta bude.

• +1 1
Posted

Odgledah video do pola i ne mogu dalje, obuzima me bijes. :D

Ide poluozbiljni rant:

Lik kuha dva pileta radi zelatina, wtf? Slucaj kad cigo ima masla i dupe si maze. Isti ili bolji efekt bi dobio sa 10ak krilaca ili samo pilecih kostiju ali i to je nepotrebno pored onih rebaraca za onoliko graha. Pa pobogu, ne treba aspic. Ono malo soli sto je stavio u vodu da pokiseli preko noci nema apsolutno nikakav efekt. Prstohvat sode bikarbone je daleko ucinkovitije ali i to je prilicno nepotrebno, ko to ima problem pregristi kuhanu ljuspicu graha? Pa rece kako je tesko nasi dry beans u Londonu!!! Pa je li gledao po supermarketima, lokalnim prodavnicama, ethnic shops? Ima svuda i to kakvog hoces; turtle beans, borlotti, pinto, red kidney, black eye, cannellini, butter. Jesus fucking Christ alive, ovo je zaklati vola za kilo mesa. Jebeni hipster, nemac pojma ali ima Le Creuset sudje i noz, koji kostaju par hiljada funti. 

Rant off. :D

• Wub 1
  • Haha 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
9 minutes ago, Seabass said:

Odgledah video do pola i ne mogu dalje, obuzima me bijes. :D

Ide poluozbiljni rant:

Lik kuha dva pileta radi zelatina, wtf? Slucaj kad cigo ima masla i dupe si maze. Isti ili bolji efekt bi dobio sa 10ak krilaca ili samo pilecih kostiju ali i to je nepotrebno pored onih rebaraca za onoliko graha. Pa pobogu, ne treba aspic. Ono malo soli sto je stavio u vodu da pokiseli preko noci nema apsolutno nikakav efekt. Prstohvat sode bikarbone je daleko ucinkovitije ali i to je prilicno nepotrebno, ko to ima problem pregristi kuhanu ljuspicu graha? Pa rece kako je tesko nasi dry beans u Londonu!!! Pa je li gledao po supermarketima, lokalnim prodavnicama, ethnic shops? Ima svuda i to kakvog hoces; turtle beans, borlotti, pinto, red kidney, black eye, cannellini, butter. Jesus fucking Christ alive, ovo je zaklati vola za kilo mesa. Jebeni hipster, nemac pojma ali ima Le Creuset sudje i noz, koji kostaju par hiljada funti. 

Rant off. :D

ma to su pusancici, nisu kokoske. a moze lepo da se iskoristi kasnije. malo pod gril, uz to salata i krompir/pirinac i eto brze vecere posle posla. tako ja nekako planiram.

a sto se tice suvog pasulja, pitanje kolko mali tu zivi i gde ide u kupovinu. ako ide u svoje japanske radnje i ponekad u lokalni supermarket, nije mu bas najbolja ponuda. znam ljude koji u zivotu nisu usli kod turcina il arapina pa misle da svasta nema. kad im kazem gde kupujem neke stvari, iznenade se onoliko. pa valjda tako i on. recimo, nije mu palo na pamet da kaze da junece obraze nije bas tako lako naci (u nekom drugom receptu) jer verovatno ide u neki od tih orijentalnih supermarketa s mesarom i ribarnicom gde nema sta nema. imas pacje jezike. pilece nogice sa sve kanzdama i glave s krestama. crevca, bele dzige i ostale unutrasnjosti da ne pominjem. a da pitas prosecnog engleza rekao bi ti da to u londonu nema. sve je relativno.

sto se tice soli, nikad stavljao al probacu, sto mi tesko.

a rekoh i ja da je burzuj al mi je simpa. a sto se recepta tice, videcemo sutra. :D

Posted
4 minutes ago, adam said:

ma to su pusancici, nisu kokoske. a moze lepo da se iskoristi kasnije. malo pod gril, uz to salata i krompir/pirinac i eto brze vecere posle posla. tako ja nekako planiram.

a sto se tice suvog pasulja, pitanje kolko mali tu zivi i gde ide u kupovinu. ako ide u svoje japanske radnje i ponekad u lokalni supermarket, nije mu bas najbolja ponuda. znam ljude koji u zivotu nisu usli kod turcina il arapina pa misle da svasta nema. kad im kazem gde kupujem neke stvari, iznenade se onoliko. pa valjda tako i on. recimo, nije mu palo na pamet da kaze da junece obraze nije bas tako lako naci (u nekom drugom receptu) jer verovatno ide u neki od tih orijentalnih supermarketa s mesarom i ribarnicom gde nema sta nema. imas pacje jezike. pilece nogice sa sve kanzdama i glave s krestama. crevca, bele dzige i ostale unutrasnjosti da ne pominjem. a da pitas prosecnog engleza rekao bi ti da to u londonu nema. sve je relativno.

sto se tice soli, nikad stavljao al probacu, sto mi tesko.

a rekoh i ja da je burzuj al mi je simpa. a sto se recepta tice, videcemo sutra. :D

Pusancici su delikatni, nema u njima materijala za dobar stock, a to da ces ih iskoristiti kasnije, pa mozes ali su isprani i od to malo ukusa sto u njima ima. Sto se ostalog tice, svako makar nekad mora otici u normalni supermarket, makar po sapun, toalet papir ili krompir, pa ce proci pored rafe sa grahom. Ima ga u konzervama i suhi. Tu su i sociva, leblebije i slicne stvari. Na kraju krajeva, moze se naruciti preko amazona. Ma dzabe ga pravdas, ne radi. :D