Seabass Posted January 11 Posted January 11 Peceni luk nije fotogenican nakon pecenja ali je dobar uz piletinu i krompirice. Pomalo sladunjav, blag. Nisam imao thyme pa sam stavio malo ruzmarina. Dobra stvar. 3
Ras Posted January 12 Posted January 12 (edited) @Nikodije Da ne nastavljamo razgovor tamo, ovo je verovatno primerenija tema. Sočivo je vrlo zahvalna namirnica, jer je dostupna, jeftina, brzo se priprema, a jelo se može podgrevati i koristiti i naredni dan. Evo dva laka načina da se pripremi vrlo ukusan obrok. Prvi je za sočivo sa dimljenom svinjskom slaninom i senfom. Video je vrlo detaljan: Edited January 12 by Ras 1 1
Ras Posted January 12 Posted January 12 (edited) U drugom videu Antonio Karlučo ne daje detaljna objašnjenja, ali se ideja može razumeti. On kuva sočivo sa svim onim povrćem i služi sa masnim delovima svinjetine (voda mi ide na usta dok gledam kako se cedi ona masnoća). Taj me video inspirisao da napravim sledeće. Uzmem mesnate kobasice (kad sam u prilici kupim one ljute sa halapenjom u Moravi). Kobasice izdelim na "mesne kuglice" Na m ulju najpre zarumenim te kobasice, pa dodam sočivo, povrće i začine, poput ovih u videu, nalijem vodom i skuvam. Kuvam sa glavicom crnog luka, par štapića celera, par čenova belog luka koje samo zgnječim nožem pre dodavanja, jednim svežim paradajzom, dodam grančicu ruzmarina, list dva lovora, pobiberim, možda i kašiku paste od paradjza ukoliko želim više tog ukusa, može i čili paprika, pobiberim, a dosolim na kraju i ukrasim peršunom. Povrće i začini mogu se varirati već po ličnim preferencama. Za lenje, povrće nakon kuvanja može da ostane u komadu. Za finiji izgled, skuvano povrće se izblendira sa malo čorbe, ili ispasira viljuškom/gnječilicom za krompir i vrati nazad. Ovo je toliko ukusno i pikantno da se ne bih postideo da serviram bilo kom gostu i u bilo kojoj prilici. Edited January 12 by Ras 1 1
aram Posted January 12 Posted January 12 Uh, uh, ne odgledah, ali Cotechino i Zampone su kobasice od svinjskih papaka i tradicionalno se jedu za novu godinu uz sočivo i eventualno pire od krompira. Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. Naravno, jedu se i u mojoj kući 1 1
Svemir Zeka Posted January 12 Posted January 12 22 minutes ago, aram said: što više pojedeš sočiva imaćeš više para Zato ja nemam para
Sandradjer Posted January 12 Posted January 12 8 minutes ago, Svemir Zeka said: Zato ja nemam para Mozes da spremis socivo i doneses ga na posao
Svemir Zeka Posted January 12 Posted January 12 1 minute ago, Sandradjer said: Mozes da spremis socivo i doneses ga na posao Bolje pasulj da donesem. On mi je delikates 1
Svemir Zeka Posted January 12 Posted January 12 Sočivo kapiram kao jelo koje ko jede, sve može da pojede. Ne zbog ukusa, lepo je ono, nego zbog posledica.
dunja Posted January 12 Posted January 12 2 hours ago, aram said: Uh, uh, ne odgledah, ali Cotechino i Zampone su kobasice od svinjskih papaka i tradicionalno se jedu za novu godinu uz sočivo i eventualno pire od krompira. Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. Naravno, jedu se i u mojoj kući Cotechino (con lenticchie) jedu moji Italijani u danima posle Božica, obožavam. Meni to dođe nešto ko naš mesni narezak
JozoMujica Posted January 13 Posted January 13 13 hours ago, aram said: Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. Normalno, manje ćeš potrošiti na meso i ostalu skupu hranu. 3
Svemir Zeka Posted January 13 Posted January 13 14 hours ago, JozoMujica said: Normalno, manje ćeš potrošiti na meso i ostalu skupu hranu. Kupovala sam nekad neko sočivo koje je tada bilo tipa 300 grama - 350 dinara (pre jedno deset godina) To je i za sadašnje cene skuplje od nekog mesa
Eleniko Posted January 14 Posted January 14 1 hour ago, Svemir Zeka said: Kupovala sam nekad neko sočivo koje je tada bilo tipa 300 grama - 350 dinara (pre jedno deset godina) To je i za sadašnje cene skuplje od nekog mesa Zeko ti si pijana 8 1
Svemir Zeka Posted January 14 Posted January 14 5 minutes ago, Eleniko said: Zeko ti si pijana 8 Ozbiljno ti kažem. Zvalo se fantazija mix
Venom Posted January 14 Posted January 14 Naziv je smislio proizvođač nakon što je pogledao stanje na računu 2
Popular Post Seabass Posted January 15 Popular Post Posted January 15 (edited) Ovo su Scotch pies koje sam pravio prije jedno mjesec dana. Prvi put sam pravio ovo tijesto od brasna i masti (svinjska i govedja 50/50). Tradicionalno punjenje je mljevena junetina ili ovcetina, nesto ovsa, bijeli biber u prahu, muskatni orascic i so. Tako sirovo meso ide u ove cinije od tijesta i tako pece. Jedu se tople ili hladne. Ovdje nisam bas 100% uspio, poklopac je trebao ici nize da ivice stvore obruc u koji se sipa sos (gravy). Ove sam prepunio i izgubile su formu, tako da ovaj vikend ide popravni ali sa srnetinom u vinu. Edited January 15 by Seabass Nepismen dibidus 1 9
Recommended Posts