Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

Peceni luk nije fotogenican nakon pecenja ali je dobar uz piletinu i krompirice. Pomalo sladunjav, blag. Nisam imao thyme pa sam stavio malo ruzmarina. Dobra stvar.

• +1 3
Posted (edited)

@Nikodije

Da ne nastavljamo razgovor tamo, ovo je verovatno primerenija tema.

Sočivo je vrlo zahvalna namirnica, jer je dostupna, jeftina, brzo se priprema, a jelo se može podgrevati i koristiti i naredni dan.

Evo dva laka načina da se pripremi vrlo ukusan obrok.

Prvi je za sočivo sa dimljenom svinjskom slaninom i senfom. Video je vrlo detaljan:

Edited by Ras
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted (edited)

U drugom videu Antonio Karlučo ne daje detaljna objašnjenja, ali se ideja može razumeti. On kuva sočivo sa svim onim povrćem i služi sa masnim delovima svinjetine (voda mi ide na usta dok gledam kako se cedi ona masnoća).

Taj me video inspirisao da napravim sledeće.

Uzmem mesnate kobasice (kad sam u prilici kupim one ljute sa halapenjom u Moravi). Kobasice izdelim na "mesne  kuglice" Na m ulju najpre zarumenim te kobasice, pa dodam sočivo, povrće i začine, poput ovih u videu, nalijem vodom i skuvam.

Kuvam sa glavicom crnog luka, par štapića celera, par čenova belog luka koje samo zgnječim nožem pre dodavanja, jednim svežim paradajzom, dodam grančicu ruzmarina, list dva lovora, pobiberim, možda i kašiku paste od paradjza ukoliko želim više tog ukusa, može i čili paprika, pobiberim, a dosolim na kraju i ukrasim peršunom. Povrće i začini mogu se varirati već po ličnim preferencama.

Za lenje, povrće nakon kuvanja može da ostane u komadu.

Za finiji izgled, skuvano povrće se izblendira sa malo čorbe, ili ispasira viljuškom/gnječilicom za krompir i vrati nazad.

Ovo je toliko ukusno i pikantno da se ne bih postideo da serviram bilo kom gostu i u bilo kojoj prilici.

Edited by Ras
  • Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Uh, uh, ne odgledah, ali Cotechino i Zampone su kobasice od svinjskih papaka i tradicionalno se jedu za novu godinu uz sočivo i eventualno pire od krompira. Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. Naravno, jedu se i u mojoj kući :)

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
22 minutes ago, aram said:

što više pojedeš sočiva imaćeš više para

Zato ja nemam para :unsure:

Posted
8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Zato ja nemam para :unsure:

Mozes da spremis socivo i doneses ga na posao :fantom:

Posted
1 minute ago, Sandradjer said:

Mozes da spremis socivo i doneses ga na posao :fantom:

Bolje pasulj da donesem. On mi je delikates :rolleyes:

• Wub 1
Posted

Sočivo kapiram kao jelo koje ko jede, sve može da pojede. Ne zbog ukusa, lepo je ono, nego zbog posledica. 

Posted
2 hours ago, aram said:

Uh, uh, ne odgledah, ali Cotechino i Zampone su kobasice od svinjskih papaka i tradicionalno se jedu za novu godinu uz sočivo i eventualno pire od krompira. Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. Naravno, jedu se i u mojoj kući :)

Cotechino (con lenticchie) jedu moji Italijani u danima posle Božica, obožavam. Meni to dođe nešto ko naš mesni narezak :ph34r:

Posted
13 hours ago, aram said:

Fazon je kao što više pojedeš sočiva imaćeš više para te godine. 

Normalno, manje ćeš potrošiti na meso i ostalu skupu hranu. :fantom:

• Haha 3
Posted
14 hours ago, JozoMujica said:

Normalno, manje ćeš potrošiti na meso i ostalu skupu hranu. :fantom:

Kupovala sam nekad neko sočivo koje je tada bilo tipa 300 grama - 350 dinara (pre jedno deset godina)

To je i za sadašnje cene skuplje od nekog mesa

Posted
1 hour ago, Svemir Zeka said:

Kupovala sam nekad neko sočivo koje je tada bilo tipa 300 grama - 350 dinara (pre jedno deset godina)

To je i za sadašnje cene skuplje od nekog mesa

Zeko ti si pijana :wub:8

• Haha 1
Posted
5 minutes ago, Eleniko said:

Zeko ti si pijana :wub:8

Ozbiljno ti kažem. Zvalo se fantazija mix

Posted

Naziv je smislio proizvođač nakon što je pogledao stanje na računu

• Haha 2