MaryPoppins Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) Naleteo na fine sveže feferone na improvizovanoj pijaci u kraju, pa sam istripovao malo da ih zatopim. E sad, voleo bih da čujem i poneki hint od iskusnih feferondžija, kako ih tretirate, i ako ima neki zajebaniji i neobičniji recept.došla da vidim šta ti treba. ja tebe niš ne razumem. :D oćeš da ih uturšijiš? ako je to, ja znam onaj obični seljački recept, foolproof: ista mera vode, soli i sirćeta. i voila. a možeš da im metneš malko šećera, seme korijandera i list lovora. (ovo po džejmiju :D). od mene dosta. Edited October 2, 2009 by MaryPoppins
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Okej, a je l zalivaš ovako ili se to lepo prokuva po propisu? Mislim, presolac.
MaryPoppins Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) da, da - ppp: prokuvaš, prohladiš, preliješ. za ovaj malo fensiji, nisam sigurna. vidim, javim. ima u nejkid šefu. Edited October 2, 2009 by MaryPoppins
renne Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Ja bih to prepekao, pa uBlučio, pa zalio solju, sićetom i vodom. Ništa lepše u hladnim zimskim danima
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) Već sam se nameračio da ih ublučim™ (ofkors :) ) ali me mrzi da pečem. Možda mu grunem još neku travkicu, idem po osjećaju, ne može da škodi.Ok, to je to, odo da pustim Motorhead i da papričim :) Edited October 2, 2009 by henrik larsson
MayDay Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 samo da primetim da su medju svim izrazima koje je ppp iznjedrio blukac i blucenje nenadjebivi.
adam Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Već sam se nameračio da ih ublučim™ (ofkors :) ) ali me mrzi da pečem. Možda mu grunem još neku travkicu, idem po osjećaju, ne može da škodi.Ok, to je to, odo da pustim Motorhead i da papričim :)ako imas dosta mozes da napravis strava sos. koliko papricica, toliko i cenjeva (cenova? neam pojma sta je pravilno... ) bluka, sve u mikser ili sitno naseckas (samo pazi da dobro operes ruke ako ti se pripisa) pa tu smesu u serpu, dodas ulje onako izdasno, zatim malo sirceta, koju travku, so i kuvas k'o ajvar, dok se sve fino ne zgusne da bude kremasto i fino skuvano. mene to naucili meksikanci. opasno dobro... stavis u teglu pa u frizider pa sa svacim. mozes i da ga podelis i bacis u zamrzivac...
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) Obavljeno. Na žalost, nisam imao previše prilike da odstupam od okvira. Dakle - korijander u zrnu, lovor, bluk (Meri, švarglom ćeš mi platiti ako te je pijani i drogirani Džejmi zajebavao u 5 ujutru). Određeni omjer sirćea™, vode, soli und šećera, nisam se vodio odnosima nego probanjem smeše. Skrčkano, čekam da se ohladi pa da zaljevam.edit: e jbg, Adame, već potrošio skoro sve :( Al baja je tu non stop, odo sutra da izaberem malo veće, svidža mi se ovo što si napisao :). Edited October 2, 2009 by henrik larsson
adam Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Obavljeno. Na žalost, nisam imao previše prilike da odstupam od okvira. Dakle - korijander u zrnu, lovor, bluk (Meri, švarglom ćeš mi platiti ako te je pijani i drogirani Džejmi zajebavao u 5 ujutru). Određeni omjer sirćea™, vode, soli und šećera, nisam se vodio odnosima nego probanjem smeše. Skrčkano, čekam da se ohladi pa da zaljevam.edit: e jbg, Adame, već potrošio skoro sve :( Al baja je tu non stop, odo sutra da izaberem malo veće, svidža mi se ovo što si napisao :).e, da... nisam rekao, mora da se mesa kao ajvar, nema zabusavanja, al' vredi!javi kakve su ove sto si napravio, da se i mi igramo... a sad sam bas inspirisan, odo' da trazim kako portugalci prave beli luk u tursiji. dugo nisam nesto tako dobro probao. trdo, hrskavo, kao bademi. i obicno ih mesaju s maslinama. sjajna stvar. kad / ako nadjem, mecem ovde...
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) Nađi nađi meći meći.Mada, već mi se razvija nezavisna ideja u glavi oko tog fazona, hm :) Edited October 2, 2009 by henrik larsson
adam Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) trazio, gledao, ima milion recepata, i na kraju ispade da je isto kao i sve drugo. baza - sirce, voda, so, secer. to se skuva, ohladi, preliju ocisceni cenjevi bluka i ceka se do mesec dana da se sve to sjedini. sto se zacina tice, moze svasta - semenke korijandera, senfa, raznih bibera, biljke (mirodjija, celer, ruzmarin, origano, timijan), mogu se dodati ljute papricice i tako. sa maslinama se servira, u ciniju se stave masline i bluk i to je to. probacu pa cu podeliti iskustvo. mislim da cu odraditi tradicionalnu verziju sto se tice zacina - semenke korijandera, bibera, senfa, od travki mirodjiju i celer a ubacio bih i djumbira (svezeg, oljustim pa na listice) ide s blukom, pa cemo videti...edit - nepismen... Edited October 2, 2009 by adam
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Ma da, to je zicer, manje više. Pada mi na pamet da odradim 3 tegle sa različitim dodacima, to ne bi bilo loše, eksperiment. Pa šta najbolje ispadne.
adam Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Ma da, to je zicer, manje više. Pada mi na pamet da odradim 3 tegle sa različitim dodacima, to ne bi bilo loše, eksperiment. Pa šta najbolje ispadne.i meni je to palo na pamet samo treba oljustiti tri tegle bluka... mozda uz tv...
henrik larsson Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Za to može da se koristi onaj kineski, koji se lakše ljušti. Mislim da bih odlepio sa domaćim i pipavim skidanjem one pokorice.
MaryPoppins Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 (edited) e, ja taj kineski uspela samo jednom da pazarim u merkatoru i nikad ga više nisam videla. de ga ima? mož biti da sam pitala već, pa zaboravila.kad smo kod luka, ja obožavam crni kiseli luk. classic pickling varijanta. so, sirće, šećer. Edited October 2, 2009 by MaryPoppins
Recommended Posts