maheem Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 (edited) samo za Tonija Adamsa:odvojeno spremaj bujon a odvojeno povrće.- bujon: u hladnu vodu (4-5 l šerpa) ubaci junetinu/govedinu (1kg) ili piletinu, na pola kuvanja ubaci krompira (5 kom), luk, šargarepu, peršun, malo kupusa kiselog, malo cvekle, so, biber, vegeta. jbga kako spremaš supu tako spremaj i ovo samo ubaci malo kiselog kupusa i malo cvekle (šaku mušku).- u tiganju prodinstaj veeeliku (ili dve manje) glavicu luka (kockice). kad završiš ubačiš u novu šerpu gde ćeš do kraja sve izmešati.- narendaj dve šargarepe u tiganj, dodaj dve-tri supene kašike ajvara i jedan paradajz, može pelat, može svjež. prodinstaj pa ubači u šerpu u koju si ubačio dinstani luk.- iseckaj sitno kiseli/sveži kupus (količina: dve šake muške/mali tiganj/2/3 velikog tiganja) i dinstaj. na kraju ubačiš u šerpu.- narendaj tri sveže cvekle (ili u zavisnosti od veličine cvekle onoliko koliko je potrebno da bi dobio dve šake tj. isto koliko i kupusa), malo dodaš bujona u tiganj i dinstaj poklopljeno. možeš dodati paradajz pirea ili pelata. uglavnom, sveklin sok da ne isparava nego tako, nek se dinsta u tečnosti poklopljena...- procedi bujon u šerpu sa povrćem, izgnječi krompir pa i njega ubaci u šerpu, dodaj tri češnja sitno seckanog belog luka, ubačiš peršun, mirođiju i zaljuti kolko voliš. pustiš da se борщ kuha na laganoj vatri još neko vreme, bar pola sata a ako si strpljiv pusti ga nekoliko sati da meša ukuse.ako bude previše povrća izbaci ga. procedi deo i izbaci povrća ako misliš da je pregusto.ja ga jedem sa kiselom pavlakom, 3/4 supene kašike metneš u tanjir i lagano izmutiš.eo ti sličan recept da imaš slike u glavi:http://www.say7.info...<br /><br /> edit: e da! često ne ispadne tamno crven koliko bi želeo. boja zavisi od cvekle pa ponekad zna da ispadne bledunjavo crven ali svejedno ukus je mama :) Edited December 30, 2012 by maheem
Frank Pembleton Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 ^Svaka čast!Bilo bi dobro da se pinuje neka tema gde bi se copy/paste svi recepti odavde i sa drugih topića...
gospa buba Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 najbolje da napravimo josh 5 tema o kuvanju, nau kuking, nau luking...i ovako jedva plivam, 5x merim, jedared sechem di cu sta ta pishem <_<
Frank Pembleton Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Ma jedna pinovana sa svim receptima ionda lepo češljaš kroz topic.....
Lancia Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 jel ima neko dobar oproban recept za jastoge a da nije buzar?
aram Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 oproban je utoliko sto sam ga jeo, spremao nisam, ali ne zvuci kao da se mozes negde zajebati:Jastog na pastu Vrhunski gurmanski užitak Jastog na pastu je jedna od najpoznatijih izvornih jestvina koja se od davnina spravlja na Lastovu. Evo kako se priprema: SASTOJCI 1kg jastoga ½ kg kozica 1/2 kg paste taqlitella veća glavica crvenog luka ½ dcl maslinovog ulja pire od rajčica ili konzerva pelata ili ½ kg svježe rajčice 2 dlc suhog bijelog vina žlica krušnih mrvica, sol, papar, svježi bosiljak PRIPREMA Prokuhati jastoga 3-4 minuta u vreloj vodi. Najbolje je da ga živog pažljivo i brzo uronite u vrelu vodu i poklopite. Izvadite pa narežite jastoga na veće komade. U dubokoj tavi ili plićem loncu zazlatite sitno narezani luk na malo maslinova ulja, uz dodatak soli i papra. Dodajte pire od rajčice ili konzervu sitno narezanih pelata, sitno narezani bosiljak i pomalo polijevajte ribljim temeljcem po potrebi. To neće biti potrebno koristite li pelate ili svježe oguljene i sitno narezene rajčice koje će se sjediniti u aromatični "šugo", pa u to pridodajte komade jastoga, kozice i vino. Po potrebi i dalje polijevati ribljim temeljcem, odnosno vodom u kojoj je kuhan jastog. Sve zajedno na laganoj vatri kuhati još desetak minuta. Želite li gušći umak dodajte malo krušnih mrvica. Posebno, u puno vrele posoljene vode prokuhajte ali samo nekoliko minuta tjesteninu i potom je ocijedite i dometnite u već pripremljeni šugo s jastogom i kozicama. Lagano još jednom sve zajedno prokuhajte pazeći da pasta ostane "al dente". Uklonite s vatre i pustite koju minutu da jelo „odmori“ i da se okusi „preuzmu“. Servirati pastu s kozicama na oval, a na nju položiti komade jastoga.
Lancia Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 pa Arame, to je ko buzar + pasta + kozice. ustvari to je moj recept :D
aram Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 :Dpa sta mu fali?dobro, ja bas ne jedem cesto jastoga, tebi je mozda i dosadio tako...
kud u maglu Simoviću Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 pitanje za prečane, banatjanin?dolaze mi neka deca s one strane reke, i od slatkiša odlepljuju za nečim što zovu "na suvo", kapiram da je to neko testo sa kristal šećerommolio bih ako iko zna postupak da ga prosledi, neka ultra jednostavnost je u pitanju
maheem Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 pitanje za prečane, banatjanin?dolaze mi neka deca s one strane reke, i od slatkiša odlepljuju za nečim što zovu "na suvo", kapiram da je to neko testo sa kristal šećerommolio bih ako iko zna postupak da ga prosledi, neka ultra jednostavnost je u pitanjuguglaj nasuvo (spojeno) :lolol:nikad jeo al sam siguran da se radi o testu sa krompirom
gospa buba Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 nasuvo se to zove brate, ali ja ne znam slatku varijatnu, neg nasuvo sa krompirom.mislim, 1 je nasuvo ^_^ajde prechani, i ja se sad interesujem
Skyhighatrist Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 Ja znam nasuvo s makom, nikad nisam jeo drugačije, mada sam čuo za ovu krompir varijantu :)
Recommended Posts