aram Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 fajt! :Dnije bre, moji iz krajine (dubica, novi, kostajnica) za proje i slicno iskljucivo belo koristili, zuto za cicvare, kolace i sl.
mammy two shoes Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 moja baba-tetka iz. bos.krajine je pravila od žutog brašna, od kukuruza zvanog bosančić (ima jedan red zrna manje nego sremski), samo sa vodom, bez soli, u tepsiji podmazanoj puterom. vruću kukuruzu teta umije vodom i uvije u krpu. najviše sam volela kad mi je udrobi u mleko.
fikret selimbašić Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 Bosanska Posavina, Brčko i Gradačac, koristi se i žuto i bijelo brašno ovako kao što Aram kaže. Bijelog je uvijek dosta manje a kad kupuješ žuto rizikuješ da ti i bezukusni hibrid podvale pa ga zbog toga sve rjeđe koristim.Ja sam spomeno posebnu vrstu brašna koja je najrjeđa i sve ja manje dostupna, suša je glavni razlog. moja baba-tetka iz. bos.krajine je pravila od žutog brašna, od kukuruza zvanog bosančić (ima jedan red zrna manje nego sremski), samo sa vodom, bez soli, u tepsiji podmazanoj puterom. vruću kukuruzu teta umije vodom i uvije u krpu. najviše sam volela kad mi je udrobi u mleko.To, bosančić od devet redi ga zovu. Ovo što je tvoja tetka pravila ide odlično i sa kiselim mlijekom.
renne Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 samo belo brašno za proju priznajem!!!!pogranični, jesmo li ti i ja iz istog kraja ako nije tajna?
fikret selimbašić Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 Ista smo opština, to jest district.
renne Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 zahvaljujem, tako mi se i učinilo, a ta jela stara pravio skoro isto :)
fikret selimbašić Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 Ja sam savakakve eksperimente sa tim radio pa se opet vratio na izvorne recepte, nakako mi najukusnije bude kad tako uprošteno spremam. A otkad nisam :(
renne Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 ja spremao prošlu sredu, ali nemam više brašna :(
aram Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 kolači od kukuruznog brašna??da, sta je tu cudno?ja doduse ne jedem kolace, te se nisam ni trudio da ista zapamtim, ali se secam jednog koji je sa mlekom i limunovom korom, i drugog koji je sa sljivama belicama. i palacinke je moja tetka cesto pravila od mesavine psenicnog i kukuruznog.
yolo Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 ne preterujte nadje se dobro projino brasno sa potocare i po bg pijacama, dobro mozda nema bas to o kome pisete ali dobrog brasna iz srbije ima
nisam ja Posted December 12, 2012 Posted December 12, 2012 imam kesu jeftinihj njoka, so čim da je spremim?
aram Posted December 12, 2012 Posted December 12, 2012 ako su dobri, najbolje samo paradajz sos sa svezim bosiljkom i parmezan. ako nisu, onda pravi ragu.ili, ako si raspolozen za experimente, gnocchi with artichokes and walnuts
Čutura Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 resio da danas pravim ovo http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3228/chilli-con-carne ako imate neki predlog, sugestiju kako da bude jos bolje pucajte..
renne Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 a posle ja blesav kad kažem da mi je gulaš prilog uz pasulj :)
Recommended Posts