Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted
moja mama odbija da jede sarmu i kiseo kupus bez baš te takve tvrde proje.u tu proju (dalmatinski recept) ne ide ni so ni mast, samo voda.
to je ratni recept iz dalmacije, od popa djujicaovi moji sumadinci su se iskvarili posle rata kad su dosli partizani pa sad trpaju mast ili zejtin, kurce sea ni moji ne stavljaju so, to me je dok sam mrzeo tu proju iritiralo do jaja, a danas mi se to posebno svidja. osecas samo ukus zgnjecenog zrna kukuruza, nema nista izmedju tebe i komadica istog, direktan kosmicki spoj
Posted
to ko kad onaj rudolf na 24kitchen kaze uzmite listove kambodzanske bokvice i prelijte ih uljem od levog testisa tibetanskog jaka. i naglasi da to ima kod njegovog komsije bakalina iz laosa. lakokurac moze svako. kuvarski hipsteraj.
ako bas nemas ulje tibetanskog, moze i kasmirski jak da prodje, ali jbg realno nije to to
Posted

ako cemo posteno, onda nepalski jak ali samo ako je od tibetanskih izbeglica. oni meditiiraju sa zivotinjama i sviraju im uspavanke na molitvenim zvonima. jedan lama se bio rodio kao nepalski jak ali je zbog opasnosti da zavrsi kao testisovo ulje ova inkarnacija brze bolje skrajnuta i zaboravljena.

Posted

Omašili ste, Rudolf pravi has od ultra bazičnih namirnica. Te perverzije pravi ona tetka što pipka hranu.Što se tiče ljakse proje: brašno, ulje i voda, ne ide so. I nije za samo uz kupuse i to, mamojebna je da se cepa i lomi preko kolena uz neke domaće ajvare, sireve, ljuto i još štošta. Tj rakiju.

Posted

ma ne treba ulje, samo brašno i topla voda, ništa više

Posted
to
Posted
Omašili ste, Rudolf pravi has od ultra bazičnih namirnica. Te perverzije pravi ona tetka što pipka hranu.
tako je, rudolf je kralj klasichnosti, i rado objasni zashto se neshto pravi nekako. a ne ustruchava se ni da skuva masno :Dne da se grdi chika rudolf! <_<
Posted
tako je, rudolf je kralj klasichnosti, i rado objasni zashto se neshto pravi nekako. a ne ustruchava se ni da skuva masno :Dne da se grdi chika rudolf! <_<
rudolf je car
Posted
ako cemo posteno, onda nepalski jak ali samo ako je od tibetanskih izbeglica. oni meditiiraju sa zivotinjama i sviraju im uspavanke na molitvenim zvonima. jedan lama se bio rodio kao nepalski jak ali je zbog opasnosti da zavrsi kao testisovo ulje ova inkarnacija brze bolje skrajnuta i zaboravljena.
:lolol:
Posted (edited)
To je to! Još ako se od purevine* radi onda je remek djelo.*Purevina je u mom kraju naziv za bijelo kukuruzno brašno od sorte koju ovde zovu Bijeli Bosanac.Friško obran i okrunjen (2-3 kg) kukuruz se stavi u tepsiju i uz povremeno miješanje "puri" u rerni. Prilikom purenja se razvije najbolji miris koji neka namirnica može imati, ohladi se i tek onda melje, po mogućnosti u vodenici. Proja ili proha se od takvog brašna obavezno peče "na tvrdo" i jedino što od Renne-ovog recepta odstupa je to da se tepsija podmaže sa vrlo malo putera ili masla da se izbjegne lijepljenje. Tako pečena ide sa svim i svačim, od sira i kajmaka sa goveđim pršutom preko raznih variva do pekmeza (čak je i sa nutelom pravo lijegala) a zbog onog mirisa je i solo odlična. Tvrda, ukusna i mirisna, plus je i treći dan poslije pečenja jestiva.Nisam od tog brašna pravio ono što se zove projara ali vjerujem da bi i to ispalo odlično.Dvogodišnja suša je totalno upropastila rod te sorte kukuruza i iz stroja izbacila vodenice u mojoj okolini tako da još od proljetos više nemam purevine ali totalna preporuka svima koji imaju priliku da to probaju. Edited by pogranicni
Posted
*Purevina je u mom kraju naziv za bijelo kukuruzno brašno od sorte koju ovde zovu Bijeli Bosanac.
pih -_- ... proja će biti od žutog brašna ili je neće biti :mad:

:P

Posted
projara će biti od žutog brašna ili je neće biti :mad:
Može, ako baš zafali belog.
Posted (edited)

@pogranicnimoja je tetka (ubosni, naravno) podmazivala tepsiju mascu, pa onda posipala tim istim brasnom. i projara od tog brasna je spektakl, ja nikad nisam ni pravio od drugog, dok ne dodjoh ovde, a kamoli od zutog. zuto samo za cicvaru valja :P

Edited by aram
Posted (edited)

Bijelo ili nije purevina.Stvarno nisam vidio da iko ovo purenje radi sa žutim kukuruzom.Žuto brašno kod mene se koristi za palente i ova mekša peciva.

Edited by pogranicni
Posted

u krajinama (bosanska i kninska) a što znam pouzdano, se koristi isključivo žuto projino brašno.ovo sada najozbiljnije.