Popular Post Aineko Posted July 28, 2020 Popular Post Posted July 28, 2020 4 hours ago, trustno1 said: Da li sam dobro razumela: vratila bi se u Njujork istog popodneva ali bi radije otišla u Australiju? U Njujorku svi lepo žive ali je problem income inequality? Preselili ste se bliže Srbiji zbog deteta, ali, ako je sve bilo potaman, zašto ste se selili? Ne znam da li nisi dobro razumela ili namerno spinujes i ubacujes stvari koje ja nisam napisala. Kao token dobre volje, posto ne mislim da trolujes vec da si istinski nezadovoljna tu gde zivis (a ja znam koliko je takva situacija frustrirajuca) i da zato pises ovako, odgovricu ti na ovo. svako sledece spinovanje i podmetanje cu ignorisati. Upitnik 1) Da nam neko ovog trenutka ponudi NY kao opciju, vratili bi se odmah. Ako nakon sto se svet sredi oko korone budemo mogli da biramo - razmislicemo da li NY ili AUS. Upitnik 2) Ja bold nisam napisala, tako da ovo preskacem. Upitnik 3) Zato sto verujem da postoji jako veliki value u tome da malo dete provede sto vise vremena sa babama, dedama i sirom porodicom. To je ujedno i jedini aspekt one tvoje price o zivotu blizu ljudi sa kojima si odrastao sa kojim se delimicno slazem. Ono u sta smo mi poceli da sumnjamo je koliku cenu treba platiti za to. Ako smo mi nezadovoljni tu gde jesmo onda cost/benefit analiza pocinje da izgleda drugacije (bitniji su srecni roditelji od blizine baba i deda). 4 hours ago, trustno1 said: Njujork je profesionalni centar sveta. Koliko drugih mesta na svetu može da parira koncentracijom ljudi najboljih u svojoj profesiji? London, možda, ali na drugom mestu. Finansije, tehnologija, medicina, balet, opera, muzika, gluma - najbolji od najboljih na celom svetu su u Njujorku. Svako ima neki san u Njujorku. Ako želiš da dospeš u vrh neke karijere, doći ćeš u Njujork. Svako ko kroči u Njujork, navuče se na tu priču o uspehu. To je kao prava droga. E sad, možeš da postaneš narkoman a možeš da se dozoveš pameti. Ne možeš da započinješ u Njujorku od nule kad imaš malu decu. To je samoubistvo. Da sam došla sa 22 u Njujork, to bi bila druga priča. Dospevanje u svetski vrh neke karijere znači velika odricanja i žrtve. Treba da se takmičiš sa najboljima iz celog sveta. Ako misliš da će neko da ti plati da radiš samo 8 sati dnevno, varaš se. Pošto u Njujorku može da nadje istog dana pametnijeg od tebe, mladjeg i spremnog da radi za duplo manje para od tebe duplo više sati. Kad imaš 25 godina i single si, ne vidim šta ti fali da živiš takav život ako želiš. Ali kad imaš porodicu, onda takav život postaje izuzetno ne izazovan nego zajeban. Ljudi od oko 40 godina koji rade, rade nonstop. Spavaju 5 sati dnevno, imaju dadilju koja decu uveče okupa, stavi u krevet, oni dodju, poljube decu za spavanje i ujutru odu pre nego što se probude. To je život srednje klase u Njujorku - onih koji imaju da plate dadilju. Podvuceni bold je netacan (i proizvod je jos jedne tvoje generalizacije). Jedini u mom krugu bliskih poznanika koji su bili "navuceni na uspeh" su ljudi koji se bave ili sportom ili necim kreativnim, tipa moda. Ali to su talentovani ljudi koji bi grebali da uspeju sto vise apsolutno bilo gde. Ostatak bliskih prijatelja, koji su po ovim svakodnevnim profesijama, nema veze sa ovom tvojom tvrdnjom. Iako je raspon zarada tih ljudi bio veliki, svi su odlicno znali da je novac sredstvo a ne cilj i da je licni mir i zadovoljstvo bitnije od ispranze trke za "uspehom". (tj. da ti pojasnim - nisu definisali zivotni uspeh kroz novac) Ali to je do toga sto svi biramo prijatelje slicne sebi, a u NY, kao sto adam rece, imas ogroman izbor. 4 hours ago, trustno1 said: Ako tvrdiš da se u Njujorku lepo živi, onda treba da kažeš koliko para na Menhetnu ti je potrebno da za svoju porodicu obezbediš neki normalan middle class život, i koliko treba da radiš da bi te pare zaradila? I kako ti je, za ime sveta, palo na pamet da odlaziš ako ti je sve bilo super? Kako čovek kome je sve strava reši da promeni život? Normalan middle class život znači: da kupiš kuću ili stan sa barem dve ili tri sobe, da ti dete ide u dobru školu, da štediš dovoljno za dečije školovanje, da uplaćuješ za penziju, da imaš dobro zdravstveno osiguranje, da odlaziš na letovanje i zimovanje. Za te stvari ti u Njujorku treba: - Stan sa tri spavaće sobe u relativno novoj zgradi u dobrom stanju, sa veš-mašinom u stanu (znaš ono: New York, a city where washer and dryer mean youve made it) zoniran za dobru školu: 3,000,000$. Pošto si platila down payment - samo ne znam odakle ti 600,000 recimo za down payment, mesečno te rata i održavanje sve zajedno košta jedno 15,000, ako si uzela kredit na 30 godina. - Dete ili deca idu u dobru državnu školu tako da ne moraš da plaćaš 50,000$ godišnje za privatnu školu po detetu. Druga opcija je da kupiš jeftiniji stan zoniran za lošu školu pa da plaćaš privatnu školu. Na isto izadje. - Štednja za dečje školovanje: 600$ mesečno po detetu. 1200 za dvoje dece. - Penzija: zavisi koliko ti poslodavac mečuje, recimo da uplaćuješ 400 mesečno. - Zdravstveno - zavisi od poslodavca, možeš da plaćaš 1000 mesečno a možeš i 50. Ajde da uzmemo 50, recimo da imaš nevidjenog poslodavca. - Jedno letovanje od 5 dana na Floridi + jedno zimovanje bez skijanja negde jeftino malo severno od Njujorka. Recimo da nećeš do Floride da letiš sa 3 presednja nego direktno, hoćeš koliko toliko pristojan hotel, to je 300$ za noć, dakle: 1500 za hotel, 1200 za četiri avionske karte + taksi i hrana. Recimo da je $4,000 sve zajedno i isto toliko za zimovanje bez skijanja. To je $8,000 - ovo je žestoko sniženo btw. - Moraš da imaš neku pomoć u kući, barem nekada da dodje bejbisiterka za 20$ na sat ili spremačica za 100$ po spremanju, recimo da na to trošiš neki minimum minimuma, dvaput mesečno spremačica i 10 sati bejbisiterke mesečno: $400 - I recimo da hoćeš da štediš i za crni fond a ne samo za dečje školovanje i penziju: 500$ mesečno - Hrana? Jedna vekna hleba je 5$. To ti je 150$ mesečno samo za hleb, ako pojedete kao mi jedan dnevno. Mleko 5$. Ja na hranu potrošim 1,500 mesečno. - U ovu kalkulaciju ne ulazi karta za prevoz (220$ za dve osobe), odeća, eventualno neki odlazak u restoran i bilo šta drugo. Dakle, bez ovih stvari, mesečno ti treba u Njujorku za četvoročlanu porodicu: $27,050 keša mesečno. To je oko $400,000 godišnja plata. Za tu platu u Njujorku ti spavati nećeš više od 5 sati dnevno, decu nikad nećeš videti - pošto moraš da nadoknadiš spavanje vikendom. I to nije sve, supružnik koji ne radi će se raspasti sam sa dvoje dece bez pomoći ali za 400,000 nemaš još i dadilju da platiš 50,000$ godišnje. Jedino da počne taj koji radi da zaradjuje 600,000 pa da se nečemu nadate. Ali i tada, imaš da podmiriš račune ali, zašto toliki strašan stres i atak na zdravlje? Zašto bi žrtvovao celu porodicu i svoje zdravlje svojoj karijeri? Ionako na kraju ti koji dospeju u vrh se po pravilu razvedu, barem je 95% egzekjutiva Goldmana razvedeno. e, pa stani malo - neces ti meni definisati sta je meni potrebno za normalan zivot. po ovome zaista licis na noskica, a ja sam se pre nekoliko godina na njegovom topiku ubila objasnjavajuci zasto ja ne mislim da je posedovanje precenjene nekretnine neophodno za normalan zivot. necu to da ponavljam ali tl;dr je da mene kupovina nekretnine ne zanima i da mi je OK da zivim u iznajmljenom stanu, narocito u gradovima koji su prevashodno renterski, a Menheten i mnogi evropski gradovi su upravo takvi. Renta za dvosoban stan (sa washerom i dryerom, bilo u stanu bilo na istom spratu, kod vecih zgrada) je oko 5000 mesecno. Tako da to reze 10k sa tvoje mesecne kesh racunice. Izbaciti jos neke stvari sa kojima se ja principijelno ne slazem (npr stednja da se sutra detetu plati precenjeni univerzitet. ovo mogu da obrazlozim ako hoces, ali necu da davim u ovom postu) i ubaciti cinjenicu da nisu sve privatne skole 50k godisnje (i da ne mora da se ide u privatnu skolu), i dodje se do sume izmedju 10k i 15k mesecno (plus sto ja ne znam kako si ti izracunala ovih 27,050 kesha iz ovog sto si navela - ja bez privatne skole vidim samo 20k). Dve plate ovo mogu da pokriju. I to osnovne plate, ne racunam bonuse, akcije itd. Ne moras ti da zivis isto kao tvoj investment banker komsija i da se upinjes da keep up with the Joneses . Ljudi oko tebe imaju svoj zivotni put i prioritete, a ti mozes da imas svoj. Uzmes od NY ono sto se tebi svidja, ne trosis na ostatak i eto ti zadovoljnog zivota (naravno - ja se slazem da ti za ovo treba sestocifrena plata da bi mirno spavao, ali ne 400k i ne 80h working week). Ja bih iz tvog pisanja pre rekla da je tebi uspesno prodata ta prica o uspehu koji se definise iskljucivo kroz novac/nekretninu i zivotu kao jednoj pravoj liniji: fakultet, porodica, nekretnina, dadilja, penzija. Ja zivot ne vidim tako i moj zivot ne izgleda tako. Ja npr ne zelim da se penzionisem (sto ne znaci da ne placam penziono, btw) vec hocu da zivot zavrsim kao recimo lekar u nekom seocetu na mediteranu (za sta cu prethodno morati da negde zavrsim medicinu, ali otompotom) dok deca po svetu jure svoju zivotnu putanju i svoju srecu. Ja mislim da je za decu bitnije da gledaju srecne roditelje dok odrastaju nego da im ti roditelji ostave u nasledstvo skupu nekretninu. I mislim da ne postoji jedan recept za zivot. 16
cedo Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 16 minutes ago, Aineko said: Ne znam da li nisi dobro razumela ili namerno spinujes i ubacujes stvari koje ja nisam napisala. Kao token dobre volje, posto ne mislim da trolujes vec da si istinski nezadovoljna tu gde zivis (a ja znam koliko je takva situacija frustrirajuca) i da zato pises ovako, odgovricu ti na ovo. svako sledece spinovanje i podmetanje cu ignorisati. Ja bih iz tvog pisanja pre rekla da je tebi uspesno prodata ta prica o uspehu koji se definise iskljucivo kroz novac/nekretninu i zivotu kao jednoj pravoj liniji: fakultet, porodica, nekretnina, dadilja, penzija. Ja zivot ne vidim tako i moj zivot ne izgleda tako. Ja npr ne zelim da se penzionisem (sto ne znaci da ne placam penziono, btw) vec hocu da zivot zavrsim kao recimo lekar u nekom seocetu na mediteranu (za sta cu prethodno morati da negde zavrsim medicinu, ali otompotom) dok deca po svetu jure svoju zivotnu putanju i svoju srecu. Ja mislim da je za decu bitnije da gledaju srecne roditelje dok odrastaju nego da im ti roditelji ostave u nasledstvo skupu nekretninu. I mislim da ne postoji jedan recept za zivot. bold je jedini lek + koliko hoces na poslednji pasus
Aineko Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 (edited) Da pojasnim ovu sestocifrenu platu konkretnim brojevima: - sa platom od 250k nosis kuci svakog meseca najmanje 14k kesha (kazem najmanje, jer se isplacuje na svake dve nedelje pa par meseci u godini dobijes tri isplate). - sa platom od 200k nosic kuci najmanje 11k kesha. Ovo su racunice bez poreskih povlastica za imanje dece. Ovo je jedna plata. Ako i druga osoba radi za 5k - 10k kesha mesecno, racunajte kako se to uklapa u trustnovu racunicu. Plata od 200k godisnje je normalna plata za ITjevca u boljim tech kompanijama na Menhetnu, i ne radi se 80h nedeljno za istu. (i idalje je mala plata u odnosu na zarade bankara i slicnih sa kojima bi trustno1 da se meri) Edited July 28, 2020 by Aineko
Aineko Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Izvinjavam se, moram jos malo da branim Menheten. Ono sto vam trustno1 nije rekla je da se, zbog ogromnog prometa, u NY gomila stvari koje regularno mozda kostaju jako puno (pricam o odeci i slicnim dobrima) mogu lako naci na rasprodajama za smesne cene. Ovo je (iz mog iskustva) prilicno specificno za NY i uopste nije slucaj u drugim gradovima tipa Sidnej ili Cirih.
samo_opusteno Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Koliko kvadrata imaju ti stanovi koji se iznajmljuju i o kojima pricate?
Aineko Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 4 minutes ago, samo_opusteno said: Koliko kvadrata imaju ti stanovi koji se iznajmljuju i o kojima pricate? Stan koji sam ja iznajmljivala u jako dobroj zgradi (20god stara zgrada, gym*, bazen*, dorman, ako se nesto pokvari dolazi neko u roku od sat-dva, pogled na Hudson...) je bio 60m2, jednosoban, $3100 mesecno. Dodaj kvadraturu za dvosobne stanove (ovo sto ja vidim je oko 70-90m2). ali NY ima gomilu zackoljica tu - moras da pazis da li je true 2 bedroom ili tipa 2 bedrom tako sto nema dnevnu sobu, i slicno. Inace je jedan od 'perks' NY i taj sto pristajes da zivis u malim stanovima (u odnosu na americki san o kucama od 400m2). To ti je tako, kao i smece koje preskaces po ulici. *doplacuje se, ali je u zgradi.
Aineko Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Oh, btw: Nicole Kidman and Keith Urban have purchased a new New York City apartment for US $3.5 million Toliko o tome da je kupovina stana od $3M requirement za normalan zivot u srednjoj klasi na Menhetnu 1
cedo Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 1 hour ago, Mos said: Aineko zaključala topik. a i neko da ga zakljuca ... vreme je
bags Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 (edited) Meni generalno USA deluje totalno nemoguca zemlja za zivot pogotovo ako imas porodicu. Kombinacija njihovih sati, radne etike, zivota 200 na sat cak i za fantasticne prilike u mom sektoru (IT) mi jednostavno nije vredna. Ja sam pre nekoliko godina razmisljao o odlasku u Sijetl (posle odlaska par kolega) ali jednostavno ne mogu dobiti slican kvalitet zivota kao u Becu (naravno puno veca plata nije upitna): - 38.5h radna nedelja - 30 dana odmora + praznici (15ak dana) - porodiljsko za zenu da je barem godinu - 25 min commute u jednom smeru Stvarno se divim ljudim koji uspevaju da zive "normalnim" zivoitom u USA. Edited July 28, 2020 by bags 2
Aineko Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Kad se vec pomenuo commute, ja npr ne bih nikad mogla da zivim u Bay Area i SF, prvenstveno zbog toga.
samo_opusteno Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 Meni generalno USA deluje totalno nemoguca zemlja za zivot pogotovo ako imas porodicu. Kombinacija njihovih sati, radne etike, zivota 200 na sat cak i za fantasticne prilike u mom sektoru (IT) mi jednostavno nije vredna. Ja sam pre nekoliko godina razmisljao o odlasku u Sijetl (posle odlaska par kolega) ali jednostavno ne mogu dobiti slican kvalitet zivota kao u Becu (naravno puno veca plata nije upitna): - 38.5h radna nedelja - 30 dana odmora + praznici (15ak dana) - porodiljsko za zenu da je barem godinu - 25 min commute u jednom smeru Stvarno se divim ljudim koji uspevaju da zive "normalnim" zivoitom u USA. Ima i toga. Moja bivsa je citav zivot sanjala o Americi i na kraju ode u Finiks, odmah se uda tamo za nekog naseg lika zbog papira (porodice im se poznaju), zavrsi tamo medicinu i sad radi kao doktorka. Sretnemo se ovde posle 10 godina i otprilike zivot joj je kuca - poso, 2 sata u saobracaju i ponekad navece teretana. Za 10 godina nijednom more, nijednom planina a da zlo bude vece ni ovog lika ne voli. Sta joj je to sve trebalo u zivotu pojma nemam.
Rowanoke Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 1 hour ago, Aineko said: Kad se vec pomenuo commute, ja npr ne bih nikad mogla da zivim u Bay Area i SF, prvenstveno zbog toga. gde je generalno normalan zivot u US? kao u opisu @bags
trustno1 Posted July 28, 2020 Posted July 28, 2020 7 minutes ago, Rowanoke said: gde je generalno normalan zivot u US? kao u opisu @bags Pa vidiš da je u Njujorku. Mislim, ako nisi paćenik koji traži neku finansijksu sigurnost koju su mu prodali investment bankers. Razmišljaj svojom glavom i dodji u Njujork u iznajmljeni jednosoban stan sa supružnikom i decom, nemoj da štediš i bog da te vidi. Poslušaj savet onoga ko je otišao iz Njujorka, uprkos fenomenalnom životu tamo.
Recommended Posts