Pontijak Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Pontijace, mislim da u dvocifrenom broju postova koje sam ovde i na Utisku nedelje ostavio, mozes da provalis sta o ovome mislim. Ne bih se ponavljao.ma shvatam ja sta si ti mislio, samo sam hteo da kazem da je po meni linija manjeg otpora pristajati na davanje mita saobracajnom policajcu, iskreno, jedan jedini put su me zaustavili, davne 1994, trazili 10 maraka, ja odgovorio neka pisu kaznu, stiglo mi posle nekoliko meseci da platim 50 maraka u dinarskoj protivuvrednosti, tjah. ma, krajem te godine sam ionako izgubio zivce za voznju i od tada, verovao ili ne, nisam seo za volan a slusam svog sina tinejdzera koji se aka i igra sa mehanikom prastarog renoa 4 i mnogo je kivan na zakon, treba da kupi za oldtajmera (za reno, ne za oca ) prsluk, 2 zimske gume, prvu pomoc, rezervne sijalice itd a tek u maju ce imati pravo da upise auto i samo voli da odrzava taj reno kada vec njegova majka nema interesovanja da to radi i autic prakticno sluzi samo za vozikanje do marketa i nazad. sta hocu ocim da kazem, svako ima svoje razloge da odobrava ili da kritikuje ovaj zakon, mislim voleo bih i ja da ovde budu scene kao u americkim tv serijama, svaki patrolni auto ima kameru koja snima svaku policijsku akciju u saobracaju, putevi pokriveni kamerama, stroge interne kontrole koje sprecavaju korumpiranost policajaca na terenu itd, s te strane shvatam tvoju kritiku, videcemo za nekoliko meseci na sta ce zaista da lici primena ovog zakona, u krajnjem slucaju, ako za godinu dana bude bitno smanjen broj poginulih i teskih invalida, sto se mene tice, zakon ce ispuniti svoju svrhu ma koliko ne bude uspesno iskorenjivanje hronicne korupcije medju policajcima.
ion Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 (edited) Kako bilo.Zakon nije pisan da smanji broj nesreća već da poveća priliv novca, što u budžet, što u pandurske džepove.I prošli zakon je bio dobar, samo da se poštovao, samo što ga je trebalo osavremeniti (mobilni, slušalice, bodovi...) što je moglo i bez pisanja novog zakona.Da je interes policije da se smanji broj nesreća. konstantno bi imali patroldžije na rizičnim mestima gde se često dešavaju sudari(ne moraju to biti samo zvanične "crne tačke"), a ne na mestima gde je postavljeno neko suludo nelogično ograničenje (tipa 40kmh na ravnom otvorenom putu u ravnici) koje će 70% vozača da prekrši. Edited December 14, 2009 by ion
Idioteque Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Po meni su efekti zakona izuzetno vidljivi. Vozači po BGu nikada nisu bili pažljiviji. Staje se na žuto, žute trake prazne, koriste se svetla, migavci...Pešaci po Beogradu nikada nisu bili bezobrazniji. Za bezbednost pešaka je neophodno da policija počne na njih da obraća pažnju koliko i na vozače. Samo danas sam na nekoliko mesta video pandura kako zaustavlja automobil bez meni vidnog razloga, dok pored njega pešaci kao usrani golubovi prelaze ulicu gde stignu. Iskreno se nadam da ova pažljivost vozača nije privremena, kao i da će policajci pešake početi da tretiraju kao učesnike u saobraćaju.
Pontijak Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Iskreno se nadam da ova pažljivost vozača nije privremena, kao i da će policajci pešake početi da tretiraju kao učesnike u saobraćaju.+1
yolo Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 (edited) pa, sto se beograda tice tu ce biti i plus i minus efekata. ja svoj nacin voznje nisam promenio zato sto u saobracaju kao sto je beogradski ne moze da se vozi defanzivno - kao sto rekoh kocenje na zuto u sred raskrnice je pogubnije nego gas u toj situaciji, nema boga da me neko uveri u suprotno. slazem se da GSB i ostali vidovi javnog prevoza treba da budu povlasceni jer je to svuda slucaj, ali dok se ne nadje nacin da se smanji broj vozila na ulicama i rasterete ostale trake za obicne vozace, taj osnov ne priznajem. to je sistemski problem koji ZoS nece resiti i duze zadrzavanje vozila po centru znaci i vece zagadjenje. da se razumemo, nisam nikakav divljak, uvek stajem na prelazu i to par metara pre istog uz najmekse kocenje koje umem da ne bi plasio ljude, sve prekrsaje koje radim, radim iz nuzde i zato sto nemam drugo resenje - i sve sto radim, radim tako da ne ugrozavam druge, prosto ne zelim da radim drugima ono sto bi mene nerviralo. to ce tako i ostati - placao, ne placao - prosto beograd je saobracajna katastrofa ne samo zbog vozaca nego i zbog svega ostalog sto cini saobracaj. kao sto rekoh, mislim da ce za par meseci stvar biti vracena na prethodno stanje svuda gde se kaznjavanje oslanja na ljudski faktor, pandura na ulici. tamo gde se bude snimalo, to tek treba da vidimo kako ce to da sljaka logisticki - naplata, sud itd. Edited December 14, 2009 by gazza1
Vasilij Zajcev Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Agresivna voznja nije Ustavom zagarantovano pravo, a drumovi nisu demokratija nego vrlo stroga autokratija na cijem vrhu su zakoni o saobracaju, u sredini - policajci, tuzilastvo i sudovi koji ih sprovode, a na dnu su vozaci koji mogu da 1) ne voze 2) postuju zakone takve kakvi su. To sto ima korupcije, jebi ga, nije ovaj zakon kriv zbog toga. I kako to mislis - ne razumem problematiku? Vec dva dana ne moram da obilazim automobile ciji vozaci su uspeli da se nekako dobatrgaju do zebre u ocajnickom pokusaju da zajebu raskrsnicu i tako stignu na svoje vazno odrediste 1/8 sekunde ranije nego da su ukocili na vreme - naravno, posledica je da je auto parkiran na sred pesackog prelaza, a babe, dede i mame sa kolicima se guraju u ono malo prostora izmedju branika autobusa i automobila. Represija nad takvim vozacima? Daj toga jos. Vidis da poznajem problematiku? Poznajem je zato sto zivim u istom gradu u kome i ti. Nije bitno znam li da vozim ili ne. Zatim, znam kao cinjenicu da postoji korelacija izmedju pobune protiv zakona i sklonosti ekscesivnoj voznji. Vraticu se na tvoju analogiju sa Zakonom o informisanju: postoji vrlo bitna razlika izmedju gradjanina koji poslusno trpi da ga vlast ucutkuje i gradjanina koji vozi kola onako kako pise u zakonu....zajebavas se zar ne?bar se ti i ja znamo dovoljno dugo da imamo dovoljno uzajamnog postovanja da jedan drugom ne serviramo ove ustavne spinove. ili ja sad treba da udjem u tu ravan pa ti apsolviram ogranicenja moje ustavne slobode kretanja ovim zakonom (a moglo bi se nakalemiti jos nekih drugih egzibicija), pa onda kako sam ja kao gradjanin ustvari osetio da je zasticeno moje ustavno pravo na slobodno informisanje novim zakonom o informisanju, koje je do tada ogranicavao Raja Rodic i ekipa...blabla blada zajebemo to drugare i pricamo u realnoj ravni, a? :) ...naletece na forum neki junosa kome cemo to mnogo iplativije prodavati. nas dvojicu ce samo odvesti do splita...sibenika, zadra...cegagod, samo ne i necega konstuktivnogznaci, "ne razumes problematiku" nije uvreda, vec konstatacija. i za tebe, i za Pejsija (za koga bi se isto tako laicki reklo da je na "mojoj strani") se vrlo jasno vidi da ne vozite. ovaj zakon sa 95% svojih clanova tretira vozace, te se (u realnoj ravni) moze reci da ste manje kompetentni nego neko ko vozi svaki dan (i susrece se sa problemima koje ovaj zakon ne otklanja vec ih samo komplikuje)takodje, tu ti ja ne stavljam svoje vozacko iskustvo kao relevantno. sebe sam ovde vise puta opisao kao vrlo agresinog vozaca. da hocu da se nadjebavam (videti gore pod "Ustav") pisao bih o mnogim svojim polozenim kategorijama voznje, komparativnom iskustvu sa nekoliko kontinenata bla blalala (sto bi ti u ravni informisanja bilo kao da tom zakonu diskutuju urednik BBC-a i novinar Identiteta ) ...ali ne zelim da to radim s tobom, majke mi! :D ...razlog vise je sto imam neke keceve u rukavu (legitimacije u dzepu; kontakte u mobilnom) te na moju voznju ovaj zakon nece uticati ni malo.moja poenta je da je Zakon skroz represivan, neprilagodjen (kulturi, putnoj infrastrukturi i socio-ekonomskim uslovima u Srbiji), jednosmeran, koruptivan i sa krajnjim ciljem da fandrejzinguje za policiju. vec sam u predhodnom postu postavio svoju tezu o proporciji izmedju problema koje resava i onih koje stvara (1:5). ako hoces da diskutujemo u toj ravni, ok, ako cemo o ustavnom pravu, zajebi! zivim sa doktorantkinjom istog i pun mi ga je sloboda, prava i obaveza (radije cu da izadjem na ulicu i idivljam se malo u voznji)
Аврам Гојић Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 (edited) ...razlog vise je sto imam neke keceve u rukavu (legitimacije u dzepu; kontakte u mobilnom) te na moju voznju ovaj zakon nece uticati ni malo.ako se ne salis, ovo sto si napisao obezvredjuje celu tvoju pricu i ajde da papagajski ponovim jednu stvar: ok, tebi zakon smeta (mada mi nije jasno zasto kada si doslovce rekao da nemas nameru da postujes zakon i da si maltene pravno nedodirljiv), nekim drugim vozacima ne smeta i to nisu agresivni vozaci. shvati, molim te, da je jedina stvar koja me zanima - bezbednost u saobracaju, znaci na trotoaru, semaforu, u taksiju, privatnim kolima, autobusu. placajte mito, kazne, masite legitimacijama, samo, pliz, vozite tako da ne moram da se i na zelenom svetlu u centru grada osecam kao u froggeru. nikakvo tvoje iskustvo sa vise kontinenata ne moze da kompenzuje to da svojim ocima vidim da se ovih dana saobracaj u centru grada odvija normalnije nego pre 7 dana. Edited December 14, 2009 by vasudeva418
Pontijak Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 (edited) ...razlog vise je sto imam neke keceve u rukavu (legitimacije u dzepu; kontakte u mobilnom) te na moju voznju ovaj zakon nece uticati ni malo.odavno mi se nije desilo da imam takvu neprijatnost zbog tudjeg posta: pobogu Vasilij, sta ti je trebalo ovo kurcenje na nivou petnaestogodisnjaka? sve sa pominjanjem legitimacija (bia, vlade srbije, vojne obavestajne, udruzenja ribolovaca ili cega vec ne), sve te price o kontinentima, kategorijama voznje, doktorantkinji prava, kuku covece, sta ti je trebalo da pravis budalu od sebe sa ovim postom a budala sasvim sigurno nisi? :o Edited December 14, 2009 by Pontijak
Аврам Гојић Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 ja sve ocekujem da kaze da se zajebavao ili tako nesto, i dalje mi je neverovatno da covek misli da je to nesto cime se treba hvalisati
Vasilij Zajcev Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 ako se ne salis, ovo sto si napisao obezvredjuje celu tvoju pricu i ajde da papagajski ponovim jednu stvar: ok, tebi zakon smeta (mada mi nije jasno zasto kada si doslovce rekao da nemas nameru da postujes zakon i da si maltene pravno nedodirljiv), nekim drugim vozacima ne smeta i to nisu agresivni vozaci. shvati, molim te, da je jedina stvar koja me zanima - bezbednost u saobracaju, znaci na trotoaru, semaforu, u taksiju, privatnim kolima, autobusu. placajte mito, kazne, masite legitimacijama, samo, pliz, vozite tako da ne moram da se i na zelenom svetlu u centru grada osecam kao u froggeru. nikakvo tvoje iskustvo sa vise kontinenata ne moze da kompenzuje to da svojim ocima vidim da se ovih dana saobracaj u centru grada odvija normalnije nego pre 7 dana.paaa...u svakoj sali ima malo sale, a glupe sisteme mozes pobediti samo glupim metodama. naravno da ne mislim da sam pravno nedodirljiv, i naravno da cu postovati (u nekom%) novi zakon. nemoj da si tvrdoglav u svom nepostovanju mene kao sagovornika :D pisao sam ti sve da bi izbacio mene kao vozaca iz glave kad citas ono sto pisem. to cime gledas su oci pesaka, a ponovicu poslednji put: na vas se Zakon odnosi sa manje od 5%. ja sam pricao sa nekoliko profesionalnih vozaca i svi se slazu da guzve u Beogradu nikada nisu bile vece, a to uzrokuje usporavanje skoro disfunkcionalnog zivota u glavnog gradu jedne zemlje. saobracaj je vid komunikacije...komunikacija civilizacijska tekovina...te se ovaj zakon moze smatrati i retrogradim za ovo drustvojednostavno, postoji redosled koraka kako se ovako nesto implementira u drustvo, a ovo je dijametralno suprotan manir
Аврам Гојић Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 paaa...u svakoj sali ima malo sale, a glupe sisteme mozes pobediti samo glupim metodama. naravno da ne mislim da sam pravno nedodirljiv, i naravno da cu postovati (u nekom%) novi zakonnisam citao dalje, nemoj da se ljutis. prelazim na drugu temu, ja sam samo 1 pesak, ubedio si me.
Daddy Cool Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 (edited) Jedan primer iz zivota, danas oko 13h.Mecka ML iz Starine Novaka ide uzbrdo ka Bulevaru i flagrantno krsi propis, skrecuci ulevo i blokirajuci ekipu koja prelazi Bulevar i ide iz Beogradske pravo u Starine Novaka. Na kraju ga pustaju da prodje u Bulevar. Iza zatamnjenog stakla provaljujem da vozac ML-a sve to vreme razgovara mobilnim.Naravno pandura ni od korova, a kako se lik poneo, svakome ko se tu zatekao bilo je jasno da ima jednu ili dve legitimacije™ u dzepu.edit: steta, bilo bi zanimljivo uzivo proveriti kako se kotiraju novi Zakon i drzava u suceljavanju sa vlasnikom legitimacije™. Edited December 14, 2009 by Daddy Cool
onamonamo Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 eeee, ti pesaci.. kad ih vidim u blizini zebre dodajem gas, da ih odvratim od ideje da prelaze ulicu pre nego sto prodjem...
Recommended Posts