Lezilebovich Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 možda ovohttp://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/cirilica/67/rir.htmlili nešto slično na nbs sajtu
*edited by mod Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Jel ima neko da preporuci pouzdanu brokersku kucu? Nisam se time bavio ali treba da prodam neke akcije sto brze i bezbolnije.
Aće Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 ac broker, mv investments, ako nisi vec obavio.ja imam pitanje. da li neko ima iskustva sa koriscenjem privatnog vozila u sluzbene svrhe, bilo kao zaposleni, bilo kao poslodavac? znam da moze da se regulise odlukom ili ugovorom o zakupu, ali moram izmeriti sta je bolje,
panta rhei Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 ima dosta bankara ovde, pa da pitam i pored toga sto je mozda pogresno mesto i slabo posecen deo foruma.elem, saljem redovno odredjenu sumu, uvek istu svakog meseca par godina vec. da ne pominjem ime banke gde je racun u srbiji, ako je vazno mogu i to. vlasnik racuna je moja majka. ovih dana su je zvali da potpise neku izjavu kako ona, ime i prezime pod punom pravnom i moralnom odgovornoscu ili tako vec nekako, izjavljuje da joj novac salje sin koji radi u inostranstvu blablaba... to su joj trazili vec neko vreme, medjutim ona tek sada potpisala a u medjuvremenu je jednom podigla kintu dok se sluzbenica banke cudi kako su joj uopste dozvolili da dize kintu pez potpisa te izjave. majka nije sigurna sta je zapravo to, ko trazi i cemu sluzi, kaze da dosad toga nije bilo. zna li neko o cemu bi moglo da se radi. mogu da razumem da drzava trazi zbog poreza, mada mi odredjena privatnost bankarskih racuna i u srbiji trebalo da postoji. razumeo bih da je policiji sumnjivo poreklo, ali se ne radi o osobi sa kriminalnim potencijalom. zasto bi banka trazila tako nesto? koliko sam razumeo, receno je da ako nece da potpise onda ne sme da koristi racun i podize kintu. jel to nesto za sve banke, neki novi zako i jos jednom, sta bi to moglo da bude, ko trazi i zasto?
čekmeže Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Izjava se traži kada pravno lice uplaćuje fizičkom licu. Ako fizičko lice šalje drugom fizičkom licu izjave se ne traže mada to je već stvar tumačenja konkretne banke. Da li zbog učestalosti ili zbog visine transfera (a sve zbog sprečavanja pranja novca koju je u obavezi da sprovodi) tek neko je u banci odlučio da tvojoj majci traži izjavu koja se nigde dalje neće koristiti niti će se neko obaveštavati, s obziorm na prirodu transfera. Najčešće se traži da da bi imali pokriće kod eksterne kontrole NBSa ako se uhvati baš za taj predmet.
panta rhei Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 hvala na odgovoru, tako nesto je bila i moja pretpostavka, ali necu da komentarisem.
Tresko Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 To je u vezi sa pravilima o sprečavanju pranja novca. Čak mogu i da traže izjavu da tvoja majka nije u politici, niti su lica povezana sa njom na funkcijama, itd....
BorisZR Posted January 22, 2014 Posted January 22, 2014 Zna li neko kako se zove nemacki APR i da li postoji takav on-line portal (kontam da postoji)? Link bi bio sjajan. Hvala
nautilus Posted January 22, 2014 Posted January 22, 2014 Mozda ovo?https://www.unternehmensregister.de/ureg/search1.8.html?submitaction=language&language=en
hazard Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Pitanje o freelancer-ima: Kako se regulise placanje poreza kada dolazi prihod iz inostranstva? Za domaca pravna lica znam, imas neki ugovor o delu, ili nesto slicno, na ugovoreni neto iznos placa se odredjeni porez, doprinosi, itd. Ali kada je neko freelance programer, fizicko lice, a odradi neko posao za firmu u inostranstvu, i primi uplatu na devizni racun, sta onda? Ono sto sam shvatio je da se mora popuniti neki poreski obrazac i posalje se poreskoj upravi. Ali kako ide obracun poreza? Nalazim dve medjusobno potirajuce informacije: 1) Jedni kazu, uplata ti se tretira kao bruto, pa ti obracunas koliko treba poreza i doprinosa da platis, isto kao kada imas ugovor o autorskom delu recimo sa domacom firmom 2) Drugi kazu, ne placas nista dok ne predjes onu granicu za oporezivanje dohotka gradjana, a to je oko 2 mil. din. godisnje Ima li neko iskustva s ovim? Kako to funkcionise?
Frank Pembleton Posted April 24, 2014 Posted April 24, 2014 E ajde ovdi da pitam: Ona prica sto sam pisao od ranije prijavi se neko kao kucna pomocnica kod mene i sad treba da plate doprinosi porez sta vec...Jel to moze na uplatnicu ili mora ono elektronski na sajtu sa sve elektronskim potpisom na cipu LK?
ordi Posted April 24, 2014 Posted April 24, 2014 (edited) evo ti linak: http://www.mena.rs/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=546%3Akako-se-vri-isplata-plata-od-1-marta-2014-godine&catid=35%3Aautorskiclanci&Itemid=91&lang=sr ne može na uplatnicu nego nalog za prenos pa il' elektronski ili trč u banku, ali ne pre nego li dobiješ broj odobrenja od poreske edit: huh, valjda to pitaš Edited April 24, 2014 by orderka
Frank Pembleton Posted April 24, 2014 Posted April 24, 2014 evo ti linak: http://www.mena.rs/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=546%3Akako-se-vri-isplata-plata-od-1-marta-2014-godine&catid=35%3Aautorskiclanci&Itemid=91&lang=sr ne može na uplatnicu nego nalog za prenos pa il' elektronski ili trč u banku, ali ne pre nego li dobiješ broj odobrenja od poreske edit: huh, valjda to pitaš Da smaranje je da se cekica u MUP za taj sertifikat
Recommended Posts