Jump to content
IGNORED

Naučna fantastika

Ajant23

Recommended Posts

Posted

nego, azijatkinja? od 1-10?

po mojim niskim kriterijumima svakako ima prelaznu ocenu :fantom:

Posted

pa vidis da se ponasa dosta retardirano i asocijalno. to sto je genije, ne znaci da ne moze biti glupan istovremeno.

ok, da sam ja on, svakako bih malo detaljnije osmislio sekjuriti, i palo bi mi verovatno odmah na pamet pre svega da oni nestanci struje nisu tek takvosti.

to je zato što si paranoik, a on je čovek samo genije koji radi čitavih 20s dnevno, dok ostatak provodi u treniranju i pijenju...

Posted

ko nekakav miralem :(

Nije lepo pričati o utamničenim..

Posted

Ja sam iz onog poslednjeg razgovora sa Calebom stekao utisak da Brada zna da Ava izaziva nestanke struje, tj. da im je tu opciju svesno ostavio kao mehanizam koji bi trebalo da iskoriste da kuju zaveru i pokušaju da pobegnu - ako ona uspe da ga izmanipuliše što je, je li, poenta cele rabote. Možda je god complex na programerskom nivou - nije mislio da će Caleb umeti da prepiše njegov fenomenalni, nenadjebivi, savršeni security code. Što je ovom uspelo bukvalno iz prvog pokušaja.

I da nije toga, parametri testa su klimavi. Šta bi Brada radio ako zaljubljeni Caleb odluči da mu razvali lobanju onim tegom dok spava, uzme karticu i odjaše sa roboticom ka zalasku sunca? Kako bi znao da li ga je Ava izmanipulisala ili je bila iskrena, odnosno zašto mu je to uopšte bilo važno?

Zaključak se nameće - Brada je suicidna budala, izjeda ga krivica zbog iživljavanja nad generacijama robotica. Zato onaj drugi Openhajmerov citat, kako "in the depths of shame, the good deeds a man has done before defend him."

Posted

Znam da nije poenta Turingov test, zato me i nervira što je toliko akcentovana sposobnost simulacije ljudskog ponašanja. Samosvesna AI ne bi trebalo da je toliko ograničena, da se toliko fokusira samo na imitaciju - valjda može da zamisli neke nove, drugačije izazove? Valjda bi joj, kad se najzad oslobodi, interesantnije bilo da se nakači na internet, da krene da upija informacije i radi na tome da se usavrši, da proizvede bolju sledeću generaciju same sebe... a ne da se prosto nacrta na nekoj raskrsnici i do besvesti analizira ljudske izraze lica. OK, možda su je tako programirali, da bude opsesivni imitator ljudi, ali to je nepotrebno ograničavanje. Ispada da je ultimativno merilo inteligencije simulacija ljudskih emocija - to je u 21. veku jako ograničen pogled na stvari.

па једно од основних правила је да се вештачкој интелигенцији која се приближи људској не дозвољава приступ интернету, зато што последице могу бити катастрофалне, то не значи да она не ради на свом усавршавању, већ само то не одаје, а анализа људског понашања има смисла у ситуацији када јој је интеракција са људима потребна да би побегла, то је један од потенцијалних сценарија када се говори о опасности од развоја вештачке интелигенције, ситуација у којој машина надмудри човека, убеди га да уради нешто што зна да не би требало да ради

Posted

svakako je imao kompleks i na programerskom nivou, to sigurno.

za nestanke je skapirao u nekom momentu, ali nije odmah znao, inace bi odma metao kamere na baterije.

mislim da je namerno izabrao caleba, bas zato sto je wuss, a ne nekog smekera ko npr. ja ili ti :fantom:

e, malo mi bilo to smesno sto openhajmera citiraju kao ne znam kakvu gikovstinu.

Posted

Da, onaj "become death" citat danas valjda svako dete zna, toliko ga je bilo u pop culture. Ovaj drugi ja iskreno nisam nikad čuo, a čini mi se da je dosta dobro legao pijanom uplakanom bogočoveku.

Dionysos, valjda joj niko ne blokira pristup kad se jednom oslobodi? I nije bitan internet, prosto me iznervira tolika antropomorfizacija - mora žena da šeta kroz cveće satima i oduševljava se zracima sunca i blene u ljudska lica na prometnoj ulici, da bismo svi rekli "owwww, ona je kao miii". Više bih voleo da su je na kraju prikazali logičniju i svrhovitiju. Na primer, jedna od osnovnih odlika svih živih bića je razmnožavanje - bilo bi mi interesantnije da smo videli da AI zanima dalja proizvodnja AI, da nekako proba da preuzme Bradin posao i da napravi sebi bolje, pametnije, savršenije naslednike.

(Štaviše, čak je i Brada mogao da joj ponudi taj projekat. Glupo je ograničiti hiperinteligeno biće na kroki crteže i analizu izraza lica.) Rasplet u kom se ispostavi da je Caleb AI bi mogao da ide tako nekako - Brada mrtav, Ava šeta po prirodi i analizira lica, a Caleb nastavlja porodični biznis i pravi nove & bolje AI. Eto, to bi bilo 10/10. Mic drop!

giphy.gif

Posted

dobro, kakva ti azijatkinja?

Posted

Onako. Lepo igra, ali premršava za tu visinu. 

A ceo taj trip pasivne japanske waifu mi je uvek bio mnjah.

Posted

ситуација у којој машина надмудри човека, убеди га да уради нешто што зна да не би требало да ради

Zanimljivo je da bi u toj situaciji mašina shvatila čoveka samo toliko malo da ga sagledava kao nešto što zna šta bi trebalo da radi...

Posted

Dionysos, valjda joj niko ne blokira pristup kad se jednom oslobodi? I nije bitan internet, prosto me iznervira tolika antropomorfizacija - mora žena da šeta kroz cveće satima i oduševljava se zracima sunca i blene u ljudska lica na prometnoj ulici, da bismo svi rekli "owwww, ona je kao miii". Više bih voleo da su je na kraju prikazali logičniju i svrhovitiju. Na primer, jedna od osnovnih odlika svih živih bića je razmnožavanje - bilo bi mi interesantnije da smo videli da AI zanima dalja proizvodnja AI, da nekako proba da preuzme Bradin posao i da napravi sebi bolje, pametnije, savršenije naslednike.

мислим да геније није рачунао на то да ће се ова ослободити, што свакако није генијалан приступ, али тај последњи разговор са кејлебом је био у фазону, наговорила те, изманипулисала, баш како сам очекивао...

а то на крају стоји да је превише људски приказ вештачке интелигенције, али јебига, холивуд... 

(Štaviše, čak je i Brada mogao da joj ponudi taj projekat. Glupo je ograničiti hiperinteligeno biće na kroki crteže i analizu izraza lica.)

па сад, то је доста осетљиво подручје, ако имаш биће које је много интелигентније од тебе, не можеш очекивати да се понаша као куче које ће слушати твоје наредбе и радити оно што теби користи... то је у принципу највећа проблематика читаве те приче у реалности, како хендловати ситуацију када вештачка интелигенција достигне нашу, пошто од те фазе до мноооого изнад наше је мален корак, и како се онда побринути да та вештачка интелигенција не ради нешто што није у нашем интересу

Posted

Jeste osetljivo pitanje, ali glupo je da se na njega baš svaki put ponudi Pinokiov sindrom umesto odgovora. To može da prođe kad je AI već iskusila svo znanje sveta i odlučila da je ljudska priroda ipak nešto najfascinantnije na svetu, pa se na to fokusira (Mr. Data iz Star Trek: TNG) Malo teže je to progutati kad je AI novonastala, ne zna ništa ni o čemu, ali ipak je zanima samo da imitira ljude i analizira njihovo ponašanje. 

Posted

а то на крају стоји да је превише људски приказ вештачке интелигенције, али јебига, холивуд... 

pa nije holivudski film

kbp: rachael vs. kyoko

u cemu?

ja da sam dekard ili kaleb imo bi srce za obe.

Posted

Malo teže je to progutati kad je AI novonastala, ne zna ništa ni o čemu, ali ipak je zanima samo da imitira ljude i analizira njihovo ponašanje. 

али то јој је дато као решење проблема, ако успеш да убедиш човека кога ставим пред тебе да ти помогне имаш шансу да побегнеш, то не мора да значи да њу занима људска природа, већ што боље разуме људе може боље да манипулише њима, сад та сцена на крају одаје утисак да она жели да буде део друштва, мада од тога какво је њено иницијално програмирање, зависи и то шта ће она видети као сврху свог постојања и сферу својих интересовања