namenski Posted November 1 Share Posted November 1 6 hours ago, bags said: https://archive.is/RSOcI What Sank the Tech Tycoon’s ‘Unsinkable’ Yacht? Nije sto sam lep i pametan , ali: On 23. 8. 2024. at 10:49, namenski said: Jeste da ne postoji niti ce postojati nepotopiv brod, Keva Priroda uvek ima po nekog keca u rukavu, a cinjenica je da u tom podrucju u ovo doba godine takozvane pijavice nisu retka pojava, obaska sto su ovih dana takodje u podrucju brodoloma zabelezene rekordno visoke temperature, valjda najvise od kako se zapisuje... Ali, stvarno treba biti majstor pa dozvoliti da se potopi brod skoro duplo veci od Kolumbove Santa Marije na kojoj je bilo 100-ak ljudi... Sve to na stranu, pokazuje se i dokazuje sva ispraznost pravljenja brodova jahti prvenstvene namene da se slikaju na domet neke fensi plaze, usidrene, da se paparaci ne cimaju previse: jahta koja je - nepotrebno, zarad dobrog izgleda, imala rekordno visok aluminijumski jarbol, i koja je - stizu izvestaji - verovatno zatecena otvorenih svih prozora i ostalih otvora, koja se - teorijski - zbog ogromnog balasta, jer radi se o jedrenjaku - tesko moze da prevrnetm, potonula je prakticno na vidiku obale... O strcucnosti, profesionalizmu bolje da ne pricamo: to se izgubilo i sve vise gubi sto je vise GPS-ova i ostalih bezbednosnih andrmolja, a manje sekstant i gledanja u zvezde znanja, odricanja od Prirode u koju se svi kunu, auuu bre... Pa jebote, klasican trgovacki jedrenjak, onaj iz sredine 19. veka, zlatnog doba, labudove pesme jedrenja, brod koji je iz Engleske plovio u Kinu i nazad, trgovine, posla radi, bio je iste velicine, mozda samo koji metar duzi... Lepotm se neko onomad zajebavao: Titanic: 2 Reach People: 0 A pomenuti Perini je upravo jedan od predstavnika te konstruktorske fele: brod koji bi po dimenzijama i uopste mogao i morao da se mota po najdivljijim vodama Planete, svesno je gradjen da lepotm izgleda i bude slikan na domak neke od fensi svetskih plaza, letovalista... 1 Link to comment
foto Posted November 1 Share Posted November 1 @namenski Trumper se jos koristi u motociklizmu za jednocilindase vecih kubikaza. 600+ Link to comment
namenski Posted November 1 Share Posted November 1 2 minutes ago, foto said: @namenski Trumper se jos koristi u motociklizmu za jednocilindase vecih kubikaza. 600+ To jos postoji? Nisam znao, hvala, ali se bojim - osim ako u pisanju nisi omasio jedno slovo - brod slobodne plovidbe je i u originalu trAmper... Sa korenom u skitanju, skitnicarenju. Imas nesto blize o poreklu pojma trUmper, da ne trazim sada? Inace, kada smovec na temi , tramperov kolega, линијаш, je takodje bio цвећка za sebe: mi zaboravljamo da su bogami do poprilicno u '60-te godine 20. veka, Australija, Juzna Amerika, pa i Severna Amerika bile vazduhom, avionima ili nedostupne ili dostupne samo malom broju platezno sposobnih... Cak je i za avione trebalo vremena: prvom mlaznjakutm, nesrecnom Comet-u, duplo brzem od dotadasnjih putnickih aviona trebalo je vise od 2 dana uredno u red letenja upisano od Londona do Johanesburga, a Severni Atlantik je tek trebalo masovno mirnodopski preletati... Sliku dodatno zamagljuju veliki, ogromni, linijasi, oni koji su jurili za Blue Riband na linijama Evropa - SAD: razne Queen, Bremen-i, Normandia-e, Rex-ovi, izlozbe medjudrzavne patkometrije ko ce brze i luksuznije... Ali, to su bili ondasnji Concord/e-i... Obican putnik koji je hteo u Australiju, Juznu Ameriku..., imao je da kupi kartu za obican linijski brod, dakle prvenstveno teretnjak ali sa kapacitetom za poprilicno putnika i da se, obicnomtm brzinom, dakle u vr' glave 15-16 cvorova vozi par nedelja... Pogledaj, uostalom : 1954. godina i 1 luka u Australiji: sve probrane firme, ali brodovi teretnjaci i to za ona vremena pozamasni, ali svi, bez izuzetka - lepo se vidi - sa poprilicno predimenzioniranim nadgradjem, bas zarad putnika... Doduse, a to se i danas broji, ne na takozvanim kruzerima nego na primer na trajektima koji putuju duze i nocu: kabina gore, kabina koja ima/nema prozore, u zavetrini/privetrini, kabina dole, jednokrevetna, dvokrevetna, cetvorokrevetna, pa i jace... Klase... Mada, jebiga, 2-3 nedelje kao putnik na brodu, mozda i nije bilo tako lose, barem sto se putovanja kao takvog tice... Ne znam doduse sta bi @jms_uk rekao na to... Link to comment
zorglub Posted November 1 Share Posted November 1 1 hour ago, foto said: @namenski Trumper se jos koristi u motociklizmu za jednocilindase vecih kubikaza. 600+ Sad i mene zanima na šta si u stvari mislio... Jednocilindraši se naravno proizvode (KLR650, DR650), čak i dvotaktni ako se ne varam, i od milošte ih zovu thumper(s), ali za trumper stvarno nisam čuo. 1 Link to comment
jms_uk Posted November 1 Share Posted November 1 2 hours ago, namenski said: Mada, jebiga, 2-3 nedelje kao putnik na brodu, mozda i nije bilo tako lose, barem sto se putovanja kao takvog tice... Ne znam doduse sta bi @jms_uk rekao na to... Da imam bolje sea legs i vise slobodnog vremena, mislim da ne bi bilo lose Link to comment
namenski Posted November 1 Share Posted November 1 18 minutes ago, jms_uk said: ...mislim da ne bi bilo lose Ne bi, a? Link to comment
namenski Posted November 3 Share Posted November 3 @foto jebiga, dao si mi gas , podsetio me verovatno najbrodskijih modernih brodova od pre vremena kruzera i kontejnera: takozvani teretno-putnicki ili obrnuto, preka potreba u vremena u koja je, kao sto pomenuh, moglo da se interkontinentalno putuje samo btodovima... I, jedan od poslednjih, tik pred WW2: Zaandam, vlasnistvo cuvene Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij , poznatije kao Holland-America Line... Ozbiljna ladja, pravljena da nosi 10-ak hiljada tona tereta i preko 150 pravih putnika... Ovakve ladje su bile specijalitet ondasnjih kolonijalnih sila jer je trebalo tamo, u kolonije, voziti gotovu robu, cinovnike, duznosnike, taj rad..., a vracati sirovine, one kojima je tropatm preko glave... Zaandam je imao i sestru, lepotu djevojku, Noordam: Zaandam ce inace ostati zapamcen i po jednoj WW2 dogodovstini i srecno/nesrecnoj sudbini brodolomaca posle torpedovanja od strane 1 nemacke podmornice sto je vec prica za sebe: tek, odmah posle potapanja, kada su preziveli bili u camcima, Nemactm je izronio ne mogavsi da odoli, a da ne pita otkud na jednom brodu u ratno vreme toliko ljudi... Sumnjao je, naime, da se radi o takozvanoj pomocnoj krstarici, poprilicno rasirenoj upotrebi - narocito u pocetku, dok jos nije bilo pravih - ovakvih i inace putnuckih brodova, buduci da ih je odlikovala znacajno veca brzina od obicnih teretnjaka... Zajeb'o se: putnici su bili clanovi posada od podmornica ispotapanih brodova koje je Zaandam razvozio... Usledilo je ono poslovicno: Goodnight, sorry for sinking you... I preko 2 meseca potucanja u camcima, na sred srede Juznog Atlantika... Inace, sam koncept su Kinezi pokusali da obnove sredinom '90-ih: Za potrebe razvoza duz duge kineske obale, pa i sire, neuspesno na zalost: isekose ih dusmani pre neku godinu... Sve u svemu, ceni se da ih je danas od sorte u svetu preteklo jedva 4-5... Medju njima i ovaj Francuz za potrebe snabdevanja francuske Tihookeanije sa sve turizmom, Aranui 5... Koji dokazuje da su mogli da budu i ruzni... Link to comment
foto Posted November 4 Share Posted November 4 On 1. 11. 2024. at 20:55, zorglub said: Sad i mene zanima na šta si u stvari mislio... Jednocilindraši se naravno proizvode (KLR650, DR650), čak i dvotaktni ako se ne varam, i od milošte ih zovu thumper(s), ali za trumper stvarno nisam čuo. Hvala. Tipfeler je u pitanju. Odnosi se na jednocilindrase vecih kubikaza i specificnog zvuka i vibracija. DR BIG je bio najveci nekada, sada manje pratim. 1 Link to comment
foto Posted November 4 Share Posted November 4 Svima na temi izvinjenje zbog citanja i pisanja bez pravih optickih pomagala. Prastajte... 1 Link to comment
Recommended Posts