Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted
BTW. Ako se neko cudi kakva su ovo vina iznad^ (cudna imena, ne bas household names) u pitanju su Aldi-jeve etikete. :DNisam nikad bio snob kad je vino u pitanju, pa me nije sramota da kupujem ni kod Aldija. Elem, otvorio sam prvo ovo Rioja. Kad je malo prodisalo, imalo je aromu na crne masline/suve sljive + mozda mrvicak zacina. Relativno je kratko (tempranillo je to), ali su tanini fino sitni, sto ima nesto i s tim sto ima 7 godina. Ne znam da li je to vreme lezalo u boci ili u bariku, koji je dosta fino integrisan i nema neki ukus na jeftine cepanice. Otvara se na prilicno zanimljive tresnje, malcice doduse pali alkohol (13.5%), ali bogo moj, za ove pare je lepo. Da mu dam 1 audio podrsku. Vino para el pueblo!
ja ljubavno pismo ne bih ovako sastavio :kralj: btw, ako naletis tamo, uzmi neko vino sa podrucja Ribera del Duero, npr. Protos ili Federico. da se bolan lecis.
Posted (edited)

U austrijskom Aldiju (Hofer) cesto i rado kupujem vina. Rioje su im onako, cena je dobra ali su teske kao crna zemlja, masivne, barikirane - treba pola dana da ih luftiras, da je napolju -10 i da jedes neki gulas od divlje svinje pa da sve legne kako treba. Medjutim uvek ima nesto senzacionalno da se nabote - imaju jednu spansku kavu (cavu:)) vec nekoliko godina unazad, mislim da kosta ispod 3E za bocu - cist seks kako dobar pjenusavac za pare banatskog rizlinga, uvek kupim karton dva da se nadje. Dalje u austriji totalni no brainer su lokalna bela vina, razni gruener veltlineri, prepoznaju se po austrijskoj zastavi na kapici (crveno belo) i dugackoj zelenoj boci - 3-5e zavisi od toga sta je unutra - svi su bez pogovora jako pristojni i gadjaju se sa duplo skupljim iz radnje. Nekim cudom nemam srece sa crvenim iz Aldija, ali to mu vise dodje zato sto imam quirky ukus za crvena, sve teze se probijam kroz sveta teskog barika a opet ne volim nemacki i austrijski pogled na crvena (da ne kazem burgundac). Ovih sofisticiranijih spansko portugalskih varijanti koje nisu rioja nego ribere i slicno mozda i ima ali nisam do sada vidjao.edit - ta cava je ovo, evo ima i u slovenijideal_42147_popup.jpg

Edited by gazza1
Posted

Nisam primetio da ga je neko ranije pomenuo a vredi.Letnje, lako i jevtino:torres_vinasol_2011_n.jpg

Posted

jefitno gde? kod prethodnog uvoznika je kostalo upola manje nego sada, mislim da smo ga kupovali za oko 350-400 din

Posted
Nisam primetio da ga je neko ranije pomenuo a vredi.Letnje, lako i jevtino:torres_vinasol_2011_n.jpg
ima od Torresa slicno vino San Valentin, i cena je tu negde. blazi, lepse arome i manje kiseo.
Posted
ima od Torresa slicno vino San Valentin, i cena je tu negde. blazi, lepse arome i manje kiseo.
VinaSol kiseo? nisam primetio.za San Valentin sam cuo ali nikada nisam naleteo na njega. probacu.A da li znas za jos neko slicno ovom, od drugog proizvodjaca a u slicnom cenovnom rangu?
jefitno gde? kod prethodnog uvoznika je kostalo upola manje nego sada, mislim da smo ga kupovali za oko 350-400 din
pa imas za 5-6 eur.
Posted (edited)
VinaSol kiseo? nisam primetio.za San Valentin sam cuo ali nikada nisam naleteo na njega. probacu.A da li znas za jos neko slicno ovom, od drugog proizvodjaca a u slicnom cenovnom rangu?
Mala ograda za ovo boldovano, to je vise senzacija nakon popijenog vina, manje dok ga pijem. Tesko cu ja to objasniti, nisam Indy.Dobro, bas dobro belo vino, al' malo suvlje i sladje dolazi sa Lanzarota i to iz vinarija Stratvs i El Grifo. Jeste malo skuplje (ranga 8 evra pa nadalje) i ne verujem da ga ima Bgd trziste. Ako budes u prilici da ga pazaris negde, neces pogresiti. Hrani ga vulkanska zemlja i super suva klima, sunce i vetar. Edited by Lancia
Posted
sadašnji uvoznik je Unoverexport, odnosno ćerka firma, sa par normalnih, ali i par bolida, koji jednostavno ne umeju da prodaju vino.uskoro ulaze bosanci koji to drže tamo i razvaljujutako da očekujte Tores široko dostupan i pošteno cenovno rangiran.
Posted

vezano za.sam wonderland je poprilicno u k trenutno

Posted

Od ovih vina s prethodne strane (moja cetvorka) ni ovaj Carte Carista Chianti Classico 2009 nije uopste los za pare. Laksi je za 1 notu od one Rioje i odlican je za uz pastu ili slicno. Slicna australijska vina (po ceni i tipu) mogu da se nadju, ali ne bas na policama prvog supermarketa. Ima i mnogo boljih, ali za 2-3x vise para. Carte Carista je 1 zanimljiv primer "lolly" arome (="slatkis", tj. aroma na vestacku malinu, npr. istopljeni sladoled od maline). Malo duzi finish, i ovo bi bilo vise nego dobro, ali i ovako radi posao za pijuckanje & npr. bilo bi lepo uz 1 pizzu. All I miss is a pizza... The no pizza blues :D

Posted
vezano za.sam wonderland je poprilicno u k trenutno
oni rade torres u bosni ili neko drugi?
  • 3 weeks later...
Posted
Nešto rdeče, više po mom ukusu od ovog gore, a po narockim cenama (oko 10 baka po boci). Sa svih strana...DSC_0001.jpg
Od ovih vina iz Aldija, moram priznati da se najslabije pokazalo Ozi vino :( - otkida od divlje hrastovine, slican efekt se moze postici, za manje pare, cuclanjem dashchice iz parketa.Bordeaux je ispalo jos i ponajbolje. Kad se otvori mirisi na mokrog psa™, medjutim to ode posle nekog vremena. Ima puno borovnica i vrlo finih tanina za zvakanje, kao i lepo integrisani barik. Mogao bi to na vangle da pijem.
Posted
BTW. Ako se neko cudi kakva su ovo vina iznad^ (cudna imena, ne bas household names) u pitanju su Aldi-jeve etikete.Nisam nikad bio snob kad je vino u pitanju, pa me nije sramota da kupujem ni kod Aldija. Elem, otvorio sam prvo ovo Rioja.
Ali kako su samo napravili etiketu: boje i font su nekakav crossover Marques de Caceres i Campe Viejo etiketa. To je valjda za unsuspecting Aldi shoppers :-)Sto naravno ne znaci da je vino lose.
Posted

pa to je old school rioja klasika. pre 10-15 godina je 95% vina odatle imalo takve flase...inace u baltazaru kod djordja ima jedno super francusko belo vino po prihvatljivoj ceni od 1000 din, u pitanju je kupaza vionjera (vise) i sovinjona (manje), ne secam se trenutno imena ali znam da je nesto englesko (vino je iz regiona rone). vrlo vrlo solidno a i iz istog podruma ima i neki grenas napravljen kupazom razlicitih godista iste sorte, nisam probao ali bi moglo biti zanimljivo.