Jump to content
IGNORED

OPET: Ko je otišao u bolnicu?


bus

Recommended Posts

Poboljšano po Njaldorfovoj recepturi. Drugi krug glasanja! ***Bilo bi mnogo lepo kada biste svoju preferencu (osobu koja je otišla u bolnicu i u zagradi jezik ili jezike koje aktivno govorite - ne one koje razumete - redosledom kojim ste ih naučili) naveli i u posebnom postu. Ali ne morate! Može i anonimno, samo glasanje.Hvala. Ovaj poll je povezan sa ovim postom na temi o Mozgu, kompjuterima i prevođenju. Pogledati i stranu pre te za kontekst.

Link to comment
  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • bus

    21

  • MancMellow

    6

  • Buum

    6

  • Waldorf

    6

I dalje isto, dakle, Perina sestra. Na stranu to što, ako je upucana, onda ćerka teško da je otišla. Pre će biti prevezena, odneta, itd. :D Mislim da postoje jezici(pa i engleski) gde bi se mogla(ili morala) upotrebiti vremena koja bi do kraja razjasnila ko je otišao u bolnicu.

Link to comment
I dalje isto, dakle, Perina sestra. Na stranu to što, ako je upucana, onda ćerka teško da je otišla. Pre će biti prevezena, odneta, itd. :D Mislim da postoje jezici(pa i engleski) gde bi se mogla(ili morala) upotrebiti vremena koja bi do kraja razjasnila ko je otišao u bolnicu.
Na engleskom ne mora. Može sve u prošlom prostom. Nego, i na srpskom bi mogao da se turi neki pluskvamperfektić, koji bi možda malo navrnuo vodu na jednu od dve vodenice, ali i dalje bi bilo logički moguće i drugo (neočekivano) (raz)rešenje.
Link to comment

pluh, sad ne mogu da se odlučim <_< ček da vidimo druge jezike:somebody shot the daughter of Pera's sister, who went to a hospitaljemand hat die Tochter von Peras Schwester geschossen, die in Krankenhaus ge*en ist (eh sad Nemci razlikuju dal si išao peške il si autom/vozom/itd il si avionom tako da hm...)alguien ha disparado la hija de la hermana de Pera, que ha ido al hospitalal mi opet na sva tri jezika deluje mutno, tj mogla bi i Perina sestra i Perina sestričina da su u pitanju (osim za Nemce gde mi se čini da nešto baš i ne štima ovako kako je napisano, al nemam sad vremena da mnogo razmišljam, javiću se kasnije)

Link to comment
Na engleskom ne mora. Može sve u prošlom prostom
pa znam, zato sam i napisao mogla/morala.
Nego, i na srpskom bi mogao da se turi neki pluskvamperfektić, koji bi možda malo navrnuo vodu na jednu od dve vodenice, ali i dalje bi bilo logički moguće i drugo (neočekivano) (raz)rešenje.
Na srpskom bi bilo manje jasno nego kad bi se to uradilo na engleskom.
Link to comment
jemand hat die Tochter von Peras Schwester geschossen, die in Krankenhaus ge*en ist (eh sad Nemci razlikuju dal si išao peške il si autom/vozom/itd il si avionom tako da hm...)
Jemand hat die Tochter, der ins Krankenhaus gegangenen Peras Schwester, erschossen. :bee: :wacko:edit: ne treba mi von - doppelt gemoppelt Edited by Billy Parsons
Link to comment
Jemand hat die Tochter, der ins Krankenhaus gegangenen Peras Schwester, erschossen.
:lol: Ah nemčina :) Neko je ćerku, u bolnicu iduće Perine sestre, upucao Ovako napisano tek nema sumnje da je u bolnicu otišla Schwester.
Link to comment

u bolnicu otišle Perine sestre, moliću lepo i fino -_- pa da, Nemci imaju načine da preciziraju to, zato i rekoh vratiću se još na NemceP.S. mada naravno uz pomoc pasiva bi se moglo precizirati što šta i na drugim jezicima, a pogotovo ako se kaže npr "odvedena", onda je garant ćerka :D

Edited by Amelija
Link to comment

Hm, mada, ako na engleskom napišemo Someone shot Pera's sister's daughter, who went to the hospitalonda je ipak otišla ćera. No ako jeSomeone shot the daughter of Pera's sister, who went to the hospitalonda i dalje sestra tj. majka ali uz ogradu da ja ovo nikad ovako ne bih stavio - nekako mi ne zvuči lepo.

Edited by M16
Link to comment
P.S. mada naravno uz pomoc pasiva bi se moglo precizirati što šta i na drugim jezicima, a pogotovo ako se kaže npr "odvedena", onda je garant ćerka :D
Ajokvala. Mogli su i Perinu švecu ins Krankenhaus odvesti.
Link to comment
Hm, mada, ako na engleskom napišemo Someone shot the Pera's sister's daughter, who went to the hospital
Da, u ovom slučaju je samo ćerka.
Someone shot the daughter of the Pera's sister, who went to the hospital
U pravu si, ovo zvuči čudno, jer je Perina sestra animatna, ali može da prođe kao malo formalnija rečenica. Elem, u ovom slučaju je opet dvosmisleno :D
Link to comment
Da, u ovom slučaju je samo ćerka. U pravu si, ovo zvuči čudno, jer je Perina sestra animatna, ali može da prođe kao malo formalnija rečenica. Elem, u ovom slučaju je opet dvosmisleno :D
Prihvaćena ispravka. Setio se odmah posle, al' reko' profesor možda neće da primeti cool.gifPa da, ali, kažem, u engleskom bi, čini mi se, native speakers bar u 90% slučajeva izabrali sestru(da je otišla u bolnicu). Prvo što mi se čini da bi ogromna većina već izgovorila tako da bude jasno, a i oni koji ne bi, bi opet većinski mislili da je isto sestra.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...