Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Izrael, Palestina i arapske zemlje

Featured Replies

kad sam inertan :D

• Replies 10.4k
  • Views 1m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• jebo im ja svima mater. i ira teeroristi su bili po kucama pa englezi nisu bombardovali i ubijali na angro jer, eto, moraju da se brane. i nema veze sto nisu bili okruzeni neprijateljima. jasno se vid

• Znam. Ja svakako ne spadam u one koju su na strani Izraela, ali ne mogu da budem ravnodušna spram stradanja nevinih ljudi. Pa neka ih je i i 1 % koji nisu podržavali progon Palestinaca.   Ne

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

previše je lažnih vesti, to je tačno   zato i nisu bitne pojedinačno   za sada znamo da je hamas napao neke civile, a kao odgovor, izrael je napao sve civile   odmazde 10

Posted Images

24 minutes ago, iDemo said:

#realno - oni su i vojno i obaveshtajno daleko ispred ostatka komshiluka jedno 10-20-30 godina. I trude se da tako i ostane.

Sve to vojno i obavestajno dodje i prodje: oni su se, ili neko drugi za njih, pobrinuli da u blizem i daljem komsiluku vise ne postoji ni jedna jedina drzava koja ih je do pre 20-ak godina kako-tako mogla samim svojim postojanjem da drzi na uzdi: Liban su razbucali, Sirije, inace jedinog protivnika koga su vojno respektovali vise nema, Egipat je u svoje prolece zamalo pa doziveo slicnu sudbinu, mada je u svakom slucaju prijateljstvom :isuse: sa Amerikom eliminisan na duzi period, Jordan ostavljen sam oci u oci, Libija anihilirana, Irak takodje, suprotnosti izmedju sunita i siita doterane do usijanja, medjusobnog klanja...

Ima jedan dodatni element: svi arapski/islamski rezimi, po pravilu ekstremno korumpirani na stranu, u celom islamskom svetu ovo sto radi i radila je Amerika, iz svojih interesa, ali objektivno pomazuci Izrael, stvara i stvorice - vec dobrano i jeste - jedan na duze staze po Ameriku katastrofalan antiamericki sentiment koji do sada nije nesto mnogo pogadjao Ameriku, u svakom slucaju ne toliko da bi se na njega preterano obazirala ili prema njemu upravljala.

Kvaka je u tome sto su se - a Sirija je to pokazala - pravila igre poslednjih 10-ak godina izmenila: u prazan prostor koji nastane komesanjem ili zbacivanjem rezima u bilo kojoj izlamskoj zemlji Americi vise nece biti ni malo jednostavno, ako uopste bude moguce, da se ubaci i postavlja rezime po svojoj volji.

Pojavili su se i svoju priliku prepoznali i novi igraci, Rusija i Kina pre svega, spremni i sposobni da se ubace u eventualno nastali prazan prostor i iskoriste upravo taj antiamericki sentiment koji je Amerika imala prilike da upozna jos u vremena pada Pahlavi rezima u Iranu.

Na sve to treba dodati i relativno nezavisne igrace poput Irana i Turske koji, ova poslednja narocito, verovatno ceznjivo gledaju ka (uzem) Bliskom Istoku, dakle neposrednom izraeskom komsiluku i koji odlicno znaju da je antiamerikanizam dobitna kombinacija koja kao kolateralnu stetu nosi slabljenje izraelskih pozicija.

Izrael se ponasa kao da resava sopstveno konacno resenje, reverzni Endlosung, racunajuci - pogresno - da ce eliminisanjem problema Palestinaca, resiti problem propalestinskog sentimenta, zaboravljajuci da isti nikada nije bio neko narocito jako vezivno sredstvo u povezivanju arapskog sveta koji se - da se ne lazemo - nikada nije preterano pretrgao kada se radilo o pomoci braci Palestincima.

Ali, Izrael - sudeci po tome kako se ponasa i to bez obzira kakvu vladu imao na celu - ne racuna da ce se koliko sutra i vrlo verovatno naci oci u oci sa interesima neke velike sile koja nece biti - Amerika.

Zaboravlja i kumulaciju antiamerikanizma koja se polako oblikuje cinjenicom da bi - osim u medijima drogiranom uglavnom takozvanom razvijenom svetu - 100-ti deo ovoga sto Izrael danas radi, izazvao americku reakciju poput embarga, blokada, pa i pretnji intervencijom u slucaju da tako nesto uradi prakticno bilo ko drugi: Venecuela u kojoj je nedostatak brisiguza izazvao tvrde americke sankcije, Severna Koreja koja odjednom vise nije tema #1 sa sve brojanjem patogenih bakterija u zelucima prebega, zmurenje Rusija kojoj se sankcije uvode zato sto je nesposobna da pelcuje 1 disidenta...

Mislim samo po nesrecu Palestinaca da je Izrael u jednom polju daleko ispred cak i USA i svih ostalih - Cyberdefence (naravno i offence ). Dzaba tebi  npr. tona dronova kad ih ovi hakuju ili ti sruse citavu IT infrastrukturu u pozadini.

1 minute ago, bags said:

Mislim samo po nesrecu Palestinaca da je Izrael u jednom polju daleko ispred cak i USA i svih ostalih - Cyberdefence (naravno i offence ). Dzaba tebi  npr. tona dronova kad ih ovi hakuju ili ti sruse citavu IT infrastrukturu u pozadini.

To je poresan - naravno ne tvoj - nacin razmisljanja koji, po pravilu vodi u propast, kao i toliko puta do sada: onog trenutka kada u igru uvedes masine, gvozdjuriju, uveo si i element koji igra presudnu ulogu - vise nego izvesnu mogucnost da neko, negde i nekada napravi jacutm i boljutm masinu...

A samo Cyberovanjetm ce se - tu sumnje nema - pokazati i dokazati kao poprilicno jeftin nacin da i svetska sirotinja udje u ugru ravnopravno sa najrazvijenijima.

Nemoj sutra samo neko da se iznenadi kada AK-47 21. veka bude softvertm napravljen u nekom getu u kome se struja dobija okretanjem pedala nekog rashodovanog bicikla: pametnih glavica da fali nece, bas kao sto nece da fali ni jake motivacije, jace nego sto je moze da da neki Google, Apple, RAND i ostala visokotehnoloska bratija koja je sebi uvrtela u glavu da je tehnologija panaceja i da se pomocu nje moze napraviti zid koji efikasno stiti od svih zalatm ovog sveta...

3 minutes ago, bags said:

Tu nesrecu dele sa Iranom koji je - po legendi - popushio rushenje/onesposobljavanje kompletne instalacije 'buduceg' nulekarnog bla, bla, bla - na foru "pronashao glavni inzenjer usb na drumu pa ga gurn'o u svoj laptop"... Ako je za verovati cybersecurity udzbenicima koji se izucavaju na civilnim, vojnim & kombinovanima CyberSec kursevima... Oni su - navodno - jos za vreme onih ratova - '67 i (valjda) '73 upadali u 1:1 radio komunikaciju izmedju najvishih civilnih/vojnih likova po Jordanima, Egiptima i slicno... Njih je valjda US Army (navodno mimo znanja Administracije) izvukao i omogucio najnoviju protivtenkovsku 'opremu' - rakete sa zemlje, sa helikoptera i taj rad... Mutno je to sve a oni se u tome snalaze bolje od komsiluka... Ok, 'za sada'... :)

1 minute ago, namenski said:

softvertm

Mislim da je upravo to najveca greshka u sasvim ispravnoj tezi™ (serem i ja) koju si izneo gore. Sa sofverom je lako - izolujesh postrojenje, nema ni unutra ni napolje i dalje redom - i onda se neki mamlaz sagne i sa zemlje uzme usb i posle ga turi gde ga je turio... softver™ je bitan al' je jos bitniji socijalni/ljudski faktor... Srecom pa su i jedni i drugi (i treci?) zadrti po svakoj liniji tako da ce to biti jedna kvalitetna zabava - sve dok se ne prelije ovamo™ - gde ne treba. 

7 minutes ago, namenski said:

U globalu se slazem i verujem da ce biti u skorijoj buducnosti tih cyberpunk momenata ali ipak je trenutno Izrael u ogromnoj prednosti. Svaka tehnologija ce imati i kontra momenat u toku ratovanja ali uticaj koji ima cyberdefence je ipak retko vidjen kroz istoriju. (Racunaj da ovo dolazi od laika za ratnu istoriju i od nekog ko radi u IT oblasti)

8 minutes ago, bags said:

Racunaj da ovo dolazi od laika za ratnu istoriju i od nekog ko radi u IT oblasti

Moji reference su - gospodja pre godinu ipo zavrsila CyberSec Operations magistraturu na civilnom krilu lokalne vojne akademije - ja isao i na promociju. Sva jugoistocna Azija dosla u uniformama, posle se presvukli za koktel... Otamo™ i reference na temu 'ko je prvi ikad cyber-napao na neku vojnu ustanovu?' i odgovor 'srbski hakeri na NATO (1999)'...

6 minutes ago, iDemo said:

Tu nesrecu dele sa Iranom koji je - po legendi - popushio rushenje/onesposobljavanje kompletne instalacije 'buduceg' nulekarnog bla, bla, bla - na foru "pronashao glavni inzenjer usb na drumu pa ga gurn'o u svoj laptop"... Ako je za verovati cybersecurity udzbenicima koji se izucavaju na civilnim, vojnim & kombinovanima CyberSec kursevima... Oni su - navodno - jos za vreme onih ratova - '67 i (valjda) '73 upadali u 1:1 radio komunikaciju izmedju najvishih civilnih/vojnih likova po Jordanima, Egiptima i slicno... Njih je valjda US Army (navodno mimo znanja Administracije) izvukao i omogucio najnoviju protivtenkovsku 'opremu' - rakete sa zemlje, sa helikoptera i taj rad... Mutno je to sve a oni se u tome snalaze bolje od komsiluka... Ok, 'za sada'... :)

Te elektronsketm igre igraju se tamo jos odavno i to od strane Izraela u meri koju sebi nije mogao da dopusti ni 1 tiranosaurus poput pokojnog CCCP: 

USS-Liberty-Israel.jpg

Pa se tako, recimo, americki brod za takozvano elektronsko izvidjanje USS LIberty, AGTR-5, inace NSA ladja, 8. juna 1967, u sred Sestodnevnog rata nasao previse blizu obalama zaracenih strana...

Da bi, promptno, bez opomene, dobio od Izraela sta mu sleduje, uz puno znanje o kome se radi: izraelske avione i torpedne camce.

Po cenu od nekih 30+ ubivenih i skoro 200 ranjenih Amerikanaca.

Stvar se izgladila uzajamnim ubedjivanjemtm da se radilo o greski :D, da opomene nisu stigle na vreme i kome je trebalo, placena je i neka lova na konto odstete....

16 minutes ago, iDemo said:

al' je jos bitniji socijalni/ljudski faktor

Ne znam kako si me shvatio, verovatno je do mene, bio sam nejasan: upravo se i radi o apsolutnom znacaju pre svega ljudskog faktora: uvodjenje u igru bilo kakve masinerije ili proizvoda ljudske pameti poput softveratm neizbezno donosi i posledicu da ce kad-tad neko da napravi bolji, jaci, brzi...

A na takozvanu pamettm niko nema monopol: sustina moje tvrdnje je da je - da je uslovno tako nazovem - virtuelizacija ratovanja ucinila samo ratovanje kudikamo dostupnijim sirotinji, u svakom slucaju mnogo vise dostupnim nego stotine i stotine najaviona, hiljade tenkova i svasta nesto...

22 minutes ago, bags said:

U globalu se slazem i verujem da ce biti u skorijoj buducnosti tih cyberpunk momenata ali ipak je trenutno Izrael u ogromnoj prednosti. Svaka tehnologija ce imati i kontra momenat u toku ratovanja ali uticaj koji ima cyberdefence je ipak retko vidjen kroz istoriju. (Racunaj da ovo dolazi od laika za ratnu istoriju i od nekog ko radi u IT oblasti)

Nema ovo sto pricamo - ili ima vrlo malo - veze sa ljudskom vestinom uzajamnog tamanjenja: sumnje nema da je cyberovanjetm jedna od velikih revolucija koja iz osnova menja sliku sveta, pa i ratovanja, ali mislim da sumnje nema da je - sve u svemu - cyberovanjetm samom svojom dostupnoscu i sve vecom rasprostranjenoscu ucinilo sofisticirano cyber ratovanje kudikamo dostupnijim onima kojima, recimo, nisu dostupni najnajavioni, najnajtenkovi...

Uprosceno, cyberovanje je svelo ili sve brze svodi ratovanje na - sukob dveju volja, ljudske pameti, a tu nema monopola...

Inace, naravno da si u pravu kada kazes da je Izrael u debeloj prednosti zato sto je na vreme shvatio znacaj cyberovanja i imao resurse da ga razvija i primeni...

Edited by namenski

Nema sanse da im se sve ovo ne vrati nekad u buducnosti. Mozda je to daleka buducnost, ali seme zla nikad ne propusti da nikne.

7 minutes ago, namenski said:

inace NSA ladja

Vidim da razumesh™ stvari...

Inace, to mi je omiljena tema. Ima u donjoj knjizi objashnjenje kako je ladja u roku od 30 minuta od US Navy ladje postala NSA ladja... :)

Kaze - "dosao baja, doneo kofer, stavio na sto, otvorio i izvadio nova (NSA) naredjenja... 

Mutna je to prica, mnogo mutna. 

Preporucujem:

spacer.png

3 minutes ago, Meazza said:

Nema sanse da im se sve ovo ne vrati nekad u buducnosti. Mozda je to daleka buducnost, ali seme zla nikad ne propusti da nikne.

Pa oni su u tom vrtlogu zadnjih nekoliko stotina hiljada godina. Plivaju - ponajvishe ledzno... 

Meni je zanimljiv odgovor na pitanje - koliko njih (Jevreja) ima na svetu. Covek nema osecaj dok ne progugla... Ostavljam meraklijama. 

@bags @iDemo da skratimo pricu :D: pristup Izraela problemu sopstvenog ne samo prezivljavanja i zivota koliko-toliko mirnog sa komsilukom, temelji se na logicki ekstremno pogresnoj pretpostavci - naime, ne postoji igra u kojoj mozes da neprestano, doveka - dobijas.

Na stranu katastrofalne posledice po jedno drustvo koje se - silom prilika - ekstremno militarizuje: uz sav demokratski potencijal, ta se rabota nikada dobro zavrsila nije.

6 minutes ago, iDemo said:

Pa oni su u tom vrtlogu zadnjih nekoliko stotina hiljada godina. Plivaju - ponajvishe ledzno... 

Mislim konkretno na modernu drzavu Izrael i na ovo sto trenutno rade. 

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.