makaronee Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 On 29.9.2019. at 13:12, roksi said: .. ima primese louis kahn-a (kojeg btw obozavam). .. postoji zabavna legenda o tome kako su zapadno-pakistanski piloti odustali od bombardovanja zgrade parlamenta istocnog pakistana, koji tada, 1971, bese u izgradnji - verujuci da je u pitanju nekakav drevni hram.
namenski Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 Finci, svetski prvaci u bibliotekarstvu, i Oodi, Helsinki Central Library. ALA Architects
kralj Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 (edited) 47 minutes ago, namenski said: Finci, svetski prvaci u bibliotekarstvu, i Oodi, Helsinki Central Library. ALA Architects Nevezano za projekat, ne mogu da dočekam kada će prestati da stavljaju modele/montaže/foto priloge sa ljudima koji su u položaju u kome pristojan čovek ne ostaje duže od 5 sekundi. Edited September 30, 2019 by kralj
namenski Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 3 hours ago, kralj said: Nevezano za projekat, ne mogu da dočekam kada će prestati da stavljaju modele/montaže/foto priloge sa ljudima koji su u položaju u kome pristojan čovek ne ostaje duže od 5 sekundi. Ima jacih primera, vrednih mozda i posebnog topika. Mada, mozda bi trebalo da vidis mene, cak i u ovom trenutku
roksi Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 12 hours ago, hazard said: Ukratko, da ne trolujem previše Najmlađa nacija na Balkanu, uobličena konačno tek 1944.-45. Već u socijalizmu je krivotvorena istorija projekcijom makedonske nacije/naroda nazad do srednjeg veka (za razliku od recimo Crnogoraca, za koje je Đilas govorio da su se ,,formirali kao nacija u toku revolucije") Do '91., makedonska nacija postojala je institucionalno (u smislu da država stoji iza nje) samo u socijalizmu i shodno tome je i oblikovana...kada je socijalizam propao, onda nastaje određeno lutanje u identitetskom smislu (glavna nacionalistička stranka, VMRO-DPMNE, nosi ime po nečemu što je bila bugarska nacionalistička revolucionarna organazicija...itd.) Onda tek što si osamostalio, kreće osporavanje svega sa stvih strana: osporavaju ti ime i zastavu (Grci), naciju i jezik (Bugari), državu i teritoriju (Albanci), crkvu (Srbi, Grci, i Bugari) I onda nakon krčkanja svega toga više od decenije, večitog provizornog statusa (BJRM), kreće ludovanje u vidu tog antikovanja čiji je glavni proizvod Skoplje 2014., ali i aerodrom koji se zove Aleksandar Veliki i autoput koji se zove Filip II i tako dalje...a kod Skoplja 2014. se antikovanje ukršta sa kompleksom da pokažeš da si imao nekakvu samobitnost i pre 1945. (kao što su imali Srbi, Bugari, i Grci, što je jasno čim se prošetaš Beogradom, Sofijom, Atinom, vidiš da su to države izgrađene u 19. veku)...poenta je da Skoplje u odnosu ne druge balkanse prestonice ne izgleda kao da je ,,od juče" već da bude jednako sa njima nekako - a rezultat je, naravno, groteskan 12 hours ago, hazard said: Mi imamo neke druge komplekse i frustracije, što bi rek'o Ajs Nigrutin šampanjac, dijamanti, Ferari i Dubai što se vidi lepo po BnV pa nije uopste trolovanje - jer arhitektura, urbanizam et al, (i odnos prema istim) su zapravo manifestacija (i projekcija - as in: projection [stremljenje, valjda?]) drustva i uredjenja u kom obitavamo - tako da je veoma relevantno:) a sto se nazalost da i videti iz oba primera. i skoplja i beograda. ono, ko gradi? - ko finansira, ko dobija projekte, sta su prioriteti?, etc. i eto nam rezultata.
roksi Posted September 30, 2019 Posted September 30, 2019 6 hours ago, makaronee said: postoji zabavna legenda o tome kako su zapadno-pakistanski piloti odustali od bombardovanja zgrade parlamenta istocnog pakistana, koji tada, 1971, bese u izgradnji - verujuci da je u pitanju nekakav drevni hram. wow:) kahnova arhitektura jeste vanvremenska - moglo bi se reci i arhaicna i futuristicka u isto vreme. meni je pre svega beskrajno poeticna - uprkos grandioznoj razmeri (cak intimna). kahn jeste bio pesnik i kompozitor prostora. i ona njegova divna izjava: The sun never knew how wonderful it was, until it fell on a wall of a building. Louis Kahn, Cemal Emden · National Parliament of Bangladesh
makaronee Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 10 hours ago, roksi said: .. kahn jeste bio pesnik i kompozitor prostora. i ona njegova divna izjava: The sun never knew how wonderful it was, until it fell on a wall of a building. .. dok cigla najvise voli da bude - luk. pored pesnistva i komponovanja, nalazio je vremena za romanticne pohode. izmedju ostalih, tu bese i anne tyng - cerka propovednika, rodjena u kini, prva master-arhitektica na harvardu, dizajnerka ili bolje reci, konstrukterka igracaka, netrivijalne nadgradnje..
beyoncé Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) On 29.9.2019. at 12:12, roksi said: kaci jos kad budes u prilici. ne brini roksi, imam posla preko glave a poznato je da je internet najbolji lek za to muzej savremene umetnosti, donacija poljske, arh. trojka "tigrovi" (vaclav kluševski, jerži mokržinski, evgenijuš vjeržbicki), 1965-1970. Spoiler gradski tržni centar, živko popovski i dr. 1969-1973. Spoiler vojna bolnica, josip osojnik i slobodan nikolić (projektanti VMA), 1971. Spoiler Edited October 1, 2019 by beyoncé
beyoncé Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) univerzitet sv. kiril i metodij, marko mušić, 1970-1974. Spoiler studentski dom goce delčev, georgi konstantinovski, 1969-1977. izgrađen od 4 bloka koji opisuju simbol beskonačnosti, zamišljen je kao savremeni dom za studente prema svim ljudskim standardima i sa svim blagodetima. cela 6. etaža sadržala je zajedničke prostore i zelene terase sa bazenima, povezane lebdećim mostovima koji praktično čine prsten koji povezuje sve blokove tako da se može prelaziti iz jednog u drugi bez napuštanja zgrade. ima i bračne studentske sobe nažalost, uslovi u domu su nedopustivo dugo ispod svakog minimuma (pre neku godinu se srušio i krov), ali mislim da je nešto renovirano u međuvremenu. Spoiler istorijski arhiv, georgi konstantinovski, 1968. Spoiler RHMZ, krsto todorovski, 1972-1975. Spoiler Edited October 1, 2019 by beyoncé
Ras Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) U Trgovinskom centru sam kupio AC/DC Power Age, Kajagoogoo White Feathers i Combat Rock, a posetio sam i Goce Delčev na kratko. Sa ovih fotografija najimpresivnije izgleda zgrada vojne bolnice. Na prethodnim stranama, dobra je šalter sala pošte, a i unutrašnjost katedrale izgleda humanije i u kontrastu sa spoljašnošću. Edited October 1, 2019 by Ras
beyoncé Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) 29 minutes ago, Ras said: U Trgovinskom centru sam kupio AC/DC Power Age, Kajagoogoo White Feathers i Combat Rock, a posetio sam i Goce Delčev na kratko. Sa ovih fotografija najimpresivnije izgleda zgrada vojne bolnice. Na prethodnim stranama, dobra je šalter sala pošte, a i unutrašnjost katedrale izgleda humanije i u kontrastu sa spoljašnošću. pretpostavljala sam. asocira te na hotel kalif jugoslaviju? još malo: elektrotehnička škola stadion vardara zavod za osiguranje pozorište narodnosti Edited October 1, 2019 by beyoncé
Ras Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 4 minutes ago, beyoncé said: pretpostavljala sam. asocira te na hotel kalif jugoslaviju? Zapravo i ne. Za Hotel Jugoslavija uvek vezujem i boju, a ovde me upravo suprotno, privlači odsustvo boje. Na prvoj fotografiji grafizam vertikalnih linija koje nestaju u perspektivi, dok se na drugoj razvijaju u mrežu pravougaonika, čija je monotonija razbijena onim oknima. Na trećoj se čini da zgrada ima proprcije (odnos ivica) koje su mi prihvatljive. Nisam siguran kako bi izgledalo uživo.
beyoncé Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) mene podseća, verovatno zbog tog grafizma Spoiler bolnica hotel Edited October 1, 2019 by beyoncé
Ras Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) 16 minutes ago, beyoncé said: mene podseća, verovatno zbog tog grafizma Hide contents hotel Jesu li i ovo drveće nesvrstani sadili? Edited October 1, 2019 by Ras
beyoncé Posted October 1, 2019 Posted October 1, 2019 (edited) ne, to je još od filipa drugog Edited October 1, 2019 by beyoncé
Recommended Posts