roksi Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Poslovni centar Nankinga Au… ovo nesto kao Dan Flavin-meets-Albert Speer. Ko je ovo projektovao?
bigvlada Posted October 14, 2014 Posted October 14, 2014 (Paleo)futurizam, na DPRK način Silk Co-operative … plans for an artisans' commune inspired by traditional Korean spinning wheels. Woodland retreat … 'an aerial hotel where you are embraced by nature. Mountain conicals … 'featuring open-air parks attached to the buildings for rare mountain plants. The packed earth acts as insulating material slowly giving off heat.' Birdnest Riverside guesthouse … Bjarke Ingels meets Frank Lloyd Wright. Mount Myohyang Tourism Bridge … Foster's Millau viaduct meets the wobbly Millennium Bridge in London Birdnest Riverside guesthouse interior … Thunderbirds glamour of Lady Penelope's boudoir. http://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2014/jun/10/north-korean-architects-shake-up-tourism-utopian-tours
mustang Posted October 18, 2014 Posted October 18, 2014 moj tip kuce https://homes.yahoo.com/blogs/spaces/dig-in-for-apocalypse-in-a-practically-invisible--bunker-moderne--home-001618852.html iz nekog razloga beton i betonski zidovi imaju uzasno smirujuc ton na mene. ne znam ko je arhitekta ovoga ali mi se mnogo svidja koliko je u dosluhu sa prirodom. fali bazen jedino
kralj Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Pogledaj dokumentarac o Kolhasovom projektuju kuće u Bordou. Zove se 'Koolhaas house life'. Bilo ga je po internetu. Evo ga trejler:
porucnik vasic Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Au… ovo nesto kao Dan Flavin-meets-Albert Speer. Ko je ovo projektovao? Шпер је онако лош архитект?
roksi Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Шпер је онако лош архитект? a gde sam ja to napisala da je Speer los arhitekt? heh.. pa ako ti bude usput obavesti me, molim te, sta mislim i o Flavin-u. cisto da sam u toku;)
kralj Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Mene ovo podseća na modernu verziju trijumfalne kapije. Utisak o Flejvinu i Šperu je baš na mestu, mada mi flejvinoski deo deluje kao da je isforsiran foto efektima. Nemam vremena sad da tražim, ali rado bih video još neke priloge ovog čuda.
roksi Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Mene ovo podseća na modernu verziju trijumfalne kapije. Utisak o Flejvinu i Šperu je baš na mestu, mada mi flejvinoski deo deluje kao da je isforsiran foto efektima. Nemam vremena sad da tražim, ali rado bih video još neke priloge ovog čuda. (Da, jeste, deluje da je saturation radio do iznemoglosti) Zato sam i pitala ko je projektovao. Da li je to neki novi vernacular (ono, Kina danas i sta sve to nosi sa sobom u okviru arhitekture). A i koja je funkcija objekta, bas bi bilo interesantno znati. Inace, bas simpatican trejler za Koolhaasovu kucu u Bordou.
kralj Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Kada kažeš novi vernacular, pretpostavljam da misliš na uspostavljanje novog vernakularnog dijalekta, a ne na neovernakularizam (?). Ako je tako, (a čisto sumnjam da nije) čak ni DNK potpisnika projekta, to ne može da ospori. Uslovi pod kojima se geografski aritektonski identitet prenosi kroz različite kulture, predstavljaju jedan od najvećih izazova savremene arhitekture. U tom smislu, uopšte me ne bi čudilo da je autor neki mladi holandski biro, koji u portfoliju nema ama baš ništa slično. Zanimljiv je ceo film o Kolhasovoj kući. Snimljen je u formi propagande, a u stvari je u velikoj meri kritičan. Slobodnom kamerom prati spremačicu kroz čitav njen ritual održavanja i veoma kreativno i duhovito prikazuje probleme koje ovakva kuća nosi (zato sam i preporučio mustangu).
porucnik vasic Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 a gde sam ja to napisala da je Speer los arhitekt? heh.. pa ako ti bude usput obavesti me, molim te, sta mislim i o Flavin-u. cisto da sam u toku;) Ето извини, ја сам читао укосо...ваљда што сам окружен архитектама које само о друштвеном ангажману причају а линију не знају да повуку.
Ryan Franco Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Evo jednog lokalnog, malog ali lepog projekta.
roksi Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Kada kažeš novi vernacular, pretpostavljam da misliš na uspostavljanje novog vernakularnog dijalekta, a ne na neovernakularizam (?). Ako je tako, (a čisto sumnjam da nije) čak ni DNK potpisnika projekta, to ne može da ospori. Uslovi pod kojima se geografski aritektonski identitet prenosi kroz različite kulture, predstavljaju jedan od najvećih izazova savremene arhitekture. U tom smislu, uopšte me ne bi čudilo da je autor neki mladi holandski biro, koji u portfoliju nema ama baš ništa slično. Zanimljiv je ceo film o Kolhasovoj kući. Snimljen je u formi propagande, a u stvari je u velikoj meri kritičan. Slobodnom kamerom prati spremačicu kroz čitav njen ritual održavanja i veoma kreativno i duhovito prikazuje probleme koje ovakva kuća nosi (zato sam i preporučio mustangu). Da, da, na uspostavljanje novog vernakularnog dijalekta. Upravo to, bas me je zanimalo da li je to vizija Kine nekog izvornog/lokalnog iliti vec zapadnjackog projektanta. Iz cije perspektive se tako nesto razvilo. Mada, upravo, to je danas sve isprepleteno. Jasno, vreme nekih definisanijih, izvornih stilova postepeno iscezava. Meni ovaj objekt, ovako kao totalnom autsajderu apropo Kine, a i bazirano na jednoj fotografiji, deluje prilicno odgovarajuce (mada sasvim moguce i kao dobra ilustracija mojih predrasuda). Pa bi mi upravo zato bilo interesantno saznati malo vise o ideji iza. Ja probala da izguglam ali mi nije poslo za rukom. A Zaz pi, zzzzz… ;) drzi u neizvesnosti. Nema veze. U vezi Koolhaas-a. nisam pogledala film ali cu zaista prvom prilikom. Zvuci odlicno. Ето извини, ја сам читао укосо...ваљда што сам окружен архитектама које само о друштвеном ангажману причају а линију не знају да повуку. Ma ni olovke im vise ne trebaju... ;) (all good;) )
roksi Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 (edited) Evo jednog lokalnog, malog ali lepog projekta. Bas interesantno, projektovano sa senzibilitetom. Sa fotografija deluje u finom balansu s okolisem, (i mnostvo zanimljivih detalja u enterijeru). Clever! Vrlo. Jedino mi je spavaca (sa krevetima na sprat) malo zbunjujucih proporcija, no mozda je do fotografije(?). Edited October 23, 2014 by roksi
porucnik vasic Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Били има свашта нешто а пошто је Колхас поменут... http://www.samfoxschool.wustl.edu/exhibitions/9926
borris_ Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Evo jednog lokalnog, malog ali lepog projekta. Lijepo je ovo, samo me interesuje kako griju sav taj prostor. Vidim da imaju ventilaciju ali treba podosta energije da bi se ovoliki prostor zagrijao. A nesto ne vidim nikakvu izolaciju na zidovima.
Recommended Posts