Ras Posted January 17 Posted January 17 (edited) Koji bunker @ultra plasticni? Ni meni apsolutno ništa sa liste ne izaziva vau efekat! Puno megalomanskih razmetljivih projekata, koji liče jedni na druge. Ponavljaju se čiste geometrijske forme, beli/kameni/zid od ploča i vrata i prozori u crnim metalnim okvirima. Tekstovi na tom portalu klasično vojvodoserdarisanje, primer: Quote Vila u Tolstojevoj pravi je primer kako ekskluzivna rezidencijalna arhitektura – po formi i kvalitetu građevinskog materijala – može odisati nenametljivošću i skromnošću. Vila TLS: Kamen međaš arhitekture gradskih vila – Gradnja Meni ovaj citat zvuči montipajtonovski. Kuću na Savini nije rađena po tom konceptu čistih linija, ali jeste megalomanska. Meni se mnogo više dopada drugačiji koncept (ne govorim o novcu koji treba uložiti) razuđene umesto monolitne kuće pored mora. To je ova kuća u Bigovu: Kuća u Bigovu koja izranja iz stene kao deo arhitektonskog triptiha – Gradnja Po skromnosti izdvajaju se kuća pored Trebišnjice i konzolna kuća na Divčibarama koja ima izvestan DIY šarm. U onim kućama na Zaovinama bih boravio i mislim da su dostupne na Airbnb, ili gde već, ukoliko ih ne mešam sa nečim vrlo sličnim. Edit. Da, evo ih Tara Cabins Pure Nature, Zaovine (ažurirane cene za 2025. godinu) Edited January 17 by Ras 2
ultra plasticni Posted January 17 Posted January 17 3 hours ago, Ras said: Koji bunker @ultra plasticni? divcibare 1
zorglub Posted January 25 Posted January 25 Kako se zvala emisija o arhitekturi na РТБ i njen voditelj? Obrazovni program 80ih 🥺
Moonwalker Posted January 25 Posted January 25 On 16. 1. 2025. at 13:00, Boksi said: Volim kamen. Dopadaju mi se ova u Trebinju i tri kamene kuće u Dalmaciji. isto plus ona u Savini i porodicna kuca Kuzivic Lici na savremenu skandinavsku arhitekturu. S tim sto oni imju razvijeno trziste specijalizovanih boja za drvo i naviku odrzavanja takvih kuca. Ovo lepo izgleda, ali kakvi su uslovi da se to odrzava u nasoj sredini, dostupnost specijalizovanih farbi i lakova i slicno i majstora. 1
Lancia Posted January 25 Posted January 25 On 16. 1. 2025. at 10:55, Ras said: Kod nas, kandidati za Zlatnu mistriju: Ko će poneti Zlatnu mistriju? Glasajte za Kuću godine 2024! – Gradnja 04. Kuća u Somboru – Domus Arhitekti previse uredno za moje divlje oko, ali mi se generalno svidja hacienda stil zivljenja. boje su upitne takodje, al ajde moze da prodje. 14. Tri kamene kuće u Dalmaciji – Pujo Architects & Designers ovo je elegantno postovanje prema okolini, nenapadni luksuz i osecaj za meru u svakom smislu. ovde popiti casu vina je zen. 15. Vila Z+ na Senjaku – Remorker Architects iako nisam pristalica kalemljenja novog na staro, moram priznati da ovo izgleda vise nego pristojno. Slicno nesto sam video kod glavne zgrade jedne lepe vinarije na Lanzarote komsiluku. u br.14 bih ziveo na keca, to mi je uvek primarno kad razmisljam o arhitekturi, btw slazem se da sve predlozene kuce nisu da padnes na teme. 1
kralj Posted January 25 Posted January 25 Meni je Remorker možda i najbolji taj mali biro u nas. Ništa nisam video, a da mi ostavlja generalno loš utisak.
makaronee Posted January 25 Posted January 25 3 hours ago, zorglub said: Kako se zvala emisija o arhitekturi na РТБ i njen voditelj? Obrazovni program 80ih 🥺 Verovatno Antologija kuća / R. Radović 2 1
makaronee Posted January 25 Posted January 25 Nema na čemu. Ima i nekoliko izdanja istoimene knjige, zgodno štivo za svaku biblioteku. 4
makaronee Posted January 26 Posted January 26 (edited) 22 hours ago, Moonwalker said: S tim sto oni imju razvijeno trziste specijalizovanih boja za drvo i naviku odrzavanja takvih kuca. Ovo lepo izgleda, ali kakvi su uslovi da se to odrzava u nasoj sredini, dostupnost specijalizovanih farbi i lakova i slicno i majstora. shou sugi ban, u transliteraciji, iliti spaljena kedrova daska je naziv obrade, zapravo kontrolisanog ugljenisanja povrsinskog sloja drvene obloge sve u svrhu dugotrajne a jednokratne zaštite, od atmosferilija, insekata.. pa i od požara. sličica ilustruje zanimljivu rekonstrukciju šupe zabavnog imena - Dark Matter Studio Edited January 26 by makaronee 1 1
zorglub Posted January 27 Posted January 27 @makaronee To sa površinski spaljenim drvetom je izgleda popularno poslednjih godina, jedan od onih japanskih biroa:
makaronee Posted January 27 Posted January 27 jeste, prilično je prisutna tehnika oslednjih godina. na žalost, slabonikako razumem japanski, te ne mogu da ispratim dijalog.. između ostalog, zanimljive su mi čačkalice - olučne vertikale. u nastavku teme: kokošinjac kengo kume, kume!
makaronee Posted January 27 Posted January 27 svakako je jedna od prvih yakisugi revival kuća ova zgoda, terunobu fujimori / 2007. 1
Ras Posted January 29 Posted January 29 Brutalist Belgrade proizvode betonske modele nekih od brutalističkih simbola Beograda: Brutalistički simboli Beograda u obliku skulptura od livenog betona – Gradnja 2 1
Recommended Posts