Hamlet Strašni Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 1 minute ago, levi said: tu je tek štetan uticaj učenja Spc, koja prva ne priznaje slobodu verosipovesti i slobodu misli I to se podvodi pod slobodu misli i izražavanja. 1
koksy Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 43 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ko ne misli kao ja, odmah je štetočina. + što iz logike da crkvu valja lišiti autonomije, proizilazi da nije nesto ni loše ako bi Vučić birao patrijarha.
NiZdr Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 2 minutes ago, koksy said: + što iz logike da crkvu valja lišiti autonomije, proizilazi da nije nesto ni loše ako bi Vučić birao patrijarha. Па пошто смо ми део Византијског комонвелта увек може да се позове на традицију. Quote Cezaropapizam (nem. Cäseropapismus) označava primat državne vlasti nad crkvenom. Termin je skovao Maks Veber. Ovakvo uređenje je postojalo u Vizantiji, gde je poglavar svetovne vlasti (car) faktički bio i poglavar crkve: on je imenovao crkvenog poglavara, carigradskog patrijarha. Carevi su se često mešali u dogmatske sporove, regulišući dogmu i rituale ediktima i zakonima. https://sr.wikipedia.org/wiki/Cezaropapizam
JozoMujica Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 55 minutes ago, djordje geprat said: ma baš me briga hamlete za te sa mantijama i one koji im veruju. samo se nadam da nam se neće desiti da crkveni kalendar postane zvanično državni. A to bi na tvoj zivot uticalo tacno - kako?
Kreator Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 "Razume se, muzika jeste deo umetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čoveku. Kako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda u realnosti gotovo po pravilu ružnih stvari ako primenjujemo neku matematičku logiku", istakao je tadašnji vladika, pa dodao: "Ali, umetnik, muzičar, nije naprosto fotograf i neko ko samo fotografiše realnost u kojoj se nalazi. Umetnik beleži ono što jesu problemi, iskušenja, krst i bespuća vremena i prostora u kojem živi, ali umetnik je upravo zbog toga što želi da nazre neku novu drugačiju i bolju stvarnost i upravo o toj stvarnosti, po mom skromnom osećanju, govore pesme koje peva grupa Partibrejkers." On se dotakao i pitanja slobode koja je bila ključna za ovaj album poznatih muzičara. "I u tom smislu, ako nije prejaka reč, s pravom mogu da kažem da upravo zbog ove činjenice nije fotografska muzika nego svedoči i upućuje i na neku drugu i bolju stvarnost, realnost koje nismo svesti, mogao bih da kažem da to zaista jeste umetnost. I sam naslov albuma koji ima jednu širinu, 'Sloboda ili ništa', to je ključno pitanje postojanja svakog čoveka. Već nam otkriva, upućuje nas na to da i ovaj album u stvari poziva na borbu, na traganje za istinom i nudi nadu. Ta nada za nas hrišćane nije nikakva enigma, nego je to dar Božiji. Samo treba biti iskren prema sebi, suštinski iznutra i ispovediti se, prepoznati da nam je važnije od svega da imamo ljubav i u njoj se sadrži i sloboda. Ako nemamo ljubav i sinomim te ljubavi - slobodu, onda šta nam vredi sve što imamo. Onaj koji ima sve, a nema slobodu, on je rob", naglasio je Porfirije. https://mondo.rs/Zabava/Kultura/a1437450/novi-patrijarh-porfirije-cane-partibrejkers.html "Kupio" me Porfirije Cane je za mene idol moje mladosti, mog odrastanja a ako je Porfirije dobar sa njim odnosno RnR muzikom, onda ni meni ne smeta. Samo što dalje od Vučića... Po potezima u odnosu na diktatora vučića ću ceniti njegov rad. Za sada zeleno svetlo od mene.
gospa buba Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 sve sve al shto nagrdi fotografe [emoji38]ol:sent from bubamoto 2
ljuttko Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 6 minutes ago, JozoMujica said: Je l' Porfirije bio u REM-u? Jeste Apropo Caneta i njega i manastira Kovilj gde je Porfirije okupljao grešne rokerske duše da ih privede bogu i zaceli priča ide da je iz tog vremena i u Kovilju Canetova rečenica , blagoslovi oče pa da zapalimo ( zamisliti Canetov način govora 2
koksy Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 (edited) 13 minutes ago, JozoMujica said: Je l' Porfirije bio u REM-u? tad se zvalo RRRA ili tako nekako. ali, da. ed. mislim da mi je jedno R višak. Edited February 18, 2021 by koksy
msv Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 (edited) 16 minutes ago, JozoMujica said: Je l' Porfirije bio u REM-u? Jeste. Čak se tajno sastajao se sa GrcimaTM oko kupovine B92 i usred konkursa za nac. frekvenciju 2014. (Nova.rs vs. Kopernikus). Edited February 18, 2021 by msv
levi Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 56 minutes ago, Hamlet Strašni said: I to se podvodi pod slobodu misli i izražavanja. sve ok, niko ga nije uhapsio zbog ovoga, ne znam od čega ih braniš. nije im ugrožena sloboda misli i izražavanja, samo konstatujem očiglednu stvar da SPC ne poštuje slobodu veroispovesti i mnoge druge slobode i prava i da je zato njihov uticaj štetan za društvo 2
nezvanova Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 1 minute ago, BlackGeorge said: "Razume se, muzika jeste deo umetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čoveku. Kako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda u realnosti gotovo po pravilu ružnih stvari ako primenjujemo neku matematičku logiku", istakao je tadašnji vladika, pa dodao: "Ali, umetnik, muzičar, nije naprosto fotograf i neko ko samo fotografiše realnost u kojoj se nalazi. Umetnik beleži ono što jesu problemi, iskušenja, krst i bespuća vremena i prostora u kojem živi, ali umetnik je upravo zbog toga što želi da nazre neku novu drugačiju i bolju stvarnost i upravo o toj stvarnosti, po mom skromnom osećanju, govore pesme koje peva grupa Partibrejkers." On se dotakao i pitanja slobode koja je bila ključna za ovaj album poznatih muzičara. "I u tom smislu, ako nije prejaka reč, s pravom mogu da kažem da upravo zbog ove činjenice nije fotografska muzika nego svedoči i upućuje i na neku drugu i bolju stvarnost, realnost koje nismo svesti, mogao bih da kažem da to zaista jeste umetnost. I sam naslov albuma koji ima jednu širinu, 'Sloboda ili ništa', to je ključno pitanje postojanja svakog čoveka. Već nam otkriva, upućuje nas na to da i ovaj album u stvari poziva na borbu, na traganje za istinom i nudi nadu. Ta nada za nas hrišćane nije nikakva enigma, nego je to dar Božiji. Samo treba biti iskren prema sebi, suštinski iznutra i ispovediti se, prepoznati da nam je važnije od svega da imamo ljubav i u njoj se sadrži i sloboda. Ako nemamo ljubav i sinomim te ljubavi - slobodu, onda šta nam vredi sve što imamo. Onaj koji ima sve, a nema slobodu, on je rob", naglasio je Porfirije. https://mondo.rs/Zabava/Kultura/a1437450/novi-patrijarh-porfirije-cane-partibrejkers.html "Kupio" me Porfirije Cane je za mene idol moje mladosti, mog odrastanja a ako je Porfirije dobar sa njim odnosno RnR muzikom, onda ni meni ne smeta. Samo što dalje od Vučića... Po potezima u odnosu na diktatora vučića ću ceniti njegov rad. Za sada zeleno svetlo od mene. plasim se da ces se razocarati po ovom drugom pitanju, porfirije je emancipovaniji od svih vladika, meni se cini i od grigorija po mnogim pitanjima, ali je sa druge strane vest crkveni politicar i odabrao je stranu koja je imala vece sanse da formira politiku crkve i pobedi u fajtu izmedju grigorija i irineja. sve ovo je i izveo uz njegovu podrsku, on mu jeste i duhovnik i mentor (mada, zanimljivo je da je i on, u onom poznatom cetvercu iz devedestih, sa amfilohijem, artemijem i atansijem, irinej vazio za nacionalno najmanje uspaljenog, tzv crvenog vladiku i ekumenistu... ). u rem ga je delegirala prethodna vlast, a poslednjih godinu dana je bas igrao za patrijarha i irineja jako i prljavo (bio saglasan sa davanjem otkaza nekim profesorima i saradnicima na teoloskom, prosle godine). sad, hoce li kao i vecina koja pristane na neke kompromise zarad viseg cilja i on uz put izgubiti kompas ili ce to sto je iskoristio neke situacije i ljude uspeti da popravi sada kada je u situaciji da nesto menja i poravlja, pokazace vreme... u svakom slucaju, ako sve bude kako bi trebalo, grigorije tesko da ce ikada biti patrijarh i mislim je ovim najvise pogodjen. oni su slicnih godina, jedino geni ili neka nesrecna okolnost mogu omoguciti da grigorije dobije jos jednu sansu... 1
Moonwalker Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 (edited) 1 hour ago, Hamlet Strašni said: I to se podvodi pod slobodu misli i izražavanja. Kako je to samo sloboda misli izrazavanja, kad se defakto mesaju u sve svetovno i time uticu na zivot svih. Ovo izreceno znaci iskljucivanje ljudi koji nisu religiozni iz korpusa jednog naroda. Casnih ljudi, moralnih ljudi. Svaka deklarativno religiozna propalica kojoj je religija tribalni poriv i izgovor da kinji “niznje” ima po ovome prece pravo na poreklo i pripadanje. Naravno, svima se pare od poreza uzimaju i dele nema veze iz cijeg su dzepa. O polozaju, pardon ulozi zena, a tek neverujucih da se ni ne izgovori bilo sta. Rodis se pametan, ni o sta se i ni o koga ne ogresis u zivotu. I “druga” ti liga i patronizacija ne gine. Ali jbg sloboda misli i izrazavanja. Edited February 18, 2021 by Moonwalker 7
Sestre Bronte Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 sutra da izađu 3 patrijarha i pozovu srbadiju da ne glasa više za vučićeve, sns bi izgubio negde između 18 i 26 glasova, tako da razumem ostrašćenost na ovoj temi 2 1
Recommended Posts