Jump to content
IGNORED

PPP real estate

DarkAttraktor

Recommended Posts

Posted
8 minutes ago, đorđe geprat said:

"mukica" iz garsonjere

Kod mene u zgradi konkretno garsonjera košta preko 70k€ i kupile su ih uglavnom programerske IT mukice, da imaju gde da izbleje.

Veći stanovi su mahom nasleđeni i nema pravila ko živi u njima i koliko ljudi.

Rekoh konkretno, imam komšije penzionere koji žive na prvom spratu u trosobnom stanu, ne koriste lift uopšte.

A imam porodicu od 5 ljudi + ker + bicikli, trotineti, haos, koji žive na šestom i voze se gore dole non-stop full opremljeni, ali stan im ima jednu sobu manje pa će plaćati manje od ovih penzosa.

Kao što rekoh, jedini pošten kriterijum je 1 stambena jedinica = iznos X. Dokle god se uvode drugi kriterijumi, gubi se jednakost.

• +1 6
Posted

u celoj priči oko podele troškova ispala je kao jedino moguća ona najskuplja varijanta. proko infostana.

infostan organizuje tendere po svom ukusu (znamo kakve) i uzima za posredovanje 10% ugovorenog.

da SZ sama organizuje tenderovanje izbegla bi tu proviziju i dobila nižu cenu. no, uvek imaš pametnjakoviće koji su protiv bilo čega.

• +1 2
Posted
2 minutes ago, Valkyrie said:

Kod mene u zgradi konkretno garsonjera košta preko 70k€ i kupile su ih uglavnom programerske IT mukice, da imaju gde da izbleje.

Veći stanovi su mahom nasleđeni i nema pravila ko živi u njima i koliko ljudi.

Rekoh konkretno, imam komšije penzionere koji žive na prvom spratu u trosobnom stanu, ne koriste lift uopšte.

A imam porodicu od 5 ljudi + ker + bicikli, trotineti, haos, koji žive na šestom i voze se gore dole non-stop full opremljeni, ali stan im ima jednu sobu manje pa će plaćati manje od ovih penzosa.

Kao što rekoh, jedini pošten kriterijum je 1 stambena jedinica = iznos X. Dokle god se uvode drugi kriterijumi, gubi se jednakost.

Izvini ali zasto bi tih 5 ljudi koji se guraju u dvosobnom stanu placali vise od babe i dede koje se sire u trosobnom? Koja je logika toga? Kao sto rekoh, stan je imovina, danas vredi brdo para. Nista te ne sprecava da ga menjas za manji i onda uzivas sa ostatkom para ako ti je postojeci prevelik.

Ruzno ti je ovo sa prozivanjem ITevaca kao bahate stoke. 

Posted
5 minutes ago, Shan Jan said:

Ko ima vise, treba proporcionalno vise i da da za zajednicu. A stan je imovina koja ima vrednost. 

Investiciono i tekuće održavanje i jeste proporcionalno, sticanje vlasništva nad novim liftom nema razloga da bude jer zajednička imovina nad liftom nije proporcionalno raspoređena već podjednako svim vlasnicima stanova bez obzira na kvadraturu.

Posted
1 minute ago, Shan Jan said:

Izvini ali zasto bi tih 5 ljudi koji se guraju u dvosobnom stanu placali vise od babe i dede koje se sire u trosobnom? Koja je logika toga? Kao sto rekoh, stan je imovina, danas vredi brdo para. Nista te ne sprecava da ga menjas za manji i onda uzivas sa ostatkom para ako ti je postojeci prevelik.

Ruzno ti je ovo sa prozivanjem ITevaca kao bahate stoke. 

Šta mi učitavaš, gde sam rekla da su bahata stoka?!

Ti si uveo kriterijum ličnog i ti si taj koji pominje mukice i širenje, i određuješ ko treba da proda stan i ide u manji ako mu se ne sviđa (šta god) tako da sad zaista s tobom prekidam komunikaciju ovde.

• +1 1
Posted (edited)
24 minutes ago, đorđe geprat said:

u celoj priči oko podele troškova ispala je kao jedino moguća ona najskuplja varijanta. proko infostana.

infostan organizuje tendere po svom ukusu (znamo kakve) i uzima za posredovanje 10% ugovorenog.

da SZ sama organizuje tenderovanje izbegla bi tu proviziju i dobila nižu cenu. no, uvek imaš pametnjakoviće koji su protiv bilo čega.

Komšijama je najveći problem tu što jedino Gradsko stambeno daje mogućnost kupovine novog lifta na rate, privatnici neće ni da čuju. Tu, nažalost, tas prelazi na stranu "infostana" i za većinu porodica je presudno. Najluđe je što GS uopšte nije ni izvođač radova niti dobavljač delova niti išta, već Daka Lift (najveća firma u Beogradu za liftove) kao podizvođač i koji radi apsolutno sve. GS samo naplaćuje preko uplatnice infostana.

Edited by Valkyrie
  • +1 2
Posted
21 minutes ago, Valkyrie said:

Šta mi učitavaš, gde sam rekla da su bahata stoka?!

Ti si uveo kriterijum ličnog i ti si taj koji pominje mukice i širenje, i određuješ ko treba da proda stan i ide u manji ako mu se ne sviđa (šta god) tako da sad zaista s tobom prekidam komunikaciju ovde.

Ja ne odredjujem ko ce sta da radi sa svojim stanom samo ukazujem da onaj ko ima prevelik stan ima mogucnost da ga zameni za manji sto puno ljudi i radi. Neka siromasna petoclana porodica koja se gura u malom stanu tu mogucnost mozda nema.

32 minutes ago, Valkyrie said:

Kao sto rekoh ovo ti je neprimereno. Crtas na jedan ruzan nacin celu grupu ljudi. Nek ti je na cast.

• Haha 1
Posted

Meni je u celoj priči zanimljivo da je GS dalo dve opcije za plaćanje, iako je za opciju učešća srazmerno broju posebnih delova u odnosu na ukupan broj posebnih delova (tzv. plaćanje po stanu) potrebno da postoji saglasnost od 2/3 ukupnog broja vlasnika.

Da li je postoji zgrada u kojoj je izglasano plaćanje po stanu za učešće u troškovima investicionog održavanja? Kod mene plaćamo po m2, a mi koji imamo veće stanove činimo 1/4 od ukupnog broja stanova, tako da su nas odavno preglasali i ustanovili takvo učešće i u troškovima tekućeg održavanja.

Posted

Kod nas i kod mog druga je po m2. Mislim da je to default. 

Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

Kod nas i kod mog druga je po m2. Mislim da je to default. 

Ostavio je Chika Spale odredbe Zakona, član 63, po m2 je default za investiciono održavanje, po stanu za tekuće održavanje.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Nije "pravedno" ni jedno ni drugo ali je propisano tako kako je.

Posted

Mi kad smo kupili stan za tasta i taštu lift se odmah pokvario a ranije su imali problema. Remont je bio dosta skup, skoro milion dinara pa se trošak popravke podelio na 24 stana koliko ima u zgradi. Ono sto je zanimljivo da u zgradi nema stanova u prizemlju jer su na tok nivou lokali a ima samo 1 stan na prvom spratu tako da u principu svi u zgradi koriste lift pa se niko nije bunio što mora da plaća popravku niti tražio da se plati po m2 stana.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

To je divan primer, kod nas do cetvrtog sprata odjednom niko nije koristio lift, a ni cetvrti naprasno nije koristio kad je doslo do remonta, tako da smo ceo remont platili samo mi sa petog i sestog sprata. Nazalost, nije uradjen lift na kljuc pa se uveliko voze svi i ja uvek moram da kazem: a ipak koristite lift? 
Ukratko-ne razgovaram sa vecinom zgrade

Upravnik zivi u prizemlju i nije hteo ni da zove stambeno za popravku lifta jer njemu lift ne treba. Bombona od zgrade. 

• +1 2
  • Tužno 4
Posted

Dojaja, sledeci put kad se ilzlije kanalizacija u prizemlje i ti kazi njima da tebi ne smeta.

Posted

Da znas da hocu