Grunf Posted June 29, 2022 Posted June 29, 2022 43 minutes ago, djordje geprat said: imovina je ona za šta plaćaš godišnje. kada kupiš nešto plaćaš. zašto se to zove "porez na prenos apsolutnih prava" uopšte a ne PDV? mislim na boldovano Cini mi se da se PDV od 10% placa na stan koji je prvi put u prometu, a koji se kupuje od investitora. A kad je se kupuje 'polovan' stan, placa se porez na prenos apsolutnih prava, 2.5%. 2
đorđe geprat Posted June 29, 2022 Posted June 29, 2022 pretpostavio sam da je tako nekako jer sam pizdeo u nekoj raspravi kada sam tvrdio da je veći porez na kupovinu kačkavalja ili na sapuna nego stana. znam za izuzetak kod kupovine prvog stana.
Frank Pembleton Posted June 29, 2022 Posted June 29, 2022 Cini mi se da se PDV od 10% placa na stan koji je prvi put u prometu, a koji se kupuje od investitora. A kad je se kupuje 'polovan' stan, placa se porez na prenos apsolutnih prava, 2.5%. Koliko se sećam ovako je.......shiit has hit the fan.
napadaj Posted June 29, 2022 Posted June 29, 2022 PDV od 10% na stan se plaća ako kupujete stan koji je prvi put u prometu od lica koje je obveznik PDV. Kupac stana kojem je to prvi stan ima pravo na refundaciju PDV za površinu do 40m2 i za po 15m2 za članove njegovog porodičnog domaćinstva koji takođe nisu imali stan u svojini pre toga. Porez na prenos apsolutnih prava se plaća kod drugih prenosa prava svojine na nepokretnostima, s tim da se ne plaća ako je kupcu to prvi stan (takođe 40m2 + po 15m2 za članove porodičnog domaćinstva). 1
Grunf Posted October 19, 2022 Posted October 19, 2022 ako nekog zanima da kupi renoviranu jednosobnu (jednosobna-ima odvojenu spavacu sobu), namestenu garniseru od 30 kvadrata, u bloku 61, nek se javi sad, ili cuti zauvek.
JakeBlues Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Da ne zna neko nekog dobrog profesionalnog upravnika zgrade, da ga preporuci?
Valk Posted May 13 Posted May 13 Najverovatnije nam sledi kupovina novog lifta u zgradi. Opcije su plaćanje po stanu ili po kvadratu stana. Naravno, vlasnici manjih stanova navijaju i forsiraju opciju po m2. Koliko to ima uporišta u praksi?
kud u maglu Simoviću Posted May 13 Posted May 13 ne redak slučaj u novogradnjama da se održavanje plaća po m2 ne vidim problem, mada je možda najpoštenijetm po članu domaćinstva free advice, ako se pojave pametnjakovići na nižim spratovima koji ne koriste lift pa ne bi učestvovali, kaži da će lift imati čitač kartica(tokena) i da će moći da ga koriste samo oni koji su učestvovali 1 1
Shan Jan Posted May 13 Posted May 13 Pogledaj zakon, trebalo bi da je jasno definisano. Mislim da je po kvadratu. Mi sada menjamo lift i zbog pametnjakovica koji nece dinara da daju morali smo da uzmemo skuplju ali lukaviju varijantu - infostan nam radi lift a placanje lifta i odrzavanje ce ici kao stavka infostana pa nek oni vide sta ce sa time. Kada se glasa za novi lift potrebna je vecina stanara. Ako na glasanje tri puta ne dodje vecina onda imate pravo da izglasate vecinom onih koji su dosli. Po zakonu svako (bio u prizemlju ili potkrovlju) mora da placa svoj deo za odrzavanje svega u zgradu u sta spada i lift. Ako neko odbije icice pred sud (nisam siguran koji je postupak). Naravno to zna da traje ali sustina je da niko ne moze da uspe da vas isabotira.
Chika Spale Posted May 13 Posted May 13 Zamena lifta spada u investiciono odrzavanje a po zakonu po defaultu se to placa po kvadraturi, sem ako 2/3 skupstine stanara ne izglasa drugacije, tj: "Obaveza učešća u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade Član 63 Vlasnik posebnog dela zgrade dužan je da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta za redovnu upotrebu zgrade i upravljanja zgradom. U troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i upravljanja zgradom vlasnici posebnih delova zgrade učestvuju prema sledećim kriterijumima: 1) srazmerno broju svojih posebnih delova u odnosu na ukupan broj svih posebnih delova, za troškove radova tekućeg održavanja i upravljanja; 2) srazmerno učešću površine svojih posebnih delova u odnosu na zbir površina svih posebnih delova, za troškove radova investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrade. Lica iz člana 15. ovog zakona mogu odlučiti da i za tekuće održavanje primene kriterijume za investiciono održavanje, kao i da za investiciono održavanje primene kriterijume za tekuće održavanje, ukoliko se sa tim saglase 2/3 od ukupnog broja vlasnika posebnih delova. U slučaju da je jedno lice vlasnik više posebnih delova, uključujući i garažu, garažno mesto i garažni boks, za svaki takav posebni deo se plaćaju troškovi shodno kriterijumima iz stava 2. ovog člana. Način učešća u troškovima održavanja iz st. 2. i 3. ovog člana može se utvrditi i na osnovu pravila vlasnika iz člana 17. ovog zakona." 2
Valk Posted May 13 Posted May 13 3 hours ago, kud u maglu Simoviću said: ne redak slučaj u novogradnjama da se održavanje plaća po m2 ne vidim problem, mada je možda najpoštenijetm po članu domaćinstva Free advice, ako se pojave pametnjakovići na nižim spratovima koji ne koriste lift pa ne bi učestvovali, kaži da će lift imati čitač kartica(tokena) i da će moći da ga koriste samo oni koji su učestvovali Nije problem tekuće i investiciono pošto to plaćamo po m2. Za kupovinu novog lifta ponuđene su nam DVE opcije, potpuno legalno, jer vlasništvo nad zajedničkim delom zgrade (što je lift) stiče "stan" kao jedna jedinica a ne njegovi kvadrati srazmerno. Hoću reći, nemam ja više prava na lift od onih iz manjih stanova pa da zato treba da ga platim više. Jedino pošteno je da svaki stan plati isto, jer ako uvedeš kriterijum kvadrata onda možeš i spratnosti, broja ukućana, imanja/nemanja kerova, bicikala i svega ostalog što može uticati na akanje lifta. Ovako se dešava situacija da komšije sa prvog koje žive u većem stanu a lift ni ne koriste, plaćaće ga više nego oni sa devetog koji žive u garsonjeri ali se zato vozaju za sve pare. Za free advice - po zakonu su dužni da učestvuju, ne mogu da se oslobode toga s tokenom ili bez. 3 hours ago, Shan Jan said: Pogledaj zakon, trebalo bi da je jasno definisano. Mislim da je po kvadratu. Mi sada menjamo lift i zbog pametnjakovica koji nece dinara da daju morali smo da uzmemo skuplju ali lukaviju varijantu - infostan nam radi lift a placanje lifta i odrzavanje ce ici kao stavka infostana pa nek oni vide sta ce sa time. Kada se glasa za novi lift potrebna je vecina stanara. Ako na glasanje tri puta ne dodje vecina onda imate pravo da izglasate vecinom onih koji su dosli. Po zakonu svako (bio u prizemlju ili potkrovlju) mora da placa svoj deo za odrzavanje svega u zgradu u sta spada i lift. Ako neko odbije icice pred sud (nisam siguran koji je postupak). Naravno to zna da traje ali sustina je da niko ne moze da uspe da vas isabotira. Ovo sve znam, ali hvala ti što si ispisao jer će koristiti drugima. 3 hours ago, Chika Spale said: Zamena lifta spada u investiciono odrzavanje a po zakonu po defaultu se to placa po kvadraturi, sem ako 2/3 skupstine stanara ne izglasa drugacije, tj: "Obaveza učešća u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade Član 63 Vlasnik posebnog dela zgrade dužan je da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta za redovnu upotrebu zgrade i upravljanja zgradom. U troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i upravljanja zgradom vlasnici posebnih delova zgrade učestvuju prema sledećim kriterijumima: 1) srazmerno broju svojih posebnih delova u odnosu na ukupan broj svih posebnih delova, za troškove radova tekućeg održavanja i upravljanja; 2) srazmerno učešću površine svojih posebnih delova u odnosu na zbir površina svih posebnih delova, za troškove radova investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrade. Lica iz člana 15. ovog zakona mogu odlučiti da i za tekuće održavanje primene kriterijume za investiciono održavanje, kao i da za investiciono održavanje primene kriterijume za tekuće održavanje, ukoliko se sa tim saglase 2/3 od ukupnog broja vlasnika posebnih delova. U slučaju da je jedno lice vlasnik više posebnih delova, uključujući i garažu, garažno mesto i garažni boks, za svaki takav posebni deo se plaćaju troškovi shodno kriterijumima iz stava 2. ovog člana. Način učešća u troškovima održavanja iz st. 2. i 3. ovog člana može se utvrditi i na osnovu pravila vlasnika iz člana 17. ovog zakona." Hvala ti, mi smo dobili dve opcije za plaćanje od Gradskog stambenog, jedna je po m2 a druga po stanu. Ono što mi je trenutno najprivlačnije je da se razdvoje naša dva ulaza koji su trenutno JEDNA stambena zajednica i da svaki ulaz odluči za sebe. 1
Shan Jan Posted May 14 Posted May 14 Meni je ok da onaj sa vecim brojem kvadrata placa vise. Ako gledamo komunisticku logiku, veci stanovi su davani vecim porodicama pa to znaci da vise ljudi koristi lift. Takodje, ako gledamo kapitalisticku logiku, vece stanove obicno imaju oni sa vise para pa nije u redu da neke mukice koje se guraju u garsonjeri placaju isto koliko neko ko se siri u trosobnom stanu. 3
Valk Posted May 14 Posted May 14 To je toliko nategnuta konstrukcija da nema odakle pre da pukne, posebno ovo sa mukicama iz garsonjera i ovima koji se šire Kakav si ti komunističko-kapitalistički mutant, pa to nema nigde. 1 1
đorđe geprat Posted May 14 Posted May 14 valk je u pravu. ukupan trošak podeliti na broj stanova. "mukica" iz garsonjere možda drži časove engleskog u stanu pa ima 10 klijenata dnevno. a onaj do njega, žurka svaki dan sa po 50 ljudi. ja ovde, izvodim paščad u dve ture 3 puta dnevno. 1
Shan Jan Posted May 14 Posted May 14 Ko ima vise, treba proporcionalno vise i da da za zajednicu. A stan je imovina koja ima vrednost. 3
Recommended Posts