Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Ako se partizanština nekad mogla meriti po veličini zvezde petokrake u grbu, hajduk je bio najpartizanskiji Yu klub. Kao što je danas i najustaškiji, pošto im dominira jednako velika šahovnica. Kod njih nema sredine. Link to comment
Kampokei Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Pa ako cemo da se bavimo proslostmetrijom, jaci je RNK Split. Ali i oni zglajzali, bio ih lajkovao na FB, ali odlajkovao kad su kolektivno otisli u Medjugorje ove godine.Hajdukova proslost, ok, ima mesta ponosu, ali cudna mi cuda sto je hrvatski klub odbio da igra u italijanskoj ligi. Ovo za NDH ligu je vec druga prica. Link to comment
Ryan Franco Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 (edited) @midleA i osnovana je dva meseca pre kraja rata. :fantom:Nisam bio precizan. Naravno, ne postoji klub koji se može porediti sa Hajdukom u ovom polju.Ali osnovana je sa antifašističkim prefiksom i imala je težinu i van naciona, a kasnije je preovladao nacionalni balast pa otuda poređenje. Hajdukov sunovrat je veći ali je istog tipa. Edited December 1, 2013 by McCabe Link to comment
Ryan Franco Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 ali cudna mi cuda sto je hrvatski klub odbio da igra u italijanskoj ligi.Na tome se i yasniva Torcidina argumentacijia uu sporovima sa Dežulovićem i valjda onim ultras-sociologom. Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 nikakav današnji sunovrat, ni hajduka ni zvezde, ne može da izbriše ono što je urađeno u prošlosti. bez obzira na to kako oni danas izgledaju, mi znamo šta je hajduk i šta je zvezda. oba njihova severa mogu da se upinju do iznemoglosti da naprave drugu sliku o klubovima, ali mi znamo... i dok god znamo, džaba im svo to drkanje kurca. moraće da sačekaju da umremo svi mi koji znamo. Link to comment
Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 (edited) S tim što je Zvezda u Jugoslaviji bila više prosrpski klub nego što je Hajduk bio prohrvatski, te je Hajduka bolje porediti sa njegovim beogradskim jugoslovenskim pandanom -Partizanom. Edited December 1, 2013 by Nikodije Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 S tim što je Zvezda u Jugoslaviji bila više prosrpski klub nego što je Hajduk bio prohrvatski, te je Hajduka bolje porediti sa njegovim beogradskim jugoslovenskim pandanom -Partizanom.nema potrebe, u ovom slučaju. isto važi i za sve ostale klubove. Link to comment
mire Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 onomad su na liniji, da tako kažem, bili, sa jedne strane zvezda i dinamo, a sa druge hajduk i partizan Link to comment
Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 nema potrebe, u ovom slučaju. isto važi i za sve ostale klubove.Tja, kad je nešto prosrpsko ili prohrvatsko, valjda bi tendencija padanja u četništvo ili ustaštvo trebala da bude nešto izraženija nego kod klubova sa jugoslovenskim prefiksom. Recimo, u slučaju Partizana, to se dobrim delom i danas održalo, te SD Partizan čak i danas u zvaničnom imenu baštini jugoslovensko ime. I svaka čast Partizanu zbog toga. Naravno, ovi iz Hajduka su, sa druge strane, potpuno zastranili i sasvim se odrekli sebe. Link to comment
assück Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 nikakav današnji sunovrat, ni hajduka ni zvezde, ne može da izbriše ono što je urađeno u prošlosti. bez obzira na to kako oni danas izgledaju, mi znamo šta je hajduk i šta je zvezda. oba njihova severa mogu da se upinju do iznemoglosti da naprave drugu sliku o klubovima, ali mi znamo... i dok god znamo, džaba im svo to drkanje kurca. moraće da sačekaju da umremo svi mi koji znamo. nema potrebe, u ovom slučaju. isto važi i za sve ostale klubove. :thumbsup: Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Tja, kad je nešto prosrpsko ili prohrvatsko, valjda bi tendencija padanja u četništvo ili ustaštvo trebala da bude nešto izraženija nego kod klubova sa jugoslovenskim prefiksom. Recimo, u slučaju Partizana, to se dobrim delom i danas održalo, te SD Partizan čak i danas u zvaničnom imenu baštini jugoslovensko ime. I svaka čast Partizanu zbog toga. Naravno, ovi iz Hajduka su, sa druge strane, potpuno zastranili i sasvim se odrekli sebe.ne znam, ja ispočetka nisam osećao nikakav ponos prema onom J u JSD, ali kako je počeo rat i sva ona sranja, prisilno posrbljavanje srba, počeo sam da osećam, možda ne ponos, više prkos zbog tog J, i ne bih ga se danas odrekao ni za šta. i nije to zato što ne volim srbiju ili zato što ne volim što sam srbin, naprotiv. ali to J mi znači u smislu da ne zaboravim šta je zapravo klub koji volim, da ne zaboravim kako sam podjednako voleo i vokrija i kataneca i mocu vukotića. a oni su igrali za mene, i zato ja danas igram za njih, čuvajući to J u sebi dok sam živ. Link to comment
Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 (edited) ne znam, ja ispočetka nisam osećao nikakav ponos prema onom J u JSD, ali kako je počeo rat i sva ona sranja, prisilno posrbljavanje srba, počeo sam da osećam, možda ne ponos, više prkos zbog tog J, i ne bih ga se danas odrekao ni za šta. i nije to zato što ne volim srbiju ili zato što ne volim što sam srbin, naprotiv. ali to J mi znači u smislu da ne zaboravim šta je zapravo klub koji volim, da ne zaboravim kako sam podjednako voleo i vokrija i kataneca i mocu vukotića. a oni su igrali za mene, i zato ja danas igram za njih, čuvajući to J u sebi dok sam živ.Apsolutno, i meni je to skroz kul. A još više je kul to što ljudi, koji su svih ovih godina vodili SD Partizan, nisu pali pod pritiskom nacionalističke malograđanštine, i ritualno se odricali tog J, niti brisali buktinje u grbu, itd. I Vujošević, današnji predsednik SD Partizan, ponosno ističe Partizanovo jugoslovenstvo. Tim činom on potvrđuje da Partizan nije nacionalističko ime, niti klub koji se nasilno prilagođava trendovima, i na neki način obavezuje navijače da se u skladu sa time ponašaju. druga je stvar što deo navijača to ne prihvata, već je mahao Karadžićevim slikama. Ali važno je da takvo ponašanje nije indukovano sa vrha. Edited December 1, 2013 by Nikodije Link to comment
Recommended Posts