Buckyball Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Mrtvo dizanje jaca stisak i misice podlaktice ali ne i ako koristis gurtne. Jedno resenje je mesoviti hvat (dominantnom rukom hvatas sipku supinovano, to jest podhvatom a drugom nadhvatom, potrazi neki video na YT), to definitivno pomaze. Takodje, mnogi prave gresku kod mrtvog jer ne spustaju teg potpuno na pod vec samo dodirnu i dizu. Kod mrtvog se dize mrtva tezina i teg treba potpuno da se spusti, zatim se nameste ledja i tek onda se vuce. Ako tako radis mrtvo uvek ces imati sekundu ili dve da opustis i odmoris stisak.I trece, probaj da radis neku vezbu za stisak. Najjednostavnije je da se na kraju svakog treninga uhvatis za vratilo i drzis koliko dugo mozes.
Milogled Bluff Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Buckyball je u pravu. Drzi se dalje od gurtni, jer ce ti u suprotnom stisak vremenom jos vise oslabiti. Koristi mesoviti hvat (meni je licno uvek jaca ruka bila u nathvatu a slabija u pothvatu), spustaj teg na zemlju na par sekundi na kraju svakog ponavljanja i eventualno koristi rukavice i kredu. Stisak jeste ogranicavajuci faktor kod mrtvog dizanja i od toga ne mozes pobeci.
korindjar Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 (edited) odlicno, hvala. nisam spustao teg do patosa sto sam radio na pocetku, ali sam onda prestao po savetu ostatka teretane.... teretane u kojoj sam jedini koji radi mrtvo dizanje sa preko 50 kg Edited January 4, 2010 by Hustler
Buckyball Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 (edited) Podsetio me Milogled na jos jednu vaznu stvar — obavezno koristi kredu, osim naravno u slucaju da vlasnik to ne dozvoljava (a ne znam zasto bi mu smetalo). Samo ponesi peskir da obrises sipku posle rada. Od rukavica i nema neke koristi jer one zapravo povecavaju efektivni precnik sipke tako da je teze drzati teg sa rukavicama nego bez. Isto vazi i za sundjere. Edited January 5, 2010 by Buckyball
casperbgd Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Kada je deadlift u pitanju tu su misljenja podeljena(a kada nisu?). Kada je u pitanju BB, onda ne treba praviti nikakvu pauzu, vec odma podici teg. Jedino ako se rade 1-2-3 ponavljanja sa velikom tezinom, onda treba spustiti teg na zemlju, lepo namestiti ruke, ledja i podici teg. To je vise PL varijanta. Ja sam uobicajeno radio bez tog spustanja, a juce sam sa spustanjem i danas osecam upalu kao i uvek posle deadlifta... Tako da to su potpuno nebitne razlike za nas rekreativce.
Buckyball Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Onda bi se vezba zvala "touch-n-go lift" a ne deadlift. Za zagrevanje je ok samo "ocesati pod" ali radne serije ipak treba raditi ponavljanje po ponavljanje, manja je sansa da se iskvari forma pri kraju serije i bolje je za one sa slabim stiskom.Nego, meni je uvek veliki problem bio da nadjem pravi polozaj pri cucnju. Dosta sam eksperimentisao i za sad najuspenije je-stopala u sirini kukova, ugao oko 30 stepeni-pogled na dole-ide se malo ispod paralele-i ovo je najvaznije - pri spustanju "gurajte" kolena ka spolja tako da uvek budu u ravni sa stopalima Mada to dosta zavisi i od konstitucije, duzine nogu i sl, ali ovako je definitivno lakse da se odrze ravna ledja nego kad su stopala u sirini kukova.
Zli Gli Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 (edited) Mislim da je kasper u pravu. Ja sam radio na oba nacina ali mnogo cesce bez spustanja tega na zamlju, sto je cak i teze. Inace, od juce je postalo i zvanicno da od kraja januara pocinjem da radim u jednoj teretanici. Ima da bude totalna zajebancija.P.S. Ovo gore sa linka koji je postavila uliks izgleda interesantno, ali nesto ne verujem da cu resavati problem sa kolenom pored totalno sjebanog desnog zgloba. Vec sam dig'o ruke od te rabote i pomirio se sa cinjenicom da vise nikad nece biti sporta, trcanja i bilo kakvih slicnih zajebancija. Edited January 5, 2010 by Zli Gli
Buckyball Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 P.S. Ovo gore sa linka koji je postavila uliks izgleda interesantno, ali nesto ne verujem da cu resavati problem sa kolenom pored totalno sjebanog desnog zgloba. Vec sam dig'o ruke od te rabote i pomirio se sa cinjenicom da vise nikad nece biti sporta, trcanja i bilo kakvih slicnih zajebancija.Potrazi na netu statistiku o posledicama fizicke neaktivnosti pa ces promeniti misljenje brzo. Ovakav stav je prilicno za mladju osobu (pretpostavljam da si tu negde 20-30 godina). Nisam pratio diskusiju i mozda sam propustio nesto ali bi definitivno trebalo da pokusas sve pre nego sto dignes ruke.
Zli Gli Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Propustio si ponesto. Ukratko, bio sam spreman i sposoban kao nindza a onda sam se sjebao na fudbalu u februaru prosle godine i zglob mi je totalno otisao u kurac. Naravno, da sam neki poznati sportista, to bi se verovatno nekako dalo resiti, a ovako patka. Magnetna rezonanca kosta mnogo a na ovu bez placanja se mnogo ceka, plus sto bi to samo utvrdilo u cemu je problem ali ne i resilo isti. Verovatno bi mi trebala neka fensi operacija kod svetski poznatog i priznatog doktora Slirenzauera iz Manhajma, ili tako nekog baje. A to sve kosta, i tako odoh u sportsku penziju sa (tada) 26 i po godina.Ostaje mi jos varijanta da odem kod nekog nadri-dede-kostolomca, mada cenim da i oni to namestaju samo dok je sveze.
Buckyball Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 (edited) Da, sad mi je vec jasno.EDIT: Fudbal je definitivno najopasniji sport, daleko su cesce povrede u fudbalu nego ragbiju, am. fudbalu ili bilom kom drugom sportu. Edited January 5, 2010 by Buckyball
nisam ja Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 pu jeben ti, najezzio sam se.ja sad da zavrshim u sportskoj penziji jako bi se sjebo.to mi skoro ko da mi kazzu da necu seksa imati ikad. mada i to je izvesno ... al bar mogu da skipujem u mestu...opet kapa dole za taj akseptans ov vot iz.
korindjar Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 e zligli kakav si majstor. a sta bi bilo da si otisao do jebenog doktora na vreme? da li bi onda bilo nade? Da, sad mi je vec jasno.EDIT: Fudbal je definitivno najopasniji sport, daleko su cesce povrede u fudbalu nego ragbiju, am. fudbalu ili bilom kom drugom sportu.sjebe se dosta nogu na fudbalu, ali mi se cini da svaki 7mi NFLovac zavrsi karijeru sa povredom kicme
Zli Gli Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Da sam otisao odma' verovatno bi se svi tamo na hitnoj uspanicili jer je izgledalo brutalno ruzno, i onda bi mozda bilo nekog povuci-potegni urgiranja da se to resi momentalno, onoliko koliko je bilo moguce u tom trenutku. Ovako, skoro godinu kasnije, je samo rendgenom (ili rentgenom, jebem li ga) konstatovano da nema preloma, a jasno je da mi nesto stalno krcka + cesto osecam avidjenu tenziju u toj desnoj nozi/zglobu, kao da imam 200 kila a ne jedva preko 90. Doca rece (na osnovu mobilnog snimka koji sam mu pokazao) da sam imao zajeban hematom a da je moguce i da sam sjebao ligamente ili tako nesto zajebano. Posle mi je samo napisao uput za magnetnu i rekao da odem kad budem mogao.Bedak. A ja se i dalje povremeno zajebavam sa cucnjem od 120-130kg, dok jednom ne ostanem dole.
korindjar Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 nezgodno je samo sto odustajes. ako vec nista ne radis daj sredi tu magnetnu, nista te ne kosta, verovatno moze da se sredi bez da saljemo one humanitarne SMSove za pomoc malom zligliju, talentu bb-a
uliks Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 ZGli, podsvesno nećeš zbog silikona, cenim. Hmm...Dr Marijana kada završi tamo daleko sa fudbalerima, odgovara? :) Greota odustati.
Recommended Posts