Eleniko Posted June 24 Share Posted June 24 Ok biće kofa po svemu sudeći Preterao sam sa količinom, ostalo je jedno 3-3.5kg 1 Link to comment
kipo Posted October 9 Share Posted October 9 Pravio sam danas fis prvi put, nisam zadovoljan... Potkovice sarana 3kg, tri cluka, tri pune supene kasike slatke paprike (nisam imao domacu pa sam uzeo podravkinu), pola kasike sudzuk tucane, kasika soli, ~50ml pasiranog paradajza (podravka), cili papricice, ikra iz sarana, 3,5l hladne vode. Sve tako na vatru, 35min od trenutka kad je pocelo kuvati, sve na jakom plamenu, malo vina pred kraj. Sve je super osim corbe koja jest kompaktna ali nekako bljutavo neukusna, dovoljno slana, dovoljno ljuta ali nesto ozbiljno fali ili ima viska. Sumnjam na previse luka, koji sam uzgred sitno sjeckao, kao za gulas samo sitnije, pa je ostao tako u komadima (sto je logicno, nije imao vremena da se raspadne, da li se mozda melje, pasira?) ili previse vode mozda, ili ipak ide biber, zacina jos... Gdje grijesim? Link to comment
banatjanin Posted October 10 Share Posted October 10 Razmera ti deluje dobro, pa i luk. Paprika ti je očaj živi, a ona je važna ovde koliko i riba. Od tih pakovanih jedino SD (bilo u Univeru) crna kesica (bez peteljke i semena) može da prođe. Dalje, jel otvorena vatra? To na ringli, jbg, ne može, možda na baš jakom plinu. Link to comment
kipo Posted October 11 Share Posted October 11 (edited) 12 hours ago, banatjanin said: jel otvorena vatra? Jeste, jak plamen bez pauze. Nista, narucicu ovu baranjsku papriku pa probati ponovo. A tacno se osjeti pod nepcem suva slatka paprika dominira aromom. Dakle, luk je ok da ostane u komadima, onako neraspadnut? Koliko bih pogrijesio ako bih ga smiksao? 12 hours ago, banatjanin said: Paprika ti je očaj živi Mislis samo na slatku ili je i ljuta jednako vazna? Edited October 11 by kipo Link to comment
banatjanin Posted October 11 Share Posted October 11 Luk se svekako ne raspadne u fišu, samo ga iseckaj što sitnije. Ako možeš, nemoj onaj plastični holandski luk iz supermarketa, što zemlju nije video, već gledaj da nađeš pravi, pogačar najbolje. Ja nikad nisam miksao, ali možeš da probaš, rade to ljudi. Ima grupa na FB posvećena samo ribljem paprikašu, ako imaš živaca da listaš te postove (ima raznih dokonih budala i tupadžija, kao i inače u fb grupama) možeš da nađeš dobrih saveta. ovde su https://www.facebook.com/groups/776310126177997 neki od njih, za koje se čini da znaju šta rade, koriste i sušeni luk i tvrde da je dobro. Prema toj ideji sam poprilično skeptičan. Vezano za papriku - u fiš stavljam samo slatku, a posle kašiku ljute rastopim posebno u činiji sa dve kutlače čorbe iz fiša, pa svako ko želi zaljuti sebi u tanjiru. Usput, nisam ti ja preterano iskusan u tome, čak sam do pre desetak godina bio dosta rezervisan prema tom bezdansko/apatinskom paprikašu. Dolazim iz druge, potiske tradicije, gde se riblji paprikaš nije pravio, već riblja čorba i to crvena ili - ređe - alaska bela. U posebnom prilikama perkelt od soma ili štuke. U svakom slučaju, mi smo tamo luk uvek dinstali, pa tek onda radili sve ostalo. Međutim, naučio sam se i posle par izvrsnih koje sam probao, shvatio sam kvalitet i lepotu ribljeg paprikaša i solidno ga napravim i sam. Papriku koju nađem najbolju, u poslednjih par godina poručujem po par kila od Kiša ili Kobija, baš u ovo doba godine. Pokrije potrebe svinjokolja, i ostane za celu godinu za kuvanje. Ništa to podravkino, alevino i slično više ne koristim. 1 Link to comment
kipo Posted October 11 Share Posted October 11 Jasno, hvala. Ja cu pokusati jos par puta, iako sumnjam da cu toliko popraviti ukus da bude priblizno dobar kao gulas npr. Bas citam na vukovisdunava, hvale Kis i Kobi, medjutim ja sam iz Bosne a koliko vidim na njihovoj fb stranici, sve sto proizvedu nestane odmah, redovni kupci ih kritikuju da pojacaju kolicine. Probacu sa ovom Bezdanskom, bas mi dolazi lik iz Slovenije, najbrze cu s njom proci. Javim utiske. Hvala jos jedared. 1 Link to comment
Recommended Posts