Jump to content

Razna prakticna pitanja

Featured Replies

Imam dosta flaša vina, pretežno nisu neka preskupa ili retka, pa me zanima da li je bezbedno da ih ostavim u PVC ormanu na terasi ili može da negativno utiče na njih? Naravno penušava su unutra, za terasu bi stavio samo ova redovna.

Ja ne bih, radije ih odnesi u podrum. Mogu da zamrznu pa da puknu, a leti vrućina svakako loše utiče.

Svjez jagnjeci but zamrznut 5 dana, odmrznut dan i po, pa ponovo (greskom) zamrznut. Da li to sad moze da se odmrzne i priprema ili je sad nejestivo? Znam da ne treba zamrzavati odmrznuto meso, ali jagnjeci but je zaboga :sad:

ma može, naravno... nije da si ga držao 6 meseci.

53 minutes ago, kipo said:

Svjez jagnjeci but zamrznut 5 dana, odmrznut dan i po, pa ponovo (greskom) zamrznut. Da li to sad moze da se odmrzne i priprema ili je sad nejestivo? Znam da ne treba zamrzavati odmrznuto meso, ali jagnjeci but je zaboga :sad:

jab' rizikov'o..

5 hours ago, Čutura said:

jab' rizikov'o..

I ja b' jbt. Sta kosta nek kosta

• 4 weeks later...

Nasla zatureno pakovanje mlevenog maka kupljenog pre dve godine. Malo je uzegao. :cry: Moze li se necim vratiti u zivot? Neko stavljanje u vodu, nesto?

Namena: strudla od maka. (Ne znam nis ta bih drugo radila sa makom)

1 hour ago, I*m with the pilots said:

Nasla zatureno pakovanje mlevenog maka kupljenog pre dve godine. Malo je uzegao. :cry: Moze li se necim vratiti u zivot? Neko stavljanje u vodu, nesto?

Namena: strudla od maka. (Ne znam nis ta bih drugo radila sa makom)

Bolje ga baci, da ne vadis stetu sa makom koji je star :(

Samo ces da se mucis da napravis strudlu i onda imas fil koji se malo "cuje".

Inace, mozes da napravis rezance s makom. Ili brza verzija, gde mozes da koristis collezione mafaldine ili tagliatelle :)

ili lenju pitu s makom :)

3 minutes ago, x500 said:

Bolje ga baci, da ne vadis stetu sa makom koji je star :(

Samo ces da se mucis da napravis strudlu i onda imas fil koji se malo "cuje".

Inace, mozes da napravis rezance s makom. Ili brza verzija, gde mozes da koristis collezione mafaldine ili tagliatelle :)

ili lenju pitu s makom :)

Meni mak == strudla koja se raspada od maka :) Ali ako ce i dalje da se oseca, onda da ga bacim...Tata ga je stavio u jednu ciniju da se luftira, sve u nadi. Veliko pakovanje, pola kile. Kakva steta. :cry:

masnoca u maku,koje je on pun, se uzegne tako da ne moze da se ,,luftira,,

plus moze biti i gorak tako da nije samo do mirisa

Ovo je pre za babu Čohano, ali treba mi savet:

Spremala đuveč. Bio u rerni sat i nešto, prvo pokriven pa otkriven, delovao da je gotov (a i prošli mi je zagoreo malo pa da se ne desi ponovo). Izvadila i ostavila poklopljenog.

To je bilo juče. Danas sipam, a on pun vode, pri dnu deluje ko bareno povrće u vodi.

Da li može da se danas, 24h kasnije, posle stajanja u frižideru dopeče? Zagrejem rernu i pustim da ona voda nestane?

ne

@Tihajeza

u teoriji mozes ali sta ce od tog povrca ostati?

misim trebace dosta da voda ispari a vec je sve prebareno..

• 5 months later...

Kako produžiti kakvu takvu svežinu mladog krompira koji je kupljen opran, očišćen i u najlon kesi. Voda kojom je bio navlažen je isparila i ne deluje sveže kao pre 7 dana kad sam ga kupio, malo je i omekšao.

Pošto sam doneo 4kila nije opcija da ga brzo utrošim. Ne bi ga vraćao u zemlju mada bio mogao u pesak. Da li bi nešto postigao da ga navlažim i u kesi stavim u frižider /sada je napolju u kuhinji gde je baš toplo/. Poslednja opcija je da ga isečen i zamrznem.

Šta raditi?

Ako je vec suv, stavi ga u frizider, eventualno u kofu sa vlaznim/hladnim peskom pa u podrum

Ja bih generalno izbegavao da kvasim krompir i da ga stavim u kesu, moze da se razvije budj. Ona na povrsini nije opasna, ogulis krompir, ali moze da prodre dublje i da se ne vidi.

Druga opcija, napravi od dela krompira neku salatu, obicna krompir salata sa lukom ili neka nemacka sa majonezom/jajima.

To moze da stoji u frizideru 2-3 dana.

Edited by x500