JozoMujica Posted January 22 Posted January 22 34 minutes ago, Paraologija said: Aseco? i nema web? - prosto ne mogu da verujem zato sto sam sa njima radio pre otprilike jedno 6-7 godina na bankarsku temu i to su bili vecinom sve web servisi. Pa ne znam, u dokumentaciji koju sam ja pre 5 godina dobio od banke je bilo uputstvo za instaliranje aplikacije, bez ikakve napomene o webu. Veži konja gde ti gazda kaže. P.S. Pomenuo si u prethodnom postu, šta podrazumevaš pod fokusirano pisanje i šta koristiš za to?
Paraologija Posted January 22 Posted January 22 4 minutes ago, JozoMujica said: Pa ne znam, u dokumentaciji koju sam ja pre 5 godina dobio od banke je bilo uputstvo za instaliranje aplikacije, bez ikakve napomene o webu. Veži konja gde ti gazda kaže. moze pitanjce (posto sam bio jedno vreme fintek pa cista radoznalost) - ta windows aplikacija, jel to samo na jednom racunaru, ili vise ljudi radi odjednom? Recimo, procesirate placanja. Pitam se sta je tu toliko specijalizovano pa mora da bude aplikacija.
JozoMujica Posted January 22 Posted January 22 Just now, Paraologija said: moze pitanjce (posto sam bio jedno vreme fintek pa cista radoznalost) - ta windows aplikacija, jel to samo na jednom racunaru, ili vise ljudi radi odjednom? Recimo, procesirate placanja. Pitam se sta je tu toliko specijalizovano pa mora da bude aplikacija. Ma obična desktop aplikacija za biznis korisnike, ima gomila nekih pregleda i izveštaja koji me nisu zanimali, ja sam je samo koristio za raspoređivaje priliva iz inostranstva, kupoprodaju deviza i plaćanja poreza i doprinosa. Običan e-banking, samo što se prijavljuje u aplikaciju putem posebne kartice sa čipom i pinom i svaki nalog se mora potpisati preko nje. Možda su u međuvremenu i omogućili to isto preko web-a, nisam se interesovao, koristim to par puta mesečno. Sad sam otvorio novu firmu i prešao u intezu, sutra idem da podnesem zahtev za pristup e-bankingu (jezivo su komplikovani, već tri puta sam morao da idem u banku lično oko otvaranja računa, podnošenja zahteva za ovo i ono) pa ću da vidim kako je kod njih. U prokreditu sam dva puta video lica službenika, kad sam otvarao i kad sam zatvarao račun.
bags Posted January 23 Posted January 23 11 hours ago, Paraologija said: znaci programiranje (cega?), Pretpostavljam - front end development. Uglavnom razni brzinski eksperimenti ili za nesto sto procitam pa mi se ucini interesantno tip neki zanimljiv repository ili nesto sto me corporate policy sprecava na poslu pa isprobam na privatnom laptopu. (recimo nekidan sam cackao migraciju na podman) Cool je sto to mogu da to vodim kao vreme za posao. Frontend retko cackam. Nekad mozda neke nove kontrole kad cujem da su dobre isprobam kao recimo SpartanNG za Angular. Najvise definitivno backend i to .NET beta verzije, jer na poslu koristim Javu a to mi omogucava da budem aktuelan za oba stacka. Imam cesto neku ideju za projekat ali onda ili vidim da je vec odradjeno ili se smorim kad vidim koliko treba jos da se nesto izbaci na trziste kao produkt. Sin se pocinje sve vise zanimati za kompjutere i tu je Linux isto u velikoj prednosti. Napravim mu njegov nalog i nema sanse da nesto moze pokvariti. Jedino me brine sto za skolu kasnije i dalje su relevantni Windows i neke aplikacije na njemu ali opet ako se snalazi na Linux verujem da ce uspeti i to skontati. 2
Paraologija Posted January 24 Posted January 24 On 23. 1. 2025. at 0:19, JozoMujica said: Ma obična desktop aplikacija za biznis korisnike, ima gomila nekih pregleda i izveštaja koji me nisu zanimali, ja sam je samo koristio za raspoređivaje priliva iz inostranstva, kupoprodaju deviza i plaćanja poreza i doprinosa. Običan e-banking, samo što se prijavljuje u aplikaciju putem posebne kartice sa čipom i pinom i svaki nalog se mora potpisati preko nje. Možda su u međuvremenu i omogućili to isto preko web-a, nisam se interesovao, koristim to par puta mesečno. Sad sam otvorio novu firmu i prešao u intezu, sutra idem da podnesem zahtev za pristup e-bankingu (jezivo su komplikovani, već tri puta sam morao da idem u banku lično oko otvaranja računa, podnošenja zahteva za ovo i ono) pa ću da vidim kako je kod njih. U prokreditu sam dva puta video lica službenika, kad sam otvarao i kad sam zatvarao račun. Verovatno je to do e-kartice. Sretao sam se sporadicno sa tim (mislim da APR koristi taj sistem). Pa je tu zvrcka to sto mora da postoji kompatibilni drajver za e karticu i interfejs, dakle nije bas toliko bitna aplikacija vec je to povezivanje ocigledno dugo bio problem. Ja sam kod inteze privatno evo vec jedno 5 godina. Samo placam racune i to je sad 90% na mobilnom (i na otisak prsta). Ranije sam koristio komp, sad vise ne osim ako nesto specijalno ne treba da uradim. Tako da to vise nije ni windows, ni linux
JozoMujica Posted January 24 Posted January 24 I ja sam kod Inteze sada, upravo čekam da mi izrade karticu za istu Assecco OfficeBanking za desktop, naravno za Windows. Aplikaciju na mobilnom imam, ali ne volim da koristim telefon za bilo šta osim za razgovore.
Recommended Posts