Jump to content
IGNORED

Linux

I*m with the pilots

Recommended Posts

Posted

Koristite linux?
Sta radite na njemu ? Koju vrstu aktivnosti?

Posted

Medija server raznih kolekcija muzike kroz kućni  LAN.

Posted
1 hour ago, Paraologija said:

Koristite linux?

Sve. Programiranje, pisanje, surf.... Windows imam na drugom HDD-u zbog banke, elektronskog potpisa i Civilizacije.

Što pitaš? :)

Posted

Ja upravo namestio ubuntu na Asus vivobook i shvatio da ladno nema driver za wifi. :ph34r:

Posted

12 hours ago, Paraologija said:

Koristite linux?

Ja sam poceo sa Linux sasvim davno na preporuku nekoga sa Sezama. I tu pocinje moj love-hate odnos bar sto se desktopa tice.

Na faksu su od pocetka koristili Fedoru i ako nisi hteo probleme sa C i ostatkom toolova (plus rad u labovima ) morao si da naucis osnove.

Na serveru nemam dilemu da ako koristis bilo sta osim Linuxa da radis nesto pogresno. (ili si minimalno u procesu migracije)

Na desktopu je sto se mene tice tamo nekad od KDE Plasma 5.7 situacija isto ekstremno dobra. Milion feature radi bas kako treba, veliki broj feature i podesavanja koje na windowsu moras namestati sa 3rd party toolovima je vec tu i to je stvarno velika prednost. Od 6.2 sad popravili su i skaliranje na razilicitim monitorima i bluetooth radi bez stucanja . Performanse su uvek bile fantasticne a i stabilnost je tu.

Ostatak software barem u mom slucaju nije nikakav problem: programiranje, file managment, video playeri, management i obrada slika.

Nazalost moze se desiti da neki drajver nije tu ali to bi trebalo biti ekstremno retko.

Sto se tice distribucije od 2019. koristim Manjaro. Glavni razlozi su sto je rolling distro a ima installer za razliku od archa i jos par sitnica. Kolege Linux geekovi me ubedjuju da trebam preci na endeavouros ali dok sve radi nemam neki razlog.

Windows i dalje cesce koristim ali najvise iz neke blentave navike.

10 hours ago, JozoMujica said:

Windows imam na drugom HDD-u zbog banke, elektronskog potpisa i Civilizacije.

Hm. Zasto zbog banke? Sta koristis za elektronski potpis?

Za Civ nema nekih vecih problema koliko vidim na https://www.protondb.com/app/289070  .

• +1 1
Posted

Mene je zarazio kolega sa posla kad je doneo gomilu disketa... Linux verzija 0.9x... 

To je bilo (m)učenje... Da bi radilo više/manje kako treba, morao si da podesiš parametre i iskompajliraš kernel... desktop (X) je došao tek kasnije... doduše i na glavnoj particiji sam koristio MS-DOS, Windows je došao isto kasnije... da, mator sam, jebite se

Danas mi je primary macOS, prvenstveno zato što obožavam macbook, a imam i iPhone, pa onda ceo ekosistem, kako to već ide sad...

Osim toga imam 2 velika servera, jedan kući, jedan na netu kod OVH na kojima koristim Debian + Proxmox za virtualizaciju i odredjeni broj što virtuelnih mašina što LXC containera...

Na ovom kućnom imam poveliku virtuelnu devbox mašinu (Kubuntu) gde radim sve što se programiranja tiče... Pored toga imam plex za filmove, pgsql kao glavnu bazu podataka, centreon za nadzor svega, keycloak za sso i još par projekata...

Windows koristim samo kad mi uvale na poslu pa moram za mail, word i tako to, ali sam se i tamo izborio za virtuelni Linux devbox...

• +1 2
Posted
5 hours ago, bags said:

Ja sam poceo sa Linux sasvim davno na preporuku nekoga sa Sezama

Da taj neko nije sa inicijalima S.S. ? :D

Posted
10 minutes ago, Milosh76 said:

Da taj neko nije sa inicijalima S.S. ? :D

Bik je neki geek iz labora sa ETF ali nema sanse da se setim.

• +1 1
Posted
12 hours ago, bags said:

Ja sam poceo sa Linux sasvim davno na preporuku nekoga sa Sezama. I tu pocinje moj love-hate odnos bar sto se desktopa tice.

Na faksu su od pocetka koristili Fedoru i ako nisi hteo probleme sa C i ostatkom toolova (plus rad u labovima ) morao si da naucis osnove.

Na serveru nemam dilemu da ako koristis bilo sta osim Linuxa da radis nesto pogresno. (ili si minimalno u procesu migracije)

Na desktopu je sto se mene tice tamo nekad od KDE Plasma 5.7 situacija isto ekstremno dobra. Milion feature radi bas kako treba, veliki broj feature i podesavanja koje na windowsu moras namestati sa 3rd party toolovima je vec tu i to je stvarno velika prednost. Od 6.2 sad popravili su i skaliranje na razilicitim monitorima i bluetooth radi bez stucanja . Performanse su uvek bile fantasticne a i stabilnost je tu.

Ostatak software barem u mom slucaju nije nikakav problem: programiranje, file managment, video playeri, management i obrada slika.

Nazalost moze se desiti da neki drajver nije tu ali to bi trebalo biti ekstremno retko.

Sto se tice distribucije od 2019. koristim Manjaro. Glavni razlozi su sto je rolling distro a ima installer za razliku od archa i jos par sitnica. Kolege Linux geekovi me ubedjuju da trebam preci na endeavouros ali dok sve radi nemam neki razlog.

Windows i dalje cesce koristim ali najvise iz neke blentave navike.

znaci programiranje (cega?), gledanje video materijala i obrada fotografija. Koliko sam shvatio. Pretpostavljam - front end development.

Posted
12 hours ago, bags said:

Hm. Zasto zbog banke? Sta koristis za elektronski potpis?

Za Civ nema nekih vecih problema koliko vidim na https://www.protondb.com/app/289070  .

Bančina aplikacija je desktop Windows aplikacija. Doduše, upravo sam promenio banku, pa ću videti kakvo je stanje kod njih.

Koristim Acrobat Reader za potpisivanje dokumenata sertifikatom sa lične karte, problem je prepoznavanje čitača.

A Civ nešto i ne igram u zadnje vreme...

Nego,  imam i jednu PHP aplikaciju koja mi treba dva puta godišnje da iz .accdb baze povučem podatke i napravim izveštaj. To nisam uspeo na linuxu.

A i bre, kupio sam svojevremeno Windows, što da ga bacim. Samo su mu nasilno isključeni apdejti i uvek je isti kad mi zatreba. :D

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
11 hours ago, braca said:

Mene je zarazio kolega sa posla kad je doneo gomilu disketa... Linux verzija 0.9x... 

To je bilo (m)učenje... Da bi radilo više/manje kako treba, morao si da podesiš parametre i iskompajliraš kernel... desktop (X) je došao tek kasnije... doduše i na glavnoj particiji sam koristio MS-DOS, Windows je došao isto kasnije... da, mator sam, jebite se

Danas mi je primary macOS, prvenstveno zato što obožavam macbook, a imam i iPhone, pa onda ceo ekosistem, kako to već ide sad...

Osim toga imam 2 velika servera, jedan kući, jedan na netu kod OVH na kojima koristim Debian + Proxmox za virtualizaciju i odredjeni broj što virtuelnih mašina što LXC containera...

Na ovom kućnom imam poveliku virtuelnu devbox mašinu (Kubuntu) gde radim sve što se programiranja tiče... Pored toga imam plex za filmove, pgsql kao glavnu bazu podataka, centreon za nadzor svega, keycloak za sso i još par projekata...

Windows koristim samo kad mi uvale na poslu pa moram za mail, word i tako to, ali sam se i tamo izborio za virtuelni Linux devbox...

znaci maosx klijent (i vrv sve ostalo)
linux - serveri (stagod) pola ne znam ni sta je osim PGa
programiranje - u cemu i cega? (ako nije tajna)

Posted
3 minutes ago, JozoMujica said:

Bančina aplikacija je desktop Windows aplikacija. Doduše, upravo sam promenio banku, pa ću videti kakvo je stanje kod njih.

Koristim Acrobat Reader za potpisivanje dokumenata sertifikatom sa lične karte, problem je prepoznavanje čitača.

A Civ nešto i ne igram u zadnje vreme...

Nego,  imam i jednu PHP aplikaciju koja mi treba dva puta godišnje da iz .accdb baze povučem podatke i napravim izveštaj. To nisam uspeo na linuxu.

A i bre, kupio sam svojevremeno Windows, što da ga bacim. Samo su mu nasilno isključeni apdejti i uvek je isti kad mi zatreba. :D

mislim da vecina banaka danas radi solidno na web-u jos solidnije na mobilnom
Linux? Pretpostavljam nista.

Posted
1 minute ago, Paraologija said:

mislim da vecina banaka danas radi solidno na web-u jos solidnije na mobilnom
Linux? Pretpostavljam nista.

Pa ovo bančino je aplikacija za biznis korisnike, Assecco-v Office Banking, nema web aplikacije kod ProCredit banke. Dodatno se koristi kartica sa sertifikatom.

• +1 1
Posted

red je da se predstavim i ja sto se tice mog pitanja - za linux

U22 kod kuce, U24 (+legacy boot U18) na poslu i laptopu (bez windowsa) U24.

ne koristim windows uopste, osim profesionalno (kad moram)
ne korism OSX otprilike od 2014... kad su poceli da se svadjaju sa open source i uveli app store (osx sam koristio jedno 10tak godina kad je jos nije bio popularan)

za sve Microsoft koristim o365 - za moje potrebe vise nego dovoljno (glavni razlog kolaborativan rad - vise ljudi mogu da rade na istom dokumentu) - inace ne koristim za pisanje jer je neproduktivan. Excel ne koristim.

Koristim desktop OS i na njemu imam vise chat sistema - komunikacija, browseri - nekoliko, ebanking, o365, pg baze, kontejneri, programiranje pycharm uglavnom ali ima i dot net core, go), vscode, niz programerskih alata (tipa git, diff, docker...), odrzavanje servera u cloudu, gledanje videa, citanje dokumenata. Razmisljam da li ima jos nesto - ima - torenti, vise raznih editora za fokusirano pisanje, beleske (nekoliko), skidanje i editovanje skrinsotova za dokumentaciju.

Ne obradjujem fotografije, ili vrlo retko.

Posted
19 minutes ago, JozoMujica said:

Pa ovo bančino je aplikacija za biznis korisnike, Assecco-v Office Banking, nema web aplikacije kod ProCredit banke. Dodatno se koristi kartica sa sertifikatom.

Aseco? i nema web? - prosto ne mogu da verujem zato sto sam sa njima radio pre otprilike jedno 6-7 godina na bankarsku temu i to su bili vecinom sve web servisi.